Egy támadás akár négyszázmillióba is kerülhet

2016. október 03. hétfő - 15:04 / piacesprofit.hu
  •    

A Kaspersky Lab és a B2B International piackutató cég tanulmánya szerint egy cégnek egyetlenegy DDoS támadás akár 430 millió forintba is kerülhet, habár ez az összeg nagyrészt attól függ, milyen gyorsan fedezik fel a támadást.

 

 

fáradt üzletember

Kép: EU-OSHA

A kutatásban olyan különböző méretű cégek vettek részt – beleértve magyar cégeket is –, melyeket DDoS, azaz elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás ért az elmúlt egy évben. A cégeket arról kérdezték, hogy mennyi járulékos költséget halmoztak fel a támadás eredményeképpen. Mivel sok DDoS támadás azonnal köztudottá válik, a cégek hitel- és biztosításbesorolásai megváltozhatnak, és ez okozza a legnagyobb kiadásokat a közép- és nagyméretű cégekben. A kisméretű vállalatokban a legnagyobb költség az alkalmazottak DDoS következtében keletkező túlóráinak kifizetése volt. A DDoS támadások után a cégeknek új alkalmazottakat kell felvenni. A kérdezett szervezetek 37 százaléka tervezi jelentősen növelni IT szakemberei számát – derült ki a Corporate IT Security Risks 2016. című tanulmányból.

(A felmérések szerint a vállalatok háromnegyedét érte támadás az elmúlt évben – nem lebecsülendő tehát a veszély!)

A további nagyobb kiadások között szerepel még az ügyfelek kompenzálása, az IT infrastruktúra és szoftverek biztonságának javítása, az alkalmazottak továbbképzése és a cég jó hírét rehabilitáló PR-költségek. Ezek együttvéve körülbelül 106 000 dolláros (29 millió forintos) kiadást eredményezhetnek a kisméretű cégek esetében, illetve több mint 1,6 millió dollárt, azaz közel 430 millió forintot a nagyobb vállalatoknál. A kutatásban azt találták, hogy ha egy támadást az első 24 órában fedeznek fel, az fele annyi költséget jelent a cégnek egy olyan támadáshoz képest, amit csak egy nappal később detektálnak.

„Kutatásunk bizonyítja, hogy egy DDoS támadás egyike a legdrágább kiberveszélyeknek a vállalatok számára. Drágábbak, mint egy zsarolóvírus-fertőzés. Egyetlenegy DDoS támadás hosszú időre teljesen lebéníthatja egy adott cég online szolgáltatásait, károsíthatja a vállalat jó hírét és jelenlegi vagy jövőbeli ügyfelektől foszthatja meg a szervezetet. Voltak olyan esetek, amelyekben egy hosszadalmas DDoS támadás sikeres online cégek bezárásához vezetett. Proaktív védelmi megoldások segítségével azonban gyorsan felfedezhető egy folyamatban lévő DDoS támadás” – mondta Alexey Kiselev, a Kaspersky DDoS Protection projekt vezetője.

Sufnituninggal szaladnak neki a világpiacnak a magyar cégek
A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) többsége árbevételének kevesebb, mint 1 százalékát fordítja infokommunikációra, miközben minden második vállalkozás szerint az informatika képes támogatni a céget az üzleti kihívásokban. Ha van is fejlesztés, azt egy családtag tuningolja össze – derül ki a Telekom felméréséből.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek