Blogot ír? Mondja meg az igazi nevét!

2009. június 17. szerda - 20:49 / ICTPress
  •    

Az internetes bloggereknek nincs joguk identitásukat titokban tartani, egy legfelső bírósági döntés nyomán. A "NightJack" névre hallgató rendőr több politikust nevetségessé tett, és arra bátorította a polgárokat, hogy tegyenek panaszt az ellenük eljáró rendőrökre.

Richard Horton, 45 éves nyomozó, a Lancashire-i rendőrség munkatársa a blogján betekintést nyújtott a színfalak mögé olvasóinak. A rendőr egy olyan döntést akart elérni, ami megakadályozott volna egy újságot, hogy őt név szerint említse, ami számára veszélyes lehet, mert fegyelmi eljárást indíthatnak ellene. A nyomozó blogját néha jelentős, heti félmillió netező is látogatta.

Horton blogjában több politikust nevetségessé tett, és arra bátorította a polgárokat, hogy tegyenek panaszt az ellenük eljáró rendőrökre, és ne tanúsítsanak tiszteletet a jogi rendszernek, illetve senkinek, aki abban dolgozik. A bíróság szerint Mr. Horton nem számíthatott arra, hogy az anonimitás mellett döntenek, ugyanis a "blogolás sokkal inkább közszereplés, mint privát aktivitás".

Miután azonosították a nyomozót, a Lancashire-i rendőrség eljárást indított ellenük. A blogot eltávolították. A NightJack áprilisban nyerte el az Orwell-díjat, ami találgatásokat gerjesztett az író személyével kapcsolatban. A Lancashire-i rendőrségnek szóvivőjének egyszer nyilatkoznia is kellett egy bejegyzés miatt, hogy az nem tükrözi az egész őrs véleményét. A fegyelmi eljárás szabályainak megfelelően írásbeli figyelmeztetésben részesítették, írta meg a Telegraph.

Sajnos a blogját úgy tűnik, törölte.