Ma már nem szégyen hitelt felvenni

A magyarok pénzintézetek iránti bizalma még nem állt helyre: a legfrissebb Cofidis Hitel Monitor kutatás eredményei szerint tízből hét hitelfelvevő félelemmel fordul külső anyagi segítségért. Ezzel szemben a megkérdezettek alig negyede találkozik azokkal a problémákkal, amik miatt előzetesen aggódott.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg korábban a hitel szinte szitokszó volt, addig ma már a magyarok közel kétharmada szerint nincs mit szégyellni a hitelfelvételen. Közel minden második ember úgy gondolja, ma már külső anyagi segítséggel szinte minden váratlan helyzet megoldható, azaz pénzügyi mentőhálóként tekintenek az eszközre.

Fő mumus: a rejtett költségek

A hitelekkel kapcsolatos aggályok tekintetében a magyarok többsége (58%) a rejtett költségektől tart a leginkább, majd ezt követi a menet közben változó feltételektől való félelem (24%), illetve az is aggasztja őket, hogy megnőnek a törlesztőrészletek (23%). Akadnak olyanok is, akiket az nyomaszt, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudják majd a kölcsönt visszafizetni (22%). Az előzetes vélekedésekkel szemben a kutatási eredmények egészen más képet festenek: eszerint elenyésző azok aránya – mindösszesen 1 százalék – akik tényleg nem birkóznak meg a visszafizetéssel, és visszatekintve a döntő többség (70%) sikerrel boldogul a törlesztőrészletekkel; sőt, a megkérdezettek 61 százaléka