Csak ha teljesítettünk, akkor tárgyalhatunk

2012. január 20. péntek - 17:16 / PP/MTI
  •    

Az EU-IMF-támogatásról szóló tárgyalás megkezdéséhez szükséges intézkedésekről tárgyalt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter pénteken Brüsszelben Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével. Azt még nem tudni, mikor kezdődhetnek meg a formális tárgyalások, miután Magyarországnak előbb teljesítenie kell a folyamat elindításához szükséges előfeltételeket, amelyek közé - a jegybank teljes függetlenségét, valamint a bíróságok megbízható működését biztosító módosításokon kívül - bekerülhet az egykulcsos adó kérdése is.

 

kk
Fellegi Tamás a brüsszeli sajtótájékoztatón
Fotó: PP

Sikerült világosan egyeztetni az unióval az alapvető irányokat, azokat a kondíciókat, amelyeket a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatást célzó tárgyalásokkal kapcsolatban a felek kölcsönösen elfogadhatónak tartanak – közölte újságírókkal Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, miután pénteken Brüsszelben megbeszélést folytatott Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével. „Ennek alapján neki is megvan a maga dolga, amit el kell végeznie, nekünk is megvan a magunk dolga" – mondta Fellegi.

Még nincs dátum

A tárca nélküli miniszter reményének adott hangot, hogy a közeljövőben megkezdődhetnek a tárgyalások, amelyek szoros összefüggésben lesznek majd a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos párbeszéddel.

Fellegi Tamás pontos dátumot nem tudott mondani, amit azzal indokolt, hogy egyelőre nem ismeretes, milyen egyeztetésre kerül majd sor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU között, márpedig a tárgyalási mandátumkiadás a két szervezetben eltérő döntéshozatali mechanizmus eredménye lesz.

Milyen lesz a hitel?
 A Magyarország által remélt hitelmegállapodás tartalmát és jellegét illetően Fellegi Tamás azt mondta: teljesen rendben lenne, ha azt készenléti hitelmegállapodásnak neveznék. Magyar részről mindenesetre hangsúlyozzák, a pénz lehívására nincs azonnal szükség, tehát indokolt, hogy a megállapodás tartalmazzon elővigyá-zatossági elemeket – tette hozzá a miniszter.

A formális tárgyalások megkezdésének konkrét időpontjáról nem esett szó, mondta el Olli Rehn szóvivője, Amadeo Altafaj Tardio a tárgyalások után. A szóvivő hangsúlyozta: Magyarországnak teljesítenie kell az előfeltételeket, mielőtt el lehet indítani ezt a tárgyalási folyamatot.

Mint azt a pénzügyi biztos szóvivője elmondta: Olli Rehn üdvözölte, hogy a magyar kormány immár hajlandó párbeszédet folytatni a bizottsággal, és megtenni a szükséges törvénymódosításokat. Rehn biztos örömmel várja az ígéretek végrehajtását és eredményeit – fűzte hozzá Amadeo Altafaj Tardio. („Nem látok különösebben nehéz ügyet" – nyilatkozta péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság által kifogásolt magyar törvényekkel kapcsolatban. Január elején pedig azt mondta, hogy eddig egyetlen olyan érvvel sem találkozott a magyar gazdasággal kapcsolatos jogszabályokról, amely miatt a parlamentnek meg kellene változtatnia egy már elfogadott törvényt.)

kk
Olli Rehn
Fotó: archív

Téma lesz az egykulcsos adó is

A szóvivő szerint a szükséges lépések között vannak a jegybank teljes függetlenségét, valamint a bíróságok megbízható működését biztosító módosítások. Kérdésre válaszolva kifejtette: konkrét módosításokról van szó, s a törvényjavaslatokat – a jegybanktörvény esetében – az Európai Központi Bankkal, az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal is egyeztetni kell, mivel Magyarország pénzügyi támogatásért folyamodott. A jogbiztonság nélkülözhetetlen a stabil gazdasági fejlődéshez, és ez magában foglalja a bíróság teljes függetlenségét és megbízható működését – hangsúlyozta Rehn az igazságszolgáltatást érintő módosításokkal kapcsolatosan a szóvivő elmondása szerint.

Fellegi: „Minden olyan kérdés, amely a költségvetéssel,
a bevételekkel, a kiadásokkal,
az adórendszerrel kapcsolatos, természetszerűleg szerepelni fog.”

Az MTI kérdésére Fellegi Tamás elmondta: Olli Rehn megerősítette, hogy az Európai Bizottság álláspontja szerint a jegybanki függetlenség biztosításának kérdésére megoldást kell találni a pénzügyi támogatásról szóló tárgyalások megkezdése előtt. Ami a jegybanktörvény Brüsszel által kifogásolt egyik elemét, a jegybankelnök alkotmányos eskütételi kötelezettségét illeti, Fellegi úgy vélekedett, hogy ez a kérdés megoldható. (Január elején Fellegi úgy nyilatkozott, hogy a. kormány minden észrevételt kész megfontolni, ha az az eredeti szándékát nem változtatja meg.)

Arra az újságírói kérdésre, hogy az egykulcsos adó szerepel-e a Brüsszel részéről megemlített feltételek között, a Fellegi Tamás közölte: ez a téma része a tárgyalási folyamatnak. Szerinte – miután a tárgyalások egyik kérdése a makrogazdasági csomag és annak jövője – „minden olyan kérdés, amely a költségvetéssel, a bevételekkel, a kiadásokkal, az adórendszerrel kapcsolatos, természetszerűleg szerepelni fog". Ebben, mondta, semmi szenzáció nincs. „Az a kérdés, hogy miként fog szerepelni, és milyen konzekvenciája van ennek a kérdésnek" – jegyezte meg. Fellegi hangsúlyozta: Magyarország ismeri a játékszabályokat, és soha nem gondolta azt, hogy feltételek nélkül hitelkerethez lehet jutni. Azt, hogy feltételeket fogalmaznak meg, valamint hogy ellenőrzik a feltételek teljesítését, teljesen természetes dolognak nevezte.

Fellegi feltérképezte a „kritikus partneri kapcsolatokat"
Pénteki brüsszeli tárgyalásával a végére ért kéthetes körutazásának, melynek során Washingtonban az IMF-nél, Frankfurtban az Európai Központi Banknál, Berlinben és Bécsben pedig a német, illetve az osztrák bankvezetésnél és kormányzatnál térképezte fel a magyar pénzügyi helyzet szempontjából „kritikus partneri kapcsolatokat”  – mondta sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter. Most, mint mondta, „abba a helyzetbe jutottunk, hogy látjuk azokat a pontos feltételeket, amelyeket a tárgyalásokkal kapcsolatban értelmeznünk kell. Azt is látjuk, hogy mik azok, amelyekben külön döntést kell hozni. Ezekről a kormánynak be fogok számolni, valószínűleg a hét végén.” Fellegi Tamás hozzátette, hétfőn is lesz kormányülés, és a kormány meg fogja hozni a szükséges alapvető döntéseket, majd kedden Orbán Viktor miniszterelnök találkozik José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. A tárca nélküli miniszter feltételezése szerint az Orbán–Barroso-találkozón számos nyitott kérdést rendezni tudnak majd, vagy legalábbis el tudják kezdeni az arról való tárgyalást.