Vége a keménykedésnek? Fű alatt lazít a Kínával szembeni vámpolitikáján az USA

2018. július 27. péntek - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai szenátus egyhangúlag, vita nélkül megszavazta a több, főleg Kínából importált termék (vegyi anyagok, kenyérpirítók, vasalók) vámterhének csökkentését, sőt, bizonyos termékek teljesen vámmentesek lettek.

A Reuters számolt be róla, hogy az amerikai képviselőház, majd a szenátus is csendben megvágta az USA-n kívülről érkező termékekre vonatkozó importvámokat. Ugyan a törvény szövege szerint nem célzottan a kínai áruk behozatalát könnyítettek meg, a változás mégis elsősorban a kínai exportőrök számára elönyös.

A törvénymódosítás 1660 terméket érint, többek között kenyérpirítókat, vasalókat és egyéb kis háztartási eszközöket, valamint vegyipari alapanyagokat. Az érintett termékek közel fele Kínából érkezik az Egyesült Államokba, mondta a Reuters egyik elemzője.

Trump és Juncker megállapodott, de a legkényesebb kérdésekben még nincs egyezség
Donald Trump és Jean-Claude Juncker megállapodott, hogy nem vezetnek be újabb importvámokat, és várhatóan törlik az eddig bevezetett (európai fémipari termékekre és amerikai exportra) kivetett vámokat is.

Trump még blokkolhatja

A döntés azért is meglepő, mert Donald Trump amerikai elnök idén számtalan kínai iparcikkel szemben vezetett be védővámokat, amire Kína amerikai termékek, elsősorban élelmiszerek megvámolásával reagált. Korábban az USA hasonló védővámokat vezetett be az európai ipari termékekre, elsősorban autókra. Azonban a szerdai Trump-Juncker találkozó óta úgy tűnik, ezek a védővámok mégsem lesznek hosszú életűek, a két fél ehelyett vámmentes kereskedelemre fog törekedni.

Az amerikai gyáripari érdekképviselet, a National Association of Manufacturers bírálta a lépést, szerintük amerikai munkahelyeket veszélyeztetne az olcsóbbá váló külföldi áruk behozatala. A törvénymódosítást támogató politikusok szerint viszont ez nem sok embert érintene, mivel az érintett áruk amerikai változatai már régóta nem versenyképesek, a korábbi tarifák „olyan iparágakat védenek, amik már nem is léteznek”.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a vámok csökkentését. A törvényjavaslat apróbb módosításokkal már átment a törvényhozás két házán, a szöveg egyeztetése után már Trump asztalára kerülhet, aki még egy darabig blokkolhatja a vámok lazítását.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek