21. századi motorvonatokra kapcsol a MÁV

2018. augusztus 19. vasárnap - 10:07 / piacesprofit.hu
  •    

A kormány Integrált Közlekedési Operatív Programjából (IKOP) 39 milliárd forintért nagy kapacitású, korszerű elővárosi motorvonatokat vásárol a MÁV-Start. A kétszintes motorvonatok korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek.

 

Az iho.hu portál szerint az első tizenegy, 2019–2020 között érkező motorvonat a 70-es és a 100a vonalakon áll forgalomba, azonban iskolaidőszakban intercity-, nyáron pedig a balatoni forgalomban is be kívánja vetni a MÁV-Start. A későbbi lehívásokban szereplő járműveket a 120a és a 80a vonalakon kívánják bevetni – az utóbbin Hatvanon túl, Vámosgyörkön át Gyöngyösre is közlekednének. A karbantartást a személyszállító társaság szolnoki üzeme végzi majd.

Kép: mavcsoport.hu

Kép: mavcsoport.hu

A jövőben a vasúttársaságnak lehetősége lesz további huszonegy Kiss motorvonat megrendelésére. 

A kétszintes motorvonatok a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek.

Mágnesvonat újratöltve
Bajor vállalkozás próbálkozik a korábban kudarcot vallott mágnesvonattal. Nagy távolságok helyett rövid összeköttetésekre lehet megoldás a szupergyors közlekedési eszköz.

Az új emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekes szék, illetve tizenkét kerékpár vagy öt babakocsi szállítására alkalmasak. A járműveknek nagy belépő terei lesznek az optimális utasáramlás biztosítása végett.

A gyors utascserét az oldalanként kialakított tizenkét ajtó is segíti. A szolgáltatás színvonalát növeli a kivételesen csendes futás, a tágas és világos belső terek, a fejlett légkondicionáló rendszer. A Stadler Kisseket a gyártó ellátja az ETCS L2 vonatbefolyásoló rendszerrel is, amely lehetővé teszi, hogy az európai uniós forrásokból felújított vasútvonalakon – a pályaparaméterektől függően – a 160 kilométer/óra engedélyezett sebességet ténylegesen ki lehessen használni.

A Kiss motorvonatok a legújabb ütközési és szilárdsági szabványoknak megfelelő, könnyű alumínium kocsiszekrényekkel készülnek. Üzemeltetési szempontból kivételes rugalmasságot biztosítanak a vasúttársaság számára, ugyanis a járművek akár a MÁV-Start kötelékében üzemelő százhuszonhárom Stadler Flirt motorvonat bármelyikével szinkronüzemben is összekapcsolhatók.


Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.