ipari termelés

elemzői vélemények, export, gazdasági kilátások, ipari termelés

Szendereg a robogás a magyar iparban

piacesprofit.hu

Szeptemberben a korrigált adatok szerint alig több mint 2 százalékos növekedést ért el a magyar ipar. Az exportértékesítés hónapok óta lassul, az éves növekedés pedig 3 százalék körül lehet. Az eleve hektikus számokat produkáló magyar ipar csak lassan növekszik, elsősorban az exporteladások lanyhulása miatt. Szeptemberben 0,6 százalékos visszaesést könyvelhetett el a szektor, igaz, a munkanaphatással tisztított adatok 2,2 százalékos bővülést mutatnak. 

Tovább olvasom »
gazdasági kilátások, gdp, gki, ipari termelés, magyar gazdaság

A tavalyihoz hasonló ütemben fog bővülni a gazdaság

piacesprofit.hu

A magyar gazdaság idén várhatóan a 2017. évihez hasonló, 4% közeli ütemben bővül. Ez érdemben meghaladja az EU 2,5% alatti átlagát, de a régióban a közepesek közé tartozik. A beruházások tavalyi 20%-os növekedése idén kb. a felére lassul, a fogyasztás 4% feletti emelkedése 2018-ban lényegében fennmarad. Az export bővülésének üteme viszont közeledik az importéhoz. Emelkednek a beérkező EU-transzferek. Az infláció kissé gyorsul.

Tovább olvasom »
béremelés, bod péter ákos, ipari termelés, járműipar, reálbér

Magyar sajátosság az egyoldalú fejlődés

piacesprofit.hu

A válság óta csak a járműipar volt képes kiemelkedő bővülésre a magyar iparban, de a további növekedés minden területen korlátokba ütközhet. Az emelkedő béreket gépesítéssel, a munkaerő mobilitásának javításával kellene ellensúlyozni– így összegezhető Bod Péter Ákos közgazdász professzor előadása, amelyet az Erste Bank budapesti járműipari fórumán tartott.

Tovább olvasom »
gazdasági növekedés, gdp, ipari termelés, járműgyártás, ksh

Egész évben kitarthat a lendület

PP/MTI

Az év hátralévő részében is folytatódhat az ipari termelés bővülése, állapították meg az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők a KSH ipari termelésről pénteken kiadott, felfelé korrigált második becslését kommentálva.

Tovább olvasom »
externália, gyár, ipar, ipari termelés, környezetszennyezés, környezetterhelés, ökológiai lábnyom, zöld gazdaság

Veszteségessé válna számos iparág, ha megfizetnék a környezetszennyezést

KlimaBlogger

Az ENSZ és a Trucost gazdasági elemzést készített arról, a nagy szennyező iparágak profitrátája hogyan sérülne, ha fizetniük kellene a tevékenységük által okozott környezeti károkért, vagyis az externáliákért. A légszennyezés beárazása az emissziókvótákkal ezt az ellentételezést szolgálja, de sok más módja is van még a környezetszennyezésnek, amit ingyen űzhetnek.

Tovább olvasom »
beruházások, gazdasági kilátások, ipari termelés, kiskereskedelem, uniós források

Beindulhat az érdemi növekedés

piacesprofit.hu

A GKI idén továbbra is szerény, 2 százalékos gazdasági növekedést vár. A belső és külső egyensúly számszerűen nagyon kedvező, az infláció szinte megszűnt, bár szeptemberben lassan élénkülni kezdett. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében az idei jelentős beruházási visszaesést jövőre érdemi növekedés váltja fel, miközben az idén nagyon gyorsan növekvő fogyasztás alig lassul. A GKI 2017-ben 2,7 százalékos GDP-bővülésre számít. Októberben az IMF 2 százalékra csökkentette idei, s 2,5 százalékon hagyta a 2017. évi magyar növekedési prognózisát.

Tovább olvasom »
gazdasági kilátások, ipari termelés

Három plusz munkanap meghúzta az augusztust

PP/MTI

Az év hátralévő részében az ipari termelés további erősödésére számítanak az elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken közzétett legfrissebb ipari termelési adat alapján. Igaz, a három plusz augusztusi munkanap is nagyot lendített az adaton.

Tovább olvasom »
alapkamat, export, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, gdp-emelkedés, infláció, ipari termelés

Öregurasan gyorsulunk

piacesprofit.hu

A magyar gazdaság idei növekedése a tavalyihoz és a régió más országaihoz képest is lassú, bár a második félévben némi gyorsulás valószínű. A belső és külső egyensúly számszerűen nagyon kedvező, az infláció szinte megszűnt. A második félévben azonban az államháztartási hiány – részben az élénkítéssel összefüggésben – némileg magasabb, a külső aktívum pedig a mérséklődő cserearány-javulás miatt kisebb lehet az első félévinél, miközben lassan megkezdődik az áremelkedés – olvasható a GKI legfrissebb előrejelzésében.

Tovább olvasom »
autógyártás, autóipar, gazdasági kilátások, ipari termelés

Még egy gyárat épít Kecskeméten a Mercedes

piacesprofit.hu

Első-és hátsókerék meghajtású személygépkocsik, valamint alternatív meghajtású modellek gyártására is alkalmas lesz az ipar 4.0 szellemében épülő gyár. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2500 új munkahelyet teremt a telephelyen, és továbbiakat a beszállítói oldalon, valamint a németországi gyárakban.

Tovább olvasom »
fogyasztás, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, ipari termelés

A költekezés tartja a víz felett Magyarországot

kfarkas

Elemzők szerint a pozitív meglepetést hozó áprilisi ipari termelési növekedés lendületet adhat a GDP bővülésének, amely az idén 2 százalék felett lehet. A gazdaságot most a szolgáltatások növekedése húzza, amelyet a háztartások fogyasztásának látványos bővülése támogat.

Tovább olvasom »
építőipar, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, ipari termelés

Ezért bicsaklott meg a pannon puma

PP/MTI

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A visszaesést részben az építőipar gyengélkedése okozta, de az igazán rossz hír az ipari termelés bezuhanása.

Tovább olvasom »