Pörög az európai ingatlanpiac

2017. szeptember 25. hétfő - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

A következő évek további bővüléssel kecsegtetnek a kelet-közép-európai ingatlanpiacokon. Pozitív fejlemény, hogy az átláthatóság kérdésében is sokat fejlődött a régió – hangzott el egy bécsi szakmai konferencián.

„Az európai ingatlanpiac továbbra is a ciklus felívelő szakaszában van, a szakmának azonban olyan kihívásokkal is szembe kell néznie, mint a politikát globális szinten jellemző bizonytalanság, a technológiai kockázatok, az esetleges kamatnövekedés vagy a klímaváltozás hatásai” – mondta el a tanácskozáson a Nemzetközi Ingatlanszakértői Szervezet európai ügyvezetője. Maarten Vermeulen úgy látja, lokális szinten  az ingatlanpiaci transzparencia további növelése jelenthet megoldandó feladatot.

emelkedő árak

Kép: Pixabay

A szervezet egyik fő célja az átláthatóság növelése az ingatlanpiacon, a szervezet tagjai fáradhatatlanul dolgoznak a szakma különböző területeit érintő standardok folyamatos fejlesztésén és terjesztésén, illetve a nemzetközi szinten bevált gyakorlatok helyi alkalmazásán.

Bérel vagy lakást vesz az Y generáció?
A lakásárak emelkedése még mindig megállíthatatlan, Budapesten március végén átlagosan 700 ezer forinttal került többe egy ingatlan, mint a múlt évben. Tovább nyílik az olló a főváros és a vidéki települések között. Míg egy budapesti fiatal átlagosan közel 18 millió forintért, addig községben élő kortársa 4,2 millió forintért juthat hozzá első ingatlanához.

„A régiós piac szereplőinek van okuk optimistának lenni. A közeljövőben várható folyamatok meglehetősen egyértelműek Kelet-Közép-Európa kereskedelmi ingatlanpiacán: szilárd gazdasági növekedés és az ingatlanbefektetési volumen további bővülése várható 2017-ben és 2018-ban, míg a kamatlábak 2019-ig várhatóan nem fognak emelkedni. Az ingatlanfejlesztőknek azonban hosszú távon kell gondolkodniuk, hogy fenntartható projekteket hozzanak létre” – hangsúlyozták a résztvevők.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor