Megállta a helyét a vitában a mesterséges intelligencia

2018. június 29. péntek - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az IBM San Francisco-i belvárosi épületében sajátos vitát rendeztek: az elektronikai óriás mesterséges intelligencia szoftvere, a Debater vitázott egy, sok nyilvános vitában győztes egyetemi hallgatóval – és a gép megállta a helyét.

A diáklány ellenezte, hogy óriási állami pénzeket költsenek űrkutatásra, míg a gép védte az amerikai kormány álláspontját. Mégpedig elég rátermetten: monoton gép-hangján három rövid szöveggel válaszolt “vitapartnerének” érveire, többek között kijelentve: “Nagyon könnyű azt mondani, hogy vannak fontosabb dolgok, amikre költeni kell. Vitatom ezt a nézetet, de hozzáteszem: senki nem állítja, hogy csak az űrkutatásra költünk…”

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Az IBM hat éve dolgozik olyan AI-megoldásokon, amelyek lehetővé teszik az emberekkel való interakciót. Bizonyos, viszonylag kezdetleges előfutárok mindenesetre már vannak.

A Google májusban mutatta be Duplex nevű rendszerét, amely fel tud hívni egy éttermet, hogy ott asztalt rendeljen. A Google mellett az Amazonnak és az Apple-nek is vannak

Mivel büntetik a robotot, ha balesetet okoz?
Márciusban az Uber egy önjáró autója ütközött az Egyesült Államokban, a balesetnek halálos áldozata volt. Azóta vitatkoznak, ki a felelős: a kocsi gyártója, a tulajdonosa – vagy annak a mesterséges intelligenciának a megalkotója, ami a balesethez vezetett?

asztali vagy telefonos applikációi, amelyek emberi hanggal vezérelve hajtanak végre bizonyos feladatokat.

Az IBM Debatere túllépett az egyszerű parancsok körén – de egyúttal megmutatta a jelenlegi technológia korlátait is.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek