hirdetés

Gondolta volna, hogy a választási ígéretek nem teljesülnek?

Egészen érdekes és különleges útra kanyarodott a magyar gazdaságirányítás. A válságot úgy igyekeznek kezelni, hogy egyszerre tesznek olyan lépéseket, amelyek növelik az inflációt és olyanokat, amelyek csökkentik. Az adóemelések pörgetik az árakat, az alapkamat növeléssel pedig elvileg visszafogják azokat.
hirdetés

A Fidesz legfontosabb választási ígéretei szerint megvédik a rezsicsökkentést, az alacsony adókat, és nem tér vissza a megszorítások korszaka. Ehhez képest most a fél ország azt számolja, hogy mennyivel kell a jövőben többet fizetnie rezsire.

Május végén pedig soha nem látott nagyságú adóemeléseket jelentett be a kormány, vagyis még a 2 hónapot sem sikerült megélniük az ígéreteknek, ami valószínűleg világrekord. Több mint egy tucat adó és illeték változott, kivétel nélkül mindegyik felfelé. Jött új, mint a repülőjegyadó, érkezett pótadó, amit a kiskereskedők fizethetnek, extraprofit adó, ami a pénzintézeteket érinti és számtalan adóemelés. A cégautó adó kétszeresére nőtt, ahogy az egyszerűsített foglakoztatás adója is, a termékadó, a jövedéki adó szintén emelkedett, stb.

Ezt követően pedig megérkezett a kata módosítása, ami körülbelül 300 ezer vállalkozót sokkolt. Van olyan orvos, aki eddig másodállásban katázott és fizetett havi 25 ezer forint adót. Mint kiszámolta, a jövőben 250 ezer forint lesz az adója, ha úgy folytatja, mint eddig.

A megszorítások ügyében pedig a legutolsó hír, hogy a cégautókba már nem lehet kedvezményes árú benzint tankolni.

A legérdekesebb, hogy összességében a Fidesz egy akkora megszorítás csomagot tett az emberek nyakába, ami nemcsak a választási ígérettel nincs összhangban, de még a matematikával sem. Az Erste bank számításai szerint a megvonások mértéke kétszerese annak, amire szüksége lenne a gazdaságnak.

A kormányzat már korábban jelezte, hogy ragaszkodik az idei évi GDP arányosan 4,9 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos államháztartási hiánycél eléréséhez. A frissen bejelentett csomag mérete pedig mind 2022-ben, mind 2023-ban bőven meghaladja majd a 2000 milliárd forintot, ami több, mint 3 százaléka az éves várható GDP-nek. Szerintünk az idénre a fele is elég lett volna.
Az egykori adócsökkentés kormánya az adócunami kabinetjévé változott és ráadásul nem pontosan érthető méretben, hiszen ezzel olyan inflációt generált, ami már biztosan kártékony. Persze lehet hozzá logikát találni, hiszen az áfán keresztül ez is hatalmas plusz bevételt jelent a költségvetésnek. Az is különös, hogy a nyugati kormányok többsége nem adóemeléssel, hanem adócsökkentéssel igyekszik megfékezni a válságot.

Izgalmas, hogy arról még a kormányon belül is vita van, vajon egyáltalán léteznek-e Magyarországon megszorítások. Így irónikusan szólva az is lehetséges, hogy a választási ígéretekkel semmi gond, mindössze szövegértelmezési problémákkal kell küzdenünk.

Minderről kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is. Gondolták volna, hogy egy ilyen útra kanyarodik az ország, amikor elmentek április 3-án szavazni?

SZAVAZZON!

Gondolta volna, hogy a választási ígéretek nem teljesülnek?

Biztos voltam benne

Álmomban nem gondoltam volna

És még rosszabb lesz

SZAVAZZON!

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo