Önmagát megsemmisítő e-mail

2001. szeptember 07. péntek - 10:47 / PP Online
  •    

Az önmagát bizonyos idő után megsemmisítő elektronikus levél technológiáját fejlesztette ki a San Franciscó-i székhelyű, Omniva nevű cég.

A The Wall Street Journal internetes kiadásában olvasható beszámoló szerint a vállalat 1999-ben jött létre, az alapvető célról sokat eláruló “Disappearing (jelentése: eltűnés) Inc.” név alatt. A cég kifejezetten olyan számítógépes programok létrehozása érdekében alakult, amelyek lehetővé teszik a létrehozott fájlok tényleges és végleges törlését.
A magántitokhoz fűződő jogok amerikai művelőit régóta zavarja, hogy a számítógépek billentyűzetének “törlés” gombja valójában nem fed igazi törlési funkciót. Ha egyszer valaki valamit leírt, az elkészült fájl bekerül a számítógép memóriájába, és az egyszerű használó soha többé nem képes onnan egyszer s mindenkorra törölni. A “törlés” gomb megnyomása, majd az elektronikus “szemétkosár” tartalmának úgymond “ürítése” nem több mint a dokumentumok “elektronikus szőnyeg alá söprése”. Csak szakértelem kérdése, hogy később mit varázsolnak elő a gép használója által leírtakból.
Az Egyesült Államokban egyre több bírósági eljárásban merül fel az igény, hogy rendeljenek el “gépkutatást” – a “házkutatás” analógiájára – az ellenfél otthoni PC-jén.
Több jogtudós szerint ez ellentétes a magántitokhoz fűződő jogokkal. A számítógépek használóinak meg kell adni azt a jogot – mondják -, hogy a végső enyészetnek adhassák át azt, amire emlékezni sem szeretnének. Bárki írhat olyan levelet, amit aztán mégsem küld el, és megbánja, hogy egyáltalán képernyőre vetette a sorokat. Joga van ahhoz, hogy ezt később soha senki ne tudja az orra alá dörgölni.
Az Omniva önmegsemmisítő e-mail programja nem nyújt teljes körű megoldást erre a problémára, de legalább felér egy hatékony hivatali iratmegsemmisítő géppel. Ez a program lehetővé teszi, hogy az e-mail küldője meghatározza az időpontot, mikor kell a levél tartalmának önmagát teljességgel megsemmisítenie, digitális értelemben “felrobbantania”. Ez az időpont lehet öt perccel, de akár több évvel is az elküldés után.
Levélküldői szemszögből nézve egyelőre csak a Microsoft Outlook levelező programját használók tudják “installálni” ezt a “robbantó programot”, de az e-mail fogadó oldalán bármilyen program használója lehet.
Szakértők mégis azt mondják: az időzített detonációnál is jobb, ha a “küldés” gomb megnyomása ELŐTT gondoljuk át, valóban vérig akarjuk-e sérteni a címzettet, házasságtörő programot kívánunk-e egyeztetni valakivel, vagy éppenséggel feltétlenül munkahelyi számítógépünkről kell-e elküldenünk álláskereső önéletrajzunkat egy ádáz konkurens céghez.
Forrás: MTI