Nem fizetnek a németek milliárdokat az egyesülésért

2019. augusztus 12. hétfő - 11:25 / piacesprofit.hu
  •    

A német kormány el kívánja törölni a „szolidaritási adót”, amellyel a keleti tartományok, a volt NDK felzárkózását segítették 1991 óta.

A köznyelvben „soli” néven emlegetett adó a jövedelem-, illetve a társasági 5.5 százalékának megfelelő összeget és igen jelentős költségvetési bevételt jelent, a múlt évben például 18.9 milliárd eurót. A beszedett különadót eredetileg néhány évre tervezték, de 1995-ben állandósították.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A beszedését szabályozó Szolidaritási Szerződés azonban idén lejár és a Szövetségi Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy annak érvényessége nélkül az adót nem lehet már kivetni. Egyébként az ezen a címen beszedett adó már 2012 óta felülmúlta az összeget, amelyet az állam a keleti országrészek infrastruktúrájának fejlesztésére fordított.

A kormánykoalíció egyik tagja, a CDU/CSU a különadó maradéktalan eltörlését szeretné, hogy kedvezzen a magas jövedelműeknek és a vállalkozásoknak, míg partnere, az SPD ellenzi a tervezett „adóajándékot” a gazdagoknak, mondván, hogy szükség van a pénzre az oktatás fejlesztésére és a környezetvédelem céljaira.

A szociáldemokrata pénzügyminiszter, Olaf Scholz alkancellár törvényjavaslata szerint az adófizetők 9 százaléka mentesülne a „soli” fizetése alól. A közepes jövedelműek évi adóterhe ezzel 900 euróval csökkenne. A döntést a parlament, a Bundestag hozza majd meg.