A részvénypiac boldog, a kötvénypiac recesszióra számít

2019. július 17. szerda - 10:19 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Teljes fordulat történt a nemzetközi gazdaságban, ami a kamatfeltételeket és -kilátásokat illeti - derül ki a K&H Alapkezelő legfrissebb elemzéséből, amely szerint a részvénypiac egyelőre boldog, a kötvénypiacok viszont recessziót áraznak. 

Izgalmasan alakult eddig az idei év a nemzetközi befektetői porondon, ugyanis teljes fordulat történt. „A múlt év végén még arról volt szó, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja szigorítási ciklusát, mostanra viszont már a piaci várakozások lazítást valószínűsítenek.

uniós források mozgatják a gazdaságot

Kép: Pixabay

Az Európai Központi Bank (EKB) pedig a kevésbé laza monetáris feltételek irányába tett lépést a kötvényvásárlási program leállításával, bár ennek újraindítása a jövőben újra napirendre kerülhet” – értékelte legfrissebb elemzésében az elmúlt hónapokban végbement totális fordulatot Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere.

A szakember rávilágított arra, hogy az EKB eddigi lépései, köztük a kötvényprogram működtetése, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert az eurózóna gazdasága továbbra sem pörög magas fordulatszámon. Az elmúlt években csak 2015-ben és 2017-ben tudott 2 százalék feletti növekedést elérni, azóta ennél lassabb tempót mutatott csak fel.

A laza monetáris feltételek, a kamatok változatlansága, esetleges csökkenése a részvénypiacoknak örömhír, ez látszik is, hiszen emelkedésben vannak a papírok árfolyamai. Kovács Mátyás szerint a másik nagy szegmensben, a kötvénypiacon rekordok dőltek meg: mélypontra estek a befektetők által a legfontosabbak közé sorolt papírok hozamai.

„Az amerikai 10 éves állampapír hozama a 2016-os szintre süllyedt, a német 10 éves kötvény

Jó világ jöhet a vállalkozásokra
Globálisan megnőtt a vállalati kötvénypiac jelentősége, a nettó kibocsátás mértékében és a kibocsátó vállalatok számában is. Itthon is teljesen átalakíthatja a cégek forrásbevonási szerkezetét a Magyar Nemzeti Bank 2019. július 1-jén induló Növekedési Kötvényprogramja.

pedig mínusz 0,4 százalékot ért el július elején, hasonlóan alacsony szintre korábban nem volt példa” – emelte ki a szakember. Az alacsony kötvényhozamokból az látszik, hogy a kötvénypiac recessziót áraz, mindez a részvénypiacokon azonban nem jelentkezik.

„Az idei történéseket és a kilátásokat egyelőre úgy lehet összefoglalni, hogy totális fordulat után kettős a jövőkép, mivel a kötvénypiac mást áraz, mint a részvénypiac” – tette hozzá a K&H Alapkezelő szakértője. Kovács Mátyás úgy látja, hogy befektetési szempontból a kettő közül inkább a részvénypiacokban van fantázia.

A szakember szerint Magyarország szempontjából a nemzetközi monetáris kilátások, befektetői trendek azért fontosak, mert támogatják, hogy a magyar jegybank továbbra is laza monetáris feltételeket tartson fenn, így nincs kényszer az esetleges szigorításra.