A kereskedelemben népszerű a kezesség

2016. október 18. kedd - 10:34 / PP/MTI
  •    

Leginkább a kereskedelemben érdekelt vállalatok igényelnek a hiteleikhez készfizető kezességet, ez tükröződik az adatokban is, 2016 első félévében a garancia-állomány már 41 milliárd forinttal 407,2 milliárd forintra emelkedett, szemben a 2015-ös egész éves 46 milliárd forinttal.

dollárok kézben

Kép:Flickr

Januártól szeptember elejéig 202 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 6055 vállalkozás számára.  A vállalkozások számára készfizető kezességet biztosító Garantiqa Hitelgarancia Zrt. teljes portfóliójában 20,5 százalékos a jegybanki hitelprogram különböző szakaszaiban igényelt hitelek aránya. A garanciacég szakértői szerint mind a jegybanki hitelprogramban, mind a piaci hiteleknél az óvatosság jellemzi a magyar vállalkozásokat.

„A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésének élénkülésében jelentős szerepet játszik az állami hátterű hitelgarancia iránti igény dinamikus emelkedése. A vezérigazgató arra számít, hogy a következő időszakban még több vállalkozás juthat hitelhez készfizető kezesség segítségével, a cégnél a kezességvállalási portfólió bővülése 2016-ban a 100 milliárd forintot is elérheti” – mondta az adatokkal kapcsolatban Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója.

A készfizető kezességet leginkább a kereskedelemben érdekelt cégek veszik igénybe: 35,9 százalékos a részesedésük. Szintén népszerű a kezességvállalás a szolgáltatási ágazatban működő vállalkozások körében, ezek a vállalkozások 22,6 százalékos részesedést tudhatnak magukénak. A harmadik helyen 16,5 százalékkal a feldolgozóipari ágazatban érdekelt vállalkozások állnak. Ezen túl 15 százalékot meghaladó arányban vannak jelen az építőipari vállalkozások ügyletei.

Saját magukban bíznak a magyar vállalkozások
A mikrovállalkozások 65 százaléka, a kivállalkozásoknak pedig a 77 százaléka hajtott végre beruházást az utóbbi öt évben, és ezeket a fejlesztéseket több mint 90 százalékuk a saját profitjából finanszírozta – derül ki az MFB csoportba tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss kutatásából. A vállalkozások számára készfizetőkezességet biztosító társaság arra számít, hogy a következő időszakban többen intézményi garanciával kombinált bankhitelek segítségével valósítja majd meg a tervezett beruházásait.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek