Ötpontos programot hirdetett Karácsony Gergely

A főpolgármester a társadalmi szolidaritás, az energiafüggetlenség, a fejlesztés, a zöld elkötelezettség és a sokszínűség fontosságáról beszélt.

Az államalapító király örökségét a politika mindig saját érdekeinek megfelelően tolmácsolja, de a válaszok ugyanarra a kérdésre felelnek: "mi ennek az országnak a viszonya önmagához, mi a viszonyunk a környezetünkhöz, Európához, a világhoz?" A Szent István-i örökség legfontosabb eleme, hogy ezekre a kérdésekre csak erkölcsi alapon adható válasz - jelentette ki.

Karácsony Gergely (Fotó: Bánkuti András)

Az érvényes válaszokat csak úgy lehet megtalálni, ha "visszavívjuk magunknak" a teret, amelyben a politikáról mint gyakorlati, de erkölcsi kérdésről lehet beszélgetni - mondta a politikus. Úgy fogalmazott: erre azért van szükség, mert "az országot vezető rezsim" az ukrajnai háborút és a válságot erkölcsi megfontolások nélkül értelmezi. A jó és a rossz megkülönböztetésének, az emberségnek, a szolidaritásnak nyoma sincs ebben - közölte Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint a demokráciát ássa alá az, aki a válsághelyzetet ismerve rezsicsökkentéssel kampányol, majd azt eltörli, aki választási osztogatásba kezd, majd súlyos megszorításokat vezet be - mondta Karácsony Gergely.

Az emberek tudatos félrevezetése az ország bajainak okait a határokon kívül keresni. Mi köze az ukrajnai háborúnak a tanárok megbecsültségének hiányához, a súlyos ápoló- és orvoshiányhoz? - tette fel a kérdést.

Karácsony Gergely azt mondta: Magyarország energiaellátási problémáját súlyosbítja, hogy az ország orosz kiszolgáltatottsága nem csökkent, hanem nőtt, a klímaváltozással szembeni védekezéshez pedig a szándék is hiányzott.

Európában megvan a szándék és rendelkezésre áll a pénz ahhoz, hogy megküzdjön a gazdasági, energia- és klímaválsággal. Csakhogy a magyar kormány a jogállami kifogások miatt nem fér hozzá ezekhez a forrásokhoz - mondta a politikus. Bár Magyarországon a jogállam eddig elvont fogalomként jelent meg, mostantól "húsbavágó üggyé vált", mert ha nincs jogállami fordulat, akkor még súlyosabb megszorítások jönnek - mondta.

Ez öt pontban jelöli ki a következő hónap teendőit a fővárosnak.

Az első, hogy a félrevezetéssel szemben a szolidaritást választják: azon dolgoznak, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék mindazokat, akiket a rezsiárak emelkedése nehéz helyzetbe hozott. A második pont értelmében zöld beruházásokkal, energiahatékonysági és -takarékossági programokkal akarják elérni a budapesti közszolgáltatások energiafüggetlenségét.

A program harmadik eleme a fejlesztés: a korszerűtlen, energiafaló és környezetszennyező közösségi közlekedési járművek cseréje. Zöld elkötelezettséggel akarnak védekezni a klímaváltozás hatásai ellen, egyúttal az élhető városért dolgozni a negyedik pont szerint.  A program utolsó része, hogy igyekeznek megőrizni a főváros sokszínűségét.

(MTI)

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo