Még két nap az adóbevallás leadásáig!

2002. március 18. hétfő - 08:52 / PP Online
  •    

Szerdán éjfélig adhatják postára pótlékmentesen az önbevalló magánszemélyek a 2001. évi szja-bevallásukat. Akiknek befizetési kötelezettségük van, ugyancsak ezen időpontig tehetik meg szankciók nélkül. A bevallás kitöltéséhez többféle segítséget is igénybe lehet venni.

A szja-bevallások kitöltése most sem lett egyszerűbb, és arról sincs szó, hogy terjedelme mérséklődött volna. (Bár Orbán Viktor miniszterelnök 1998 őszén még azt ígérte a polgároknak, hogy a politikai ciklus végére “1 oldalas lesz az szja-bevallás”.)
Így aztán akinek a bevallás kitöltése problémát okoz, érdemes segítséget igénybe vennie. A hibás bevallás benyújtása ugyanis 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírság szankciót is maga után vonhat. Az adózók bevallásuk kitöltéséhez többféle segítséget vehetnek igénybe.
Különösen bonyolultabb, nehezebb esetekben – például külföldről származó jövedelem, határidős tőzsdei ügyletekből származó jövedelem, adóhitel igénybevétele esetén -, érdemes adótanácsadóval, adószakértővel elkészíttetni a bevallást. Egy ilyen munkát 4-5000 forintnál kevesebbért nem nagyon vállalnak ma már, sőt ha az adózó az adótanácsadójával ellenjegyeztetni is szeretné a bevallást, akkor ennek többszöröse is lehet számla végösszege. Az ellenjegyzés a magánszemély szempontjából azért kedvező, mert ha hibás az adótanácsadó által készített bevallás, akkor a mulasztási bírságot nem az adózóra vetik ki.
Aki úgy dönt, hogy maga próbálkozik a bevallás kitöltés egyébként nem túl egyszerű feladatával, az mindenképpen kellő időt szánjon rá (lehetőleg ne szerda este kezdjen hozzá!).
A modern technika lényegesen lerövidíti a bevallás kitöltéshez szükséges időt, ezért akinek lehetősége van rá, az állami adóhatóság szja-bevalláshoz, az Interneten keresztül nyújtott segítségét semmiképpen sem hagyja ki. Az APEH weboldaláról könnyen letölthető a 0153-as személyi jövedelemadó-bevallás, az utasítások megértéséhez semmiféle magas fokú számítástechnikai vagy adószakértői ismeretekre nincs szükség. Az adóhatóság honlapjáról a bevallás kitöltési útmutatója is letölthető, ha esetleg valaki nem kapott volna bevallási nyomtatványcsomagot még januárban. A bevallás kitöltéséhez ugyanis még ebben az esetben is feltétlenül használják az útmutatót. A program esélyt sem ad az adózóknak ebben az esetben arra, hogy hibázzanak, ezért, ne “erőszakoskodjanak”, ha valamilyen rublikához nem engedi hozzá. A számtani műveleteket egyébként elvégzi, fölösleges leellenőrizni. Sajnos elektronikus úton még most sem lehet “elklikkelni” a bevallást, vagyis még ki kell nyomtatni, alá kell írni és borítékba tenni. Vagyis a postára adást még idén sem ússzák meg a magánszemélyek. (Talán jövőre, de 2004-ben már biztosan nem kell papíralapú bevallással sorban állni a postán.) Egyébként aki teheti, mindenképpen a postát válassza, mert a néhány APEH ügyfélszolgálaton bizonyára csúcsforgalom lesz a következő 2 napban.
Ha valakinek problémája akad a bevallás kitöltése közben, próbálkozhat az APEH által fizetett ingyenes zöldszámon – 06-80- 630063 – tájékoztatást kérni, vagy személyesen is megkeresheti ezeket az ügyfélszolgálatokat. (Vélhetően mindenhol zsúfoltságra lehet számítani.) Az adóhatóság elektronikus ügyfélszolgálatot is üzemeltet, de arra már kevés az esély, hogy szerdáig válasz is érkezzen a feltett kérdésre.
Aki március 20-áig nem tudja adóbevallását eljuttatni az adóhatósághoz, még nem biztos, hogy megbüntetik. Ha ugyanis a magánszemély önhibáján kívül nem tud adóbevallási kötelezettségének eleget tenni, igazolási kérelmet nyújthat be az adóhatósághoz. Ha ezt a kérelmet az adóhatóság elfogadja, akkor hiába a törvényben előírt határidő lejártát követően nyújtja be a magánszemély a bevallását, úgy minősül mintha határidőre eleget tett volna kötelezettségének.