“Orbán mondhatott volna kisebb számot is”

2008. november 19. szerda - 19:23 / piacesprofit.hu
  •    

Orbán Viktor szerint 6 százalékos jegybanki alapkamatra lenne szükség, mire Gyurcsány Ferenc blogjában azt kérdezte: miért pont hat százalék?

A Fidesz felszólítja a jegybankot, illetve a kormányt a jegybanki alapkamat azonnali és radikális csökkentésére – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a veszprémi és regionális hírportálnak Veszprémben. A vehir.hu-n olvasható összefoglaló szerint a párt keddi elnökségi ülésén döntött arról, hogy a Fidesz 6 százalékos jegybanki alapkamatot javasol. Orbán Viktor szerint csak így juthatnak a vállalkozók 10-11 százalékos kamatú hitelekhez, hogy megerősítsék vállalkozásaikat, és megtarthassák a dolgozóikat.

A pártvezér szerint ez a lépés segíthet a nagy cégeknek is a munkaerő megtartásban: a jegybanki alapkamat ma 11 és fél százalék Magyarországon, ami azt jelenti, hogy ha egy vállalkozás hitelhez akar jutni, 16-18-20 százalékos kamatot kell fizetnie, amit nem tudnak vállalni. A vállalkozásoknak forrásokra van szükségük, ha ezt megkapják nem fogják elküldeni embereiket; ez a forrás lehet az adócsökkentés mellett a kamatcsökkentés – mondta Orbán Viktor.

“Bármi áron tovább ütni a kormányt”

Nem sokáig késett a miniszterelnök válasza, aki blogjában tette közzé gondolatait. Gyurcsány szerint az emberi fülnek kellemesen hangzik az alacsony kamat, az alacsony adó, így aztán a felszólítás akár még népszerű is lehet. Viszont kétségbe vonja, hogy eléri-e Orbán a kívánt hatást: “egy ilyen felszólítás azonban nemhogy nem segíti, inkább gátolja a kamatcsökkenést. A jegybanki függetlenségre oly kényes Monetáris Tanács nyilván nem boldog, ha úgy érzi, hogy nyomást gyakorolnak rá. Ennél sokkal árnyaltabb és visszafogottabb megfogalmazás is érzékenységet sért.” Ezt pedig Orbánnak tudnia kellene a miniszterelnök szerint.

Ennek megfelelően Gyurcsány szerint nem kizárt, hogy a Monetáris Tanács inkább a függetlenségét akarja mutatni, mintsem “megfelelni látsszon a pártelnöki akaratnak”. Tovább folytatva írását a miniszterelnök kifejti, hogy “ha emiatt elbizonytalanodna bárki is a kamatcsökkentésben, talán még azt is gondolhatja a pártelnök úr, hogy annál nagyobb a haszon, hiszen ezzel – bár nem csekély kárt okozva a gazdaságnak – tovább lehet ütni a kormányt.”

Gyurcsány Ferenc azt sem érti miért pont hat százalékot mondott a Fidesz vezére: “Azzal együtt, hogy ha valaki olyan kiváló közgazdász, és annyira érti a monetáris politika csínját-bínját, hogy nyilvánosan alapkamat igényeket fogalmaz meg, mondhatott volna kisebb számot is, nem? Miért nem 5 %? Milyen elemzés következtében jutott el ide a Fidesz elnöke? Tényleg azt gondolom, hogy időnként olyan benyomást kelt az elnök úr, hogy nincs az az ár, amit ne fizetne meg még egy remélt szavazatért. Kerül, amibe kerül.”