Simor cikkek


Az államnak is kell az emberek megtakarítása

Az államnak is kell az emberek megtakarítása 

Nemcsak az egyéni életút miatt fontos, hogy a magyarok pénzügyileg tudatosabbak legyenek és növeljék megtakarításaikat. A magyar gazdaságnak is fontos forrást jelentene, ha többet tudnánk félretenni. Az adósságunkat legalább elkezdtük leépíteni.
Öt hónapja a hetes a nyerő szám

Öt hónapja a hetes a nyerő szám 

A várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a 7 százalékos alapkamaton a május 29-i ülésen. Ez volt sorrendben az ötödik ülés, amelyen a testület a tartás mellett döntött.
Kulcskérdés, hogy bíznak-e bennünk

Kulcskérdés, hogy bíznak-e bennünk 

A Magyarország iránti bizalom helyreállításának és megtartásának fontosságáról beszéltek a Költségvetési Tanács tagjai az Állami Számvevőszék "Államadósság és gazdasági növekedés" című budapesti konferenciáján.
Kétarcú adócsomag

Kétarcú adócsomag 

A pénzügyi tranzakciós adó bevezetését a jól nyomon követhető, elektronikus ügyletek arányának növelése kíséri, ami jelentős fehéredéssel járhat együtt más adónemeknél is. A telekom adó viszont több mint 2 forintos teher is lehet. A Széll Kálmán Terv 2.0 programban fellelhető gazdasági és pénzügyi célkitűzéseket az RSM DTM Hungary Zrt. elemezte.
Széll Kálmán 2.0: inflációt gerjeszt

Széll Kálmán 2.0: inflációt gerjeszt 

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke úgy véli, számottevően magasabb lesz az infláció jövőre, mint azt az MNB szakértői a Széll Kálmán Terv 2.0 előtt várták, a GDP pedig alacsonyabb. A tranzakciós adó szerinte torzító hatású. Növeli az amúgy is kiugróan magas hazai készpénz forgalmat.
Adóemelésekkel elérhető az inflációs cél

Adóemelésekkel elérhető az inflációs cél 

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a márciusi inflációs adat megegyezett a jegybanki szakértők várakozásával, hozzátette, hogy az inflációs cél várhatóan 2013 elején érhető el, ha újabb adóemelések nem lépnek életbe. Kiemelte, hogy az ország magas devizaadóssága miatt jelenleg monetáris lazításra nincs lehetőség.
Erről tárgyalt ma Orbán

Erről tárgyalt ma Orbán 

A magyar pénzügyi rendszer biztonságáért ma az MNB tudja a legtöbbet tenni, a kormány pedig ebben teljes mértékben segíti a jegybankot - mondta Orbán Viktor a Simor András jegybankelnök kezdeményezésére péntek reggel létrejött megbeszélés után. A miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában tartott találkozón részt vett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály is.
Hazárdjáték Magyarországgal?

Hazárdjáték Magyarországgal? 

Nem egyezik az új jegybanktörvény parlamenthez benyújtott és az Európai Központi Bankhoz véleményezésre eljuttatott szövege az EKB információ szerint, ezért nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövőben megfelelően tiszteletben tartaná az EKB-val szembeni konzultációs kötelezettségét - áll a szervezetnek a honlapján megjelent véleményében. A törvénytervezet eredeti változata is komoly vitákat váltott ki, az alkotmányügyi bizottság szerda esti javaslata a Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásáról pedig továbbiakat gerjesztett. Simor András jegybankelnök szerint mind a törvényjavaslat, mint az indítvány sérti a nemzeti bank függetlenségét, jelentősen megnehezíti ésszerű működését, és súlyosan veszélyezteti szakmai hitelességét.
Matolcsytól Oszkóig a magyar pénzügyi rendszerről

Matolcsytól Oszkóig a magyar pénzügyi rendszerről 

Hagyományait megőrizve, de megújult formában, több mint 600 oldalon ad átfogó áttekintést az egyre mélyülő válság hatására is formálódó, átalakuló magyar pénzügyi intézményrendszerről a Magyar Pénzügyi Almanach XXI. évfolyama. Az idei kötetet - a tavalyihoz hasonlóan - a Magyar Közgazdasági Társasággal közösen szervezett konferencián mutatta be a TAS Kiadó csütörtökön Budapesten.
Stabilitás hosszú, növekedés rövid távon

Stabilitás hosszú, növekedés rövid távon 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón ismertette a stabilitási törvényjavaslatot, beszélt az államadósság-csökkentésről, a növekedés irányairól. A tárcavezető kisebb korrekciókat is lehetségesnek tart a parlament által modt tárgyalt 2012-es költségvetésben. Az ellenzéki pártok szerint a miniszter beismerte eddigi gazdaságpolitikája kudarcát.

Adósságcsökkentés: kulcskérdés a bizalom 

A kormányzati gazdaságpolitika sikeressége múlik azon, hogy az ország vissza tudja-e nyerni a befektetők bizalmát, mert az adósság tartós csökkentése csak így lehetséges - mondta Simor András a GKI Gazdaságkutató Zrt. Újratervezés című konferenciáján. A jegybankelnök szerint annak ellenére, hogy a válság kitörése óta mind a magán-, mind az állami szektorban jelentős alkalmazkodás történt, a piac Magyarországot újra a legkockázatosabbak között tartja számon. Ennek pedig a devizaadósság-problémán túli fontos oka a befektetői bizalom hiánya a gazdaságpolitika irányát illetően

Magyar valóság: így látják a szakemberek 

Számos kritika és bátorítás érte a kormányt a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén. Sokan aggódnak a minimálbér megemelése miatt, amely biztosan nem növeli a foglalkoztatottságot, sőt inkább a szürke- és feketegazdaságnak ad teret.

Túlzók a kormány várakozásai 

Simor András szakmai párbeszédet kezdeményezett az Országgyűlésben helyet foglaló frakciók képviselőivel a hazai gazdasági helyzet áttekintésére. Szerdán Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és parlamenti frakciójának vezetője kereste fel a jegybank elnökét. Simor András a Költségvetési Tanács ülésén múlt pénteken nem szavazta meg a 2012-es költségvetési tervezetet.

Matolcsy is megkapta a maga 10 pontját 

A devizahitelesek hosszútávú megsegítésének érdekében 10 pontból álló jegybanki javaslatcsomagot kapott Simor Andrástól Matolcsy György. A javalatok részleteit sem az MNB, sem a szaktárca nem közölte.

Orbán helyett Matolcsyval kell beérnie Simornak 

A devizahitelesek érdekében személyes tanácskozást kért Simor András jegybankelnök Orbán Viktortól, aki azonban inkább Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert küldené.

Sikertörténet válsággal fűszerezve 

Olyan válságokat, mint a jelenlegi euroövezeti krízis - s azt nem lehet kizárni, hogy egyszer ismét bekövetkezik még egy ilyen válság - csak egy erős, döntéshozatali hatáskörrel és pénzeszközökkel rendelkező központi intézmény tud kezelni - számolt be az MTI tudósítója Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének az alpbachi Európa Fórumon szeptember 1-jén elhangzott előadásának egyik megállapításáról. A beszámoló szerint a magyar jegybankelnök úgy vélekedett: az euroövezet számára „nincs visszaút, csak előre lehet haladni".

Rogán: Simor nevezze meg fenyegetőjét! 

Rogán Antal szerint Simor András kitöltheti 2013-ig szóló jegybankelnöki mandátumát, és az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke egy szerda reggeli televíziós műsorban arra szólította fel a jegybankelnököt, hogy nevezze meg "fenyegetőjét". A Magyar Nemzeti Bank szerdai rövid reagálása szerint Simor András számára nem a konkrét személy, hanem a jelenség volt a fontos.

2010 nehéz lesz, de jövőre előretörhet Magyarország 

Nehéz év lesz 2010 Magyarország számára, 2011-ben viszont előnyt jelenthetnek a közelmúltbeli megszorítások - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán egy bécsi konferencián.

Versenyképesebbé tennék a forinthitelt 

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai napon a legnagyobb magyar kereskedelmi bankok vezetőivel találkozott. A megbeszélések középpontjában a felelős hitelezés erősítése, a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok mérséklése állt.

Simon: minden legális, de hazahozom a pénzem 

„Megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak, ezért a társaságban lévő befektetéseket a lehetőségekhez képest leggyorsabban értékesítem, majd a társaságot megszüntetem, a befolyó összeget pedig hazautalom" - írja Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Nem hiányzik Simor 800 milliója 

A Magyar Nemzeti Bank ma közleményt adott ki, amely szerint a "sajtóban megjelent találgatások tisztázása érdekében közöljük, hogy a Simor András által 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben benyújtott vagyonbevallások közötti számszaki különbözet túlnyomó része abból adódik, hogy Simor András korábbi,  külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait a 100%-os tulajdonában lévő Trevisol Management Services Ltd.  társaságba helyezte át."

HVG: 800 millió hiányzik Simor vagyonbevallásából 

Túladott magyarországi cégén Simor András jegybankelnök, ciprusi vállalkozása pedig egy vagyonkezelő nevén szerepel, a titokzatos limassoli Trevisol Management Ltd. lehet a kulcsa annak is, hová tűnt több mint 800 millió forint a bankár vagyonnyilatkozatából - írja a HVG csütörtöki számát beharangozó cikkében a lap online kiadása.

Szoros szavazáson a legkisebb nyert 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 10 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak

Dől a pénz a magyar bankokba 

Ezer milliárd forinttal több likviditás áramlott a magyar bankrendszerbe az utolsó negyedévben a megelőző negyedévihez képest, a bankok azonban a vállalatok helyett inkább a lakosságot hitelezik, mivel ott több profit érhető el - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának ülésén.

USA: vezető hír lett Magyarország 

A CNBC amerikai gazdasági hírtelevízió szerdán több tudósításban, Budapestről számolt be arról, hogy Magyarország "a hitelválság első vonalaiban találta magát".

A kormány mindent megtesz... 

A magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja a prudenciális szabályokat, de nem tudja függetleníteni magát a pénzpiaci folyamatoktól, ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzpiac stabilitása fennmaradjon - mondta Veres János pénzügyminiszter a jegybankelnökkel és az OTP elnök-vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón.

Gyurcsány: "Hiszek a piacokban" 

A magyar pénzügyi rendszer stabil, mert tőkeerős, jól működő bankok alkotják, de a fogyasztók pénzügyi tudatossága fejlesztésre szorul - mondta Simor András, az MNB elnöke a Tudatos Pénzügyekért elnevezett konferencián Budapesten csütörtökön.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le  

Csaknem kétmilliárd forint általános forgalmi adót nem fizetett be egy médiaiparban tevékenykedő bűnszervezet a Nyugat-Dunántúlon.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

Jön a magyar dinnye a boltokba

Jön a magyar dinnye a boltokba  

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.

Klímablog

Máris kiakadt a magyar kormány: nem ért egyet a kínai büntetővámokkal

Máris kiakadt a magyar kormány: nem ért egyet a kínai büntetővámokkal 

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton.

Gazdaság

A babzsákfotel és az uszodabérlet kevés a munkaerő megtartásához

A babzsákfotel és az uszodabérlet kevés a munkaerő megtartásához  

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt.

Infokom

Hogyan állnak a cégek a mesterséges intelligenciával?

Hogyan állnak a cégek a mesterséges intelligenciával? 

Mennyire „MI ready” egy-egy vállalkozás, vagyis az adott szervezet milyen mértékben áll készen a mesterséges intelligencia (MI) használatára – a System 32 IT Kft. legfrissebb piackutatása erre kereste a választ.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo