73 millió euróhoz jutnak magyar cégek

2017. december 09. szombat - 10:49 / piacesprofit.hu
  •    

2020-ig meghosszabbítják és további forrásokkal egészítik ki az európai gazdasági talpraállásban kitüntetett szerepet játszó beruházási alapot (EFSI). A héten szavazásra bocsátott uniós jogszabály szerint az alapból a lehető legnagyobb pénzügyi és társadalmi megtérüléssel kecsegtető befektetéseket támogatják, abból Magyarországnak eddig 73 millió euró jut.

Az alap 500 milliárd eurót mozgósít olyan nagy kockázatú, innovatív projektek támogatására, amelyek egyébként nem jutnának forráshoz. Az EP és a tagállamok közötti megállapodás értelmében a befektetéseknek elsősorban a fiatalok munkához jutását és a szegényebb uniós régiókat kell támogatnia.

A magyar vállalkozásokat szolgáló összegtől azt várják, hogy az további 1.2 milliárd eurós beruházásokat von maga után. Magyarország vonatkozásában hat jóváhagyott, az EFSI által támogatott hitelmegállapodás született bankokkal, illetve alapokkal, amelyekből, több, mint 12.000 ki- és közepes vállalkozásnak teszik lehetővé, hogy könnyebb feltételekkel jusson finanszírozáshoz.

Kétszázmillió eurós hitelt vettünk fel az uniós pályázatokra
Az Európai Beruházási Bank 200 millió euró hitel nyújtásával járul hozzá a gazdaságfejlesztési uniós programok megvalósításához – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután Vazil Hudákkal, az Európai Beruházási Bank alelnökével aláírta az erről szóló szerződést.

Az Európai Parlament tájékoztatása példaként a pápai PP Tech fémipari vállalatot említi, amely a beruházási alap támogatásával kapott hitelből 30-40 százalékkal tudta növelni forgalmát.

Az Európai Beruházási Bank által működtetett alapot 2015-ben 3 évre hozták létre, hogy több százmilliárd eurónyi befektetést mozgasson meg az EU-országok gazdaságában. Egyébként a jelek szerint magyar vállalatok eddig még kevéssé tudtak élni ezzel a lehetőséggel.

Bulgáriában például 355, Belgiumban 1.261, Csehországban 547, Észtországban 112, Finnországban 1.414 projektet támogat ilyen formában az Európai Beruházási Bank. (Európai Parlament)

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek