34,3 milliárd forinttal támogatják a rehabilitációs foglalkoztatást jövőre

2015. október 07. szerda - 15:30 / PP/MTI
  •  
  • Előfizetés

A rehabilitációs foglalkoztatáshoz jövőre 34,3 milliárd forintos támogatást nyújt pályázati úton az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 5,3 milliárd forinttal többet az idei összegnél - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Czibere Károly elmondta, az idén már 30 ezernél több megváltozott munkaképességű ember számára tudnak “védett körülmények között” munkát adni. Hozzátette: közülük 7 ezernél többen úgynevezett tranzitfoglalkoztatásban vesznek részt, amelynek a célja az, hogy – felkészítés után – ki tudjanak lépni a nyílt munkaerőpiacra. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben átalakította a rehabilitációs foglalkoztatás rendszerét és akkortól egy új finanszírozási rendszer lépett életbe. Ebben a munkáltatók többféle ösztönzést kapnak arra, hogy fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztassanak.

Az államtitkár közölte, az új rendszer hatására az elmúlt években csaknem a kétszeresére, 80 ezerre növekedett a valamilyen foglalkoztatási formában részt vevő megváltozott munkaképességű embereknek a száma. A kormány elkötelezett abban, hogy a bértámogatásra épülő foglalkoztatással a fogyatékossággal élő emberek számára lehetőséget adjon a képességüknek, tehetségüknek megfelelő munkára – hangoztatta. Jelezte ugyanakkor, a kormányzatban előkészítő munka folyik arról, hogyan finomítsák tovább a finanszírozás és a jogi szabályozás rendszerét.

A közbeszerzés is könnyebb

A sajtótájékoztatón Tapolczai Gergely fideszes parlamenti képviselő azt közölte: a november 1-jén hatályba lépő új közbeszerzési törvényhez “történelmi jelentőségű” módosító indítványt nyújtottak be, amelynek lényege, hogy mentesül a törvény hatálya alól az uniós értékhatárig a védett munkahelyeken, megváltozott munkaképességű emberek által előállított áruk vagy szolgáltatások beszerzése. Ez azért is jelentős lépés – fűzte hozzá – mert az európai fogyatékosságügyi stratégia célul tűzte ki, hogy 2018-ra a fogyatékos személyek foglalkoztatása elérje a 75 százalékos szintet. Közölte, ez az adminisztratív segítség nagyban elősegítheti majd a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató cégeknél gyártott áruk értékesítését.

Anyagilag is megéri befogadónak lenni
Adókedvezményben részesülhetnek azok a munkáltatók, akik megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak úgy, hogy a munkahelyeket és a szervezeti kultúrát ennek megfelelően alakítják ki. Itt olvashat erről részletesebben.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek