A városi cirkálókra hajtanak a magyarok

2016. december 04. vasárnap - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

A városi crossoverek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban, mind a céges, mind a magánvásárlók körében. Mindez nem a véletlen műve, hiszen ezek az autók igazi státuszszimbólumnak számítanak, emellett könnyedén küzdik le az akadályokat városban és terepen egyaránt.

hyundai-santa-cruz-crossover-truck-concept-profile

Kép: Hyundai

„Az év első kilenc hónapjában közel 41 százalékkal nőtt ebben a szegmensben az új modellek értékesítése, ami jól tükrözi a crossoverek növekvő népszerűségét” – hívta fel a figyelmet Szabó Emese, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi igazgatója.  Az elmúlt években számos új, vagy megújult modell jelent meg a kínálatban és a jövőben is folyamatos bővüléssel számol a SUV-ok terén a Duna Autó Zrt.

A közelmúlt legnagyobb sikerei közül az új, Esztergomban készülő Suzuki Vitara emelkedik ki vidám megjelenésével, kifinomult összkerékhajtási rendszerével, illetve kedvező árával. Nem csoda, ha a japán gyártó a tavalyi évhez képest több mint 125 százalékos növekedést ért el idehaza. Ebben a kategóriában a Hyundai Tucson is azonnal az élvonalba robbant be, meglepve ezzel a piaci szereplőket. A keresett típusok közé tartozik még az idén bemutatott új Kia Sportage, mely azokat a vásárlókat célozza meg, akik a merészebb megjelenéssel és az igényes belső térrel rendelkező szabadidőautókat részesítik előnyben. „A Kia Sportage-éhez hasonló sikerekre lehet számítani például az új, hibrid hajtáslánccal rendelkező Kia Niro, vagy az új Seat Ateca esetében, de az új Peugeot 3008-as modellre is jelentős érdeklődés mutatkozik” – tette hozzá a Duna Autó Zrt. kereskedelmi vezetője.

Nagy utat tettünk meg a Trabanttól a Suzukiig
Míg a többség Suzukival, Opellel vagy Volkswagennel jár a „valós életben”, addig álmainkban BMW-vel, Merceddessel vagy Audival száguldozunk. De a vásárlásnál nem az álmaink hajtanak minket: a megbízhatósága alapján döntünk egy autó mellett.

Ideális crossover

Nem könnyű a döntés az első szabadidőautó kiválasztásánál, hiszen hatalmas kínálat áll rendelkezésre ebben a kategóriában. A korábbi márkatapasztalatok ugyanakkor hozzájárulhatnak a megfelelő döntés meghozatalához.  A crossoverek magas felépítésükből adódóan könnyedén leküzdik a városi akadályokat, így például a fekvőrendőröket, valamint a magas útpadkákat. Az ideális szabadidőautók számára ugyanakkor nem léteznek meredek emelkedők, továbbá kiváló tapadással és stabilitással rendelkeznek homokos, havas, illetve laza talajon is. A SUV-ok ideális családi autók lehetnek, ugyanis a magasabb felfüggesztés és a megerősített karosszéria miatt nagyobb biztonságérzetet nyújtanak az utasok számára. Nem utolsósorban pedig nagyobb csomagtérrel rendelkeznek, így a hosszabb távú utazásokat is komfortosabbá varázsolhatják.

Fontos a felszereltség

„Azt tapasztaljuk, hogy vásárlók a magasabb felszereltségű modelleket részesítik előnyben. Fontos szempont továbbá a megfelelő biztonság és a kényelem. Emellett ma már szinte minden vásárló figyelmet fordít az alapvető vezetéstámogató rendszerek meglétére” – emelte ki Szabó Emese. Hozzátette: a legtöbb vásárló ragaszkodik a sávtartó rendszerhez, a lejtmenetvezérléshez és a visszagurulás gátlóhoz, de sokan választják a parkolás segítő asszisztenst is. Kedvelt komfort-kiegészítőnek számít még a sebességszabályzó, a navigáció, illetve a panoráma tető és újra divatossá váltak a krómdíszítések is.

Időzített bombák ketyegnek a magyar utakon
Az importált használt gépjárművek 90 százaléka és a belföldi kereskedelemben értékesítésre kerülő példányok mintegy fele manipulált kilométerórákkal rendelkezik, ami rendkívül súlyos személybiztonsági, műszaki és gazdasági kockázatokat jelent – állítja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.