Két év múlva kész az e-egészségügy

2018. április 24. kedd - 18:08 / piacesprofit.hu
  •    

A svájci kormány 2020-ig 70 millió frankot fordít a “Személyes Egészségügyi Hálózat” kialakítására. Országos adatbankról van szó, amellyel jelentősen megkönnyítik a gyógyító munkát, egyúttal biztonságosan tárolják a polgárok egészségügyi adatait.

 

A digitalizálás mind nagyobb mértékben terjed ki az egészségügyre is. Előfutárai az “okos órák” és hasonló eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy mozgás, sportolás közben mérjük a testi funkciókat, a pulzust, a vérnyomást, az elégetett kalóriákat.

A korszerű szenzortechnika felhasználásával akár egy karkötő, cipő vagy ruhadarab is alkalmas adataink mérésére. Jóllehet ezek az adatok sokszor még nem olyan pontosak, amint azt a készülékek eladói ígérik, mindenesetre megnyitották az utat az “elektronikus egészségügy” (az e-Health) előtt.

clarussecure.eu

clarussecure.eu

A bankok, a kereskedelem után a digitalizálás tovább terjed a gyógyászatban, ahol immár a beteg által mért adatok is hozzásegítenek hatékonyabb vizsgálatokhoz, kezelésekhez.

A leletek központi nyilvántartásba táplálásával elkerülhetők a párhuzamos vizsgálatok, ugyanakkor az orvosok, kutatók további lehetőségeket kapnak, hogy az adatok összehasonlításával vonjanak le tanulságokat a gyógyászati módszerek hatékonyságáról.

Versenytényező az egészség
A munkáltató számára egyáltalán nem mindegy, hogy munkatársai mennyire egészségtudatosak: hogyan élnek, járnak-e szűrővizsgálatokra, és ha baj van, időben hozzájutnak-e a megfelelő ellátáshoz.

Svájcban 2020-ig országosan készen kell állnia az elektronikus egészségügyi nyilvántartásnak mindazok számára, akik készek abban részt venni.

A személyes adatok védelme jegyében mind a beteg, mind az orvos jogot kap arra, hogy azokat visszatartsák de a szakértők szerint ez csak kivételes esetben fordulhat majd elő, annyira nyilvánvalóak a rendszer előnyei.

A hatóságok feladata az adatok biztonságának szigorú felügyelete. Dániában például, ahol már kiépült ilyen rendszer, volt rá példa, hogy ellopták ismert emberek betegségeinek adatait.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)