Apeh cikkek


Hogyan kérjük vissza a pénzünket az adóhatóságtól?

Hogyan kérjük vissza a pénzünket az adóhatóságtól? 

A vállalkozások akár október 20-ig, akár a későbbiekben benyújtott bevallásaikban is visszakérhetik az Európai Unió bíróságának döntése alapján visszaigényelhető áfát - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
300 ezres bírság egyetlen hibáért

300 ezres bírság egyetlen hibáért 

Ezúttal egy könyvelő bukott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzésén. A cég háromszázezres bírságot "zsebelt be", mivel nem adott nyugtát és számlát a magánemberként megjelenő, "titkos" adóellenőröknek.
Így akarja Orbánék tervét teljesíteni az adóhatóság

Így akarja Orbánék tervét teljesíteni az adóhatóság 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese elmondja, adóhátralékok behajtásával és az ellenőrzések szigorításával teremtenék elő a kormány által kért plusz áfabevételt.  
Adó 2010: Gyorsan megtudhatjuk, kell-e pótlékot fizetnünk!

Adó 2010: Gyorsan megtudhatjuk, kell-e pótlékot fizetnünk! 

Az elektronikus bevallók augusztus 1-jétől kérdezhetik le, hogy 2010-re kell-e késedelmi pótlékot fizetniük - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.        
Az "offshore lovagok" ősszel megtérnek?

Az "offshore lovagok" ősszel megtérnek? 

Ősszel felgyorsulhat az adóparadicsomi pénzek hazautalása - olvasható a szombati Magyar Nemzetben. A napilapot a Nemzeti Adó - és Vámhivatal úgy tájékoztatta, hogy az offshore-amnesztia eredményeként április végéig 4,4 milliárd forint tért haza, amelyből 440 millió került az államkasszához.
Társasági adó: új adóalap-feltöltési szabályok már az idén

Társasági adó: új adóalap-feltöltési szabályok már az idén 

Az adóalap- feltöltés új szabályainak alkalmazására akkor van lehetőség, ha az adózó a feltöltési kötelezettségét 2010. december 17-én vagy azt követően teljesíti, egyébként még az 50 milliós szabályt kell alkalmazni - hívja fel a figyelmet az APEH.
Válaszolt az APEH!

Válaszolt az APEH! 

„Az adóhivatal revizorai jobban szeretik a kicsi, jól körülhatárolható ügyeket, mint a nagy, de sikamlós problémákat" - többen így foglalták össze Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a véleményét egy csütörtöki háttérbeszélgetést követően. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szerint néhány ügyből nem lehet általánosítani.
Jövőre elbúcsúzhatunk az "APEH"-től

Jövőre elbúcsúzhatunk az "APEH"-től 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal néven új szervezet jön létre a jövő év elején az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) összevonásával.
APEH: változások októbertől

APEH: változások októbertől 

Október elsejétől háromszintű szervezetként működik az adóhatóság, mivel a Központi Hivatal és a Regionális Főigazgatóságok mellett erős jogosítványokkal bíró megyei igazgatóságok jönnek létre.
Maga itt szőlőt szed? Mutassa a papírjait!

Maga itt szőlőt szed? Mutassa a papírjait! 

A szüret közeledtével fokozottan figyel a szőlőszedők foglalkoztatására az APEH - tájékoztatta az adóhatóság észak-magyarországi regionális igazgatósága az MTI-t.

Többet nem kell fizetni, most 2,3 milliárdot hozott 

Augusztus 31-ig mintegy nettó 2,389 milliárd forint vagyonadót fizettek be az adózók - közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére. A túlfizetéseket nem utalja ki, illetve nem vezeti át automatikusan más adónemen fennálló tartozásra az APEH, ezt az adózónak kell kérnie.

Vigyázzon, hova utalja az adót! 

Késedelmi pótlék felszámítását kockáztatja, aki még mindig az adóhatósághoz fizeti be a helyi iparűzési adót (hipa), mivel a hipával kapcsolatos feladatok június 29-ével visszakerültek az önkormányzatokhoz.

500 milliárdot keres az APEH 

Az adótartozásokat tartalmazó legfrissebb APEH-lista szerint "első helyen" a 2,1 milliárd forint adóhiányt felhalmozó, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó People Rent Kft. áll - írja a Napi gazdaság pénteki száma.

Van, amikor nem kell aggódni az Apeh-postától 

Az APEH hétfőn megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését, amelyeket először a gazdálkodói szervezetek, majd a magánszemélyek és egyéni vállalkozók is megkapnak, az elektronikus bevallókat kivéve - közölte az adóhatóság.

Új főnök az APEH-nál 

Vida Ildikót nevezte ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökének Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Mennyibe kerül az APEH szerint a benzin? 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban júliusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Így ismerheti meg a valódi APEH-ellenőrt! 

"Ne dőljenek be az álrevizoroknak"! - figyelmeztet az APEH honlapján, ismertetve, miről ismerszenek fel a valódi ellenőrök. A figyelmeztetésnek van alapja: tavaly például az adóhatóság ellenőrének adta ki magát egy férfi, és helyszíni bírságot szedett be budapesti üzletekben.

185 milliárdos adókönnyítést kaptak a multik 

Csaknem dupla mértékű adókedvezményekkel támogatta az elmúlt években a magyar állam a multinacionális cégeket - írta szombati számában a Magyar Nemzet egy, az adóhivatal által összeállított kimutatás alapján.

Jön a szuper-Apeh? 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség (VP) összevonásához szükséges módosításokat is tartalmazó törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek két fideszes képviselő, Matolcsy György és Fónagy János.

Árvízhelyzet: késhet az adóbevallás 

Az időjárási körülmények által előidézett okok miatt előfordulhat, hogy az adózó nem tud határidőben eleget tenni adóbevallási, vagy befizetési kötelezettségének, ilyenkor az adóhatóság kérelemre határidőben teljesítettnek tekintheti a kötelezettséget.

Mi a helyzet az egy százalékkal? 

Kevesen élnek azzal a közel másfél évtizede létező lehetőséggel, hogy a személyi jövedelemadójuk egy-egy százalékáról külön nyilatkozatban rendelkezzenek, de aki így tesz sem lehet biztos abban, hogy a felajánlása célba ér.

Ezermilliárdok hiányoznak az APEH-nál 

Az APEH hátralékállománya az elmúlt időszakban - a működő adózók hátralékának csökkenése mellett - számottevően emelkedett, és március végén elérte a 2.000 milliárd forintot, a behajthatatlanként nyilvántartott tartozásállomány meghaladja a 200 milliárdot - derül ki a hivatal állapotáról készült helyzetjelentésből.

Mennyiért tankolhatunk júniusban az Apehnél? 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban júniusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Szja: közeleg a határidő, íme a tipikus hibák! 

Kevesebb mint két hét maradt arra, hogy ki-ki elkészítse és az adóhatósághoz eljuttassa személyi jövedelemadó (szja) bevallását. A bevallások benyújtásának határideje május 20-a, és addig kell befizetni az adót is.

Tudta, hogy a szomszédja 500 millióval tartozik az Apehnak? 

Az Apeh áprilisban is közzétette azon magénszemélyek és szervezetek listáját, akiknek az előző negyedévben jogerőre emelkedett adótartozásuk. Magánszemélyeknél 10 millió fölött, más adózók esetében 100 millió a "bekerülési limit".

Az APEH már nem mérlegel, egyből büntet 

Az adóhatóság immár mérlegelés nélkül, automatikusan szankciókat alkalmaz a közzétételi kötelezettségüket elmulasztó cégekkel szemben - hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevele.    

23 ezren a pozitív adóslistán 

A múlt év végén már több mint 23 ezer vállalkozás szerepelt az adóhatóság internetes honlapján 2009 februárjától elérhető köztartozásmentes adózói adatbázisban.

APEH: ők a csúcstartók 

Az adóhatóság 2009 negyedik negyedévében 176 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt, a nagy adósok közül 107 vállalkozás, 69 pedig magánszemély.

Kínos baki: az Apeh kitette adóslistájára a Drehert 

Adminisztrációs hiba következtében, ok nélkül kerültek feltüntetésre a Dreher Sörgyárak Zrt. adatai az Adó- és Ellenőrzési Értesítő 2010. január 21-i 1. számának 10. oldalán, a jelentős összegű adóhiánnyal érintett, az Art. 55.§ (3) és (4) bekezdése alapján nyilvánosságra hozandó adózói adatokról megjelentetett APEH közlemény b) táblázat 11. sorában.

Ismét közzétette feketelistáját az APEH 

Az adóhatóságnak 2009 végén 1.655 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 2.955 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl - derül ki az APEH honlapján közzétett listákból.

Az Apehnél 316 forint egy liter benzin 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette a február 1-je és február 28-a között, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban alkalmazható üzemanyagárakat.

A nagy kérdés: nekem is fizetnem kell az adót? 

Mintegy 150 ezren töltötték le hétfőn reggel öt óráig az APEH honlapján a becsült forgalmi érték kalkulátort, és az ott kapott adatokat mintegy 4 ezren mentették el - közölte az adóhatóság. Az RSM DTM Hungary szerint a kalkulátor nem mindig pontosan számítja ki a forgalmi értéket.

Vagyonadó: kiszámolhatjuk, kell-e fizetnünk  

A vagyonadó kalkulátor már elérhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján és az Ügyfélkapun keresztül is péntek délután óta. Egy leendő Fidesz-kormány az első döntései között eltörli majd az ingatlanadót.

