hirdetés

Orbán Viktor jégtörőhajója léket kapott, egy héten belül háború

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevezte Orbán Viktor moszkvai útját sikeres jégtörő akciónak, amit követően megindult a párbeszéd Oroszország és Nyugat között. Ehhez képest Washington szerint február 16-án indulhat az orosz támadás Ukrajna ellen.
hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jégtörős értékelése Orbán Viktor moszkvai útjáról már elhangzásakor is eufemisztikusnak tűnt. Az orosz-ukrán válság hátterében olyan politikai és történelmi párhuzamos igazságok állnak, amelynek feloldása nem várható el a mindenkori magyar miniszterelnöktől. Csak néhány ezekből. Emlékezzünk vissza mit szólt Amerika, amikor Kubába szállított fegyvereket a Szovjetunió, vagy mit szól az USA, ha valaki egy olyan országban szeretne erősödni, amelyet saját befolyási övezetébe sorol. És persze a másik oldalnak is vannak igazságai. Elfogadhatatlan a Krím félsziget annektálása, vagy egy független ország belső békéjének tudatos destabilizálása. És sorolni lehetne tovább a feloldhatatlannak tűnő ellentmondásokat.

Az elemzők szerint néhány napon belül elkezdődik a háború. AFP PHOTO / ALEKSEY FILIPPOV

A kérdésben Orbán Viktor hintapolitikája ugyanakkor ésszerű választásnak tűnik. Magyarországnak gazdasági és politikai létérdeke a jó viszony Oroszországgal, miközben a NATO tagjaként meg kell felelni a szövetségesi elvárásoknak. Mindennek külön jelentőséget ad az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzete, amely finoman szólva sem tűnik problémamentesnek. Ukrajna kisebbségpolitikája olyannyira gyenge, hogy azzal egyszerűen nem lehet egyetérteni és amely egyik főokozója az orosz-ukrán konfliktusnak is.

Február 16-án, szerdán indíthat támadást Oroszország Ukrajna ellen az amerikai kormány helyzetértékelése szerint, amelyet megosztott európai szövetségeseivel - jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin.

A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már jövő szerdán elindulhat a művelet.

A diplomaták és katonák által tartott titkos tájékoztatókon leírták a többi között az orosz invázió konkrét útvonalait, valamint az egyes orosz egységeket és a rájuk bízott feladatokat.

Az Ukrajna elleni orosz invázió bármelyik nap elkezdődhet, és még a téli olimpia vége előtt megtörténhet - mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

Sullivan felhívta az Ukrajnában élő amerikaiak figyelmét, hogy hagyják el az országot. A nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy Bidennek nem áll szándékában amerikai csapatokat küldeni Ukrajnába, hogy egy mentőakció keretében segítsék a még az országban tartózkodó amerikaiak távozását.

"Ha valaki marad, az kockázatot vállal, és nincs garancia arra, hogy lesz később lehetőség a távozásra" - fogalmazott.

Sullivan szerint egy orosz támadás valószínűleg légi bombázásokkal és rakétacsapásokkal kezdődne, amelyek során civilek is életüket veszítenék. A szakember szerint "reális a lehetősége annak, hogy (az orosz katonai akció során) jelentős mennyiségű területet foglalnának el Ukrajnában", beleértve akár a fővárost, Kijevet is.

Izrael bejelentette a diplomaták családjainak evakuálását Ukrajnából - közölte a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség súlyosbodása nyomán az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy elszállítják Ukrajnából a kijevi diplomaták és követségi dolgozók családtagjait. Emellett Jeruzsálem felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy tartózkodjanak az Ukrajnába utazástól, és fontolják meg az országban maradásukat.

A brit külügyminisztérium arra szólította fel az Ukrajnában tartózkodó brit állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot. A brit külügyi tárca felhívása úgy fogalmaz, hogy a britek lehetőleg addig utazzanak el Ukrajnából, amíg ezt kereskedelmi utaztató vállalatok szolgáltatásainak igénybevételével még megtehetik.

A londoni külügyminisztérium felhívja az Ukrajnában maradó britek figyelmét arra is, hogy nem számíthatnak konzuli támogatásra vagy segítségre az evakuáláshoz abban az esetben, ha az orosz fegyveres erők behatolnak Ukrajnába.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo