Rendszergazdák: klaszterben jobb?

2013. február 04. hétfő - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Tizenöt informatikus és rendszergazda vállakozás részvételével klaszter alakult, válaszuk az IT paic változásaira. A szervezet célja többek között a független rendszergazdák és informatikusok összefogása és segítése.

Az informatikai eszközöket vásárló vállalatok és a rendszergazdák segítése egyaránt célja az Országos Minősített Informatika és Rendszergazda Hálózat Klaszternek (OMIR). A frissen alakult szervezetet a piacon régóta meglévő igények hívták életre: a Magyarországon működő vállalatok közel fele nem rendelkezik saját rendszergazdával, ezért fontos számukra, hogy megbízható partnereket találjanak. „A klaszter válasz az évek óta elhúzódó válság hatásaira, mely megviselte a rendszergazdai szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat is: amellett, hogy egyre nehezebb ügyfelet szerezni, csökkennek az IT költségvetések és egyre csökkennek a szolgáltatások díjai” – mondta a megalakulás okairól Kiril Kirov az Országos Minősített Informatika és Rendszergazda Hálózat Klaszter ötletgazdája és szervezője.

Szövetségbe forrt rendszergazdák – Kép: SXC

A klaszter – a tervek szerint – közös beszerzésekkel, szakmai, értékesítési, marketing és vezetési képzésekkel valamint piacszerzéssel szeretne javítani a rendszergazdai szolgáltatást nyújtó tagvállalkozások versenyképességét. A szervezetet tizenöt tag alapította. Várakozásaik szerint a tagok száma az év végére elérheti az ötvenet. Az újonnan alakult informatikai klaszter két éven belül jelentős piaci szereplővé szeretne válni: egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az akkreditált a tagok hálózatban való összefogásával nagyobb volumenű fejlesztési projektek megvalósítására kiírt pályázatokon vehessen részt.

Hiába a legújabb eszköz, ha nincs aki jól beállítsa

Egyre inkább méret- és szektorfüggetlen az informatikai eszközöket használó vállalkozások köre: szinte minden területen tevékenykedő cég érintett a számítástechnikai eszközök használatában, így időnként beszerzésében is. “A számítástechnikai eszközökkel kapcsolatos első problémába általában rögtön a vásárlás után ütköznek a vállalkozások. Hiába veszik meg ugyanis a legújabb eszközt, az önmagában még semmire nem jó, ha nincs, aki megfelelően beállítsa, majd megbízhatóan működtesse, hogy az cég a termelésre fókuszálhasson” – mondta Kirik Kirov. Az ötletgazda szerint többek között ezért hívták életre az OMIR-t, hogy a hardverek mellé az azok kihasználását optimalizáló tudást is biztosítani tudják a vállalatoknak a klaszter tagjainál meglévő szakismeretekkel.

Nyitott kapukat döngetnek a rendszergazdák

Az Alphasonic tavaly több mint száz, Magyarországon működő vállalkozás döntéshozói körében végzett kutatást, melynek eredményéből kiderül: a cégek fele nem foglalkoztat saját rendszergazdát, aki segítené a cég munkatársait az új eszközök beállításában, illetve a mindennapi használat során felmerülő kérdések megválaszolásában. A megkérdezett cégvezetők többsége elsősorban gyors megoldást vár el a rendszergazdai szolgáltatást nyújtó cégtől, mert az informatikai rendszer esetleges leállása nagyon komoly veszteségeket okozhat, amit a cégek többsége nem engedhet meg magának. Szintén fontos a szakértelem, az állandó elérhetőség és a megbízhatóság. Az OMIR erre is fókuszál: tagjai csak a megfelelő minősítést elért informatikai vállalkozások lehetnek.

Megbuktak biztonságból a magyar kkv-k
A hazai mikrovállalkozások egy része már felismerte az IT-biztonság fontosságát, de többségük működését még kettősség jellemzi ezen a területen. A vállalkozások több mint kétharmada nem költ érdemben informatikai rendszereinek üzemeltetésére, bár harmaduk már felismerte a folyamatos fejlesztés szükségességét.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek