Bekeményít az EU: bejelentés nélküli ellenőrzés jöhet

2010. június 18. péntek - 09:42 / piacprofit.hu
  •    

Az uniós statisztikai adatok minőségéről és az EU-s statisztikai hivatal, az Eurostat kibővített ellenőrzési jogköréről fogadott el állásfoglalást az EP csütörtökön. A képviselők megadnák az Eurostatnak a bejelentés nélküli helyszíni vizsgálódás jogát is.

A képviselők szerint Görögország esete egyértelműen mutatja, hogy az unió nem rendelkezik minőségi költségvetési statisztikával. A parlament felszólítja a Tanácsot, biztosítsa, hogy a tagállamok tartsák tiszteletben a statisztika területén tett politikai kötelezettségvállalásaikat, emellett erősítse meg a Bizottság (az Eurostat) szerepét és függetlenségét. Az állásfoglalás szerint az Eurostatnak számára meg kell adni a jogot, hogy a statisztikai adatok ellenőrzésére előre be nem jelentett vizsgálatokat folytathasson a tagállamokban.

A parlament felszólítja a tagállamokat, "vessenek véget a mérlegen kívüli tétellel kapcsolatos adósságstruktúrák bárminemű használatának". Az EP felszólítja a tagállamokat, standardizált és nemzetközileg elfogadott számviteli módszerek alapján tájékoztassák az Eurostatot államháztartási adataikról.

A képviselők úgy vélik, a strukturális alapokhoz a tagállamoknak csak megfelelő és átlátható statisztikaiadat-szolgáltatás után szabadna hozzáférniük.