Adózás: újabb határidő közeleg 

A munkavállalók, társas vállalkozások (polgári jogi társaságok) tagjai január 31-ig kérhetik munkáltatójuktól az adómegállapítást - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

Eva: közeleg a határidő 

Ebben az évben december 21-én jár le az adófeltöltés határideje, és hétfőig van lehetőség bejelentkezni az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá. Az adófeltöltési kötelezettség alapvetően minden kettős könyvvitelt vezető, illetve az eva hatálya alá eső vállalkozásra vonatkozik.

Mit tegyen, hogy ne az Apeh-bírságot tegye a fa alá? 

A decemberi, likviditásban kissé szűk időszakban sem feledkezhetnek meg a társaságok az adófeltöltésről. Amennyiben mégis, úgy az adóhatóság szigorúan büntet: egy elkésett, vagy rosszul megbecsült feltöltés a különbözet akár 20 százalékával megegyező büntetést is eredményezhet. - hívja fel a figyelmet az RSM DTM Hungary elemzésében.

Észak-Magyarország se marad ki az Apeh látóteréből... 

Az APEH az ünnepek közeledtével Észak-Magyarországon is fokozottan ellenőrzi az áruk és szolgáltatások értékesítéshez kapcsolódó szabályok betartását - mondta az adóhatóság Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának sajtószóvivője.

Miről tárgyalt az APEH Visegrádon? 

A gazdasági válság ellenére sem lazult számottevően az adózási fegyelem, ugyanakkor valamelyest csökkentek az adóbevételek, miközben felélénkült az adócsalók határokon átívelő tevékenysége - hangzott el egyebek mellett egy visegrádi tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Vagyonkalkulátorral könnyíti életünket az APEH 

Várhatóan december közepétől online adatlap kitöltését követően mindenki számára hozzáférhetővé válik az adóhatóság vagyonkalkulátora - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtökön az MTI-vel.

Mennyibe kerül a benzin az APEH szerint? 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette a december 1-je és december 31-e között, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban alkalmazható üzemanyagárakat.

Az Apehen át is bejuthat... 

Már az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) központi ügyfélszolgálatain is regisztrálhatnak keddtől - azaz november 10-étől - az adózók az ügyfélkapu rendszerébe, mivel egy jogszabályváltozás miatt az okmányirodák mellett erre az APEH is jogosult lett.

Ilyen a válság az APEH szemszögéből 

Az adóhatóságok számára új kihívást jelent a gazdasági válság, ami a nemzetközi tapasztalatok szerint a GDP-nél is jobban mérsékli az adóbevételeket. Szikora János, az APEH elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) szerdai rendezvényén arról beszélt, hogy adóhivataloknak is érdekük, hogy segítsék az adózókat, hiszen - mint fogalmazott -  "nyírni kell a birkát, nem levágni".

Biztosan alaposan megnézte adó-folyószámláját? 

Az adózók többsége nem fordít kellő figyelmet a folyószámla kivonathoz csatolt nettó pótlékszámítási lista áttanulmányozására, ezért váratlanul éri őket a végrehajtási eljárás megindítása. Az adóhatóság azt tanácsolja, nézze át mindenki figyelmesen a kivonatot és a listát, hogy képet kapjon hátraléka nagyságáról, és eldönthesse, hogy a rendezés melyik formáját választja.

APEH: egyre kevésbé titkolózunk  

Javult az adómorál a vagyonosodási vizsgálatoknak köszönhetően - írja hétfői számában a Napi Gazdaság az APEH szaklapjában megjelent elemzés nyomán, amely szerint legalább is nőtt a hatmillió forint feletti összevont jövedelmet vallók köre, miközben a minimálbéreseké látványosan csökkent.

Friss adócsalók: a cég székhelyének utcája sem létezik... 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az első félévben a 23,5 ezer jogelőd nélkül újonnan alakult vállalkozás 26,8 százalékánál, 6.300 cégnél végzett megelőző vizsgálatot. A revízió 630 esetben kezdeményezte az új vállalkozás adószámának felfüggesztését.

Egyre többen késnek az adófizetéssel 

Egyre többen jelzik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH), hogy adójukat nem tudják határidőben maradéktalanul leróni, ezért fizetési könnyítést kérnek - írta a hétfői Magyar Nemzet.

APEH: a vendéglátóhelyek nagy része csal 

Az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel történő foglalkoztatásnál tapasztalta a legtöbb mulasztást az első félévben végzett ellenőrzéseknél az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága. A kereskedelmi és vendéglátóipari egységek szinte kizárólag „kiskönyves" munkavállalókat alkalmaztak.

APEH: ezek a mi rekordjaink! 

A vállalkozások közül egy budapesti székhelyű cég tartozik a legtöbbel az adóhatóságnak, összesen 3,2 milliárd forinttal. A magánszemélyeknél szintén egy fővárosi a „legfeledékenyebb", ő 821 millióval adós még.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo