Jobban teljesítenek a hazai kkv-k?

2013. augusztus 21. szerda - 12:00 / PP/MTI
  •    

A Széchenyi Kártya Programot és a hitellehetőségeket is magukba foglaló kormányzati intézkedések eredményeinek is köszönhetően a hazai kkv-szektor vállalkozásai a vegetálás helyett a fejlődés útjára léphettek, és erősek lehetnek.

Kép: Pixabay

A magyar vállalkozások 99 százaléka a mikro-, kis- és közepes vállalkozások sorába tartozik, valamint ők alkalmazzák a foglalkoztatottak több mint 70 százalékát, így elmondható, hogy a munkahelyteremtésben a legfontosabb feladatot teljesítik – hangoztatta Hoppál Péter a kormánypárt szóvivője.

Hoppál szerint az első Orbán-kormány 2002-ben azért indította el a Széchenyi Kártya Programot, hogy minél szélesebb körű segítséget nyújtson e vállalkozások finanszírozásában. Hozzáfűzte, hogy az eddigi igénylések száma mintegy 250 ezer, az ügyintézéseké 200 ezer, a kihelyezett hitelösszeg mintegy 1200 milliárd forint. A program tizenegy pénzintézetnél elérhető öt-hat lehetősége ma több tízezer vállalkozás stabilitását teremti meg, hozzájárulva munkahelyek megőrzéséhez, újak létrehozásához. (A mezőgazdaságban is teret hódít az agrár-Széchenyi Kártya!)

Kiemelte: a kormány újabb nagy lépést tett azzal, hogy idén május 1-jétől 5 százalékpont kamattámogatást nyújt a Széchenyi Kártya Programban résztvevő vállalkozások számára a beruházási hitel, az önerő kiegészítő hitel és a támogatást megelőlegező hitel teljes összegéhez az adott ügylet futamidejének első három évére. Hoppál Péter megjegyezte: a kkv-szektor számára emellett jelentős segítséget nyújt a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, a társasági adó csökkentése, az adminisztrációs terhek mérséklése, számos kisadó eltűnése, és egyebek mellett az idei 10 milliárd forintos beruházási program is.

Így osztja a kormány jövőre az uniós pénzeket
A kormány határozata szerint a 2014–2020-as európai uniós programok végrehajtásában kijelölésre kerülő közreműködő szervezetek 2014. január 1-jétől az érintett miniszterek irányítása alá kerülnek. A kabinet döntése értelmében a regionális fejlesztési ügynökségek 2014. január 1-jétől a területileg érintett megyei önkormányzatok irányítása alá kerülnek.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek