Nem szégyen az alvás, kár leszokni róla

A felnőtt, az idős ember szervezetének is szüksége van napi 8 óra alvásra. Ha az kevesebb, megrövidítjük életünket és elősegítjük betegségek, köztük a rák kialakulását.

Matthew Walker, a Kaliforniai Egyetem Alvástudományi Központjának vezetője fogalmazta meg ezt, több évtizedes kutatásaira támaszkodva, nemrég megjelent könyvében.


Kép: Emineo

A fejlett országok felnőttjeinek kétharmada nem fogadja meg az Egészségügyi Világszervezet ajánlását a napi 8 órás alvásról és ezzel veszélyezteti egészségét, lerövidíti életét. A kutatások szerint a csak napi 6.7 órát alvók – amennyiben nem részesülnek orvosi kezelésben – csak korai hatvanas éveiket élik meg.

Ha kevesebb, mint 5 órás alvás után ülünk autó volánjához, megnégyszerezzük a baleset veszélyét – ha csak 4 órát aludtunk, a kockázat több, mint tizenegyszeres.
A kevés alvás 10-30 százalékkal csökkenti az atléták teljesítményét és nem volt véletlen, hogy Margaret Thatcher, brit kormányfő, és Ronald Reagan amerikai elnök egyaránt Alzheimer-kórban hunyt el: mindketten szívesen hivatkoztak arra, hogy kevés alvással is teljesen munkaképesek.

Egyébként a korán ébredők átlagosan a lakosság 40 százalékát teszik ki, az „éjszakás típusok”,

A férfiak itt is jobban járnak
Mennyi alvástól fosztja meg a szülőket a kisgyerek? Átlag naponta 40 percnyitől, mutatták ki kutatók azzal, hogy az „alvásmegvonás” sokkal nagyobb mértékben sújtja az anyákat, mint az apákat.
akik későn fekszenek és kelnek, mintegy 30 százalékot, míg a maradék harmad a kettő között van.

A kutató emlékeztet, hogy 1942-ben csak az amerikai lakosság 8 százaléka próbált élni napi 6 órás, vagy még kevesebb alvással, míg 2017-ben már minden második ember. Az egyik ok az erős világítás elterjedése, amely jelentősen befolyásolja az alvást, a másik, hogy elmosódtak a határok a munka és a szabadidő között, ráadásul egyre hosszabb időt töltünk a munkába járással.

Senki nem akarja feladni a családdal, a szórakozással töltött időt , ezért kevesebbet alszik. Emellett mintegy szégyennek, lustaságnak is számíthat a „sok” alvás, az emberek büszkélkednek azzal, kevés pihenéssel is milyen hatékonyak maradnak. Holott a legkülönbözőbb testi és lelki betegségnek ágyaznak, meg, ha (az egyetlen élőlényként) megvonják maguktól a szervezet számára nélkülözhetetlen időtartamú alvást. (Forrás: The Guardian)

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo