Hogyan élik meg a válságot a kiscégek?

2009. július 28. kedd - 15:38 / piacprofit.hu
  •    

A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) kétharmada vezetett be megszorító intézkedéseket a tavaly ősz óta tartó pénzügyi és gazdasági válság hatására, a kereskedelmi cégek érezték meg legjobban a válságot, és leginkább a forgalom visszaesése sújtotta a vállalkozásokat - derül ki a K and H Bank Zrt. kkv bizalmi index kutatásából.

A június közepén végzett felmérésben a megkérdezett 700 vállalkozás 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hatással volt cége működésére a recesszió, közülük is leginkább a kereskedelmi cégek működését befolyásolta, legkevésbé pedig a mezőgazdasági vállalkozásokra volt hatással. A megkérdezett kkv-k 64 százaléka vezetett be megszorító intézkedéseket. Ezek között a költségek csökkentése volt a leginkább jellemző (56 százalékuknál), második helyen a leépítéseket, elbocsátásokat alkalmazták a cégek (47 százalékban), a beruházások elhalasztását 42 százalékuk választotta. A cégek 28 százaléka csökkentette a béreket és egyéb juttatásokat, és minden ötödik vállalkozásnál léptettek érvénybe rövidebb munkaidőt.

A kkv-k legnagyobb részét, (84 százalékát) a forgalom visszaesése sújtotta, közel felük (45 százalékuk) nyilatkozott úgy, hogy számára a vevők fizetésének elmaradása jelentett gondot. Harmadik leggyakrabban felmerülő problémaként a likviditási nehézségeket jelölték meg (37 százalék).

Bár a cégek többsége (70 százaléka) úgy véli, hogy a válság még nem érte el mélypontját, ennek ellenére csupán a megkérdezettek 36 százaléka számít saját cége helyzetének romlására az elkövetkezendő egy évben. A felmérésben résztvevő kkv-k 17 százaléka kifejezetten javulást vár, míg legnagyobb arányban (46 százalék) stagnálást prognosztizálnak. Arra a kérdésre, hogy mennyire tartják valószínűnek, hogy cégük egy év múlva is működni fog, a vállalkozások 85 százaléka mondott igent.

A K and H Bank másfél hete publikálta a kkv bizalmi index második negyedévi értékét, ami az előző negyedévhez képest 6 ponttal erősödött, így jelenleg mínusz 28 ponton áll. Az index az egymilliárd forintnál kevesebb éves árbevétel rendelkező vállalkozások elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásait mutatja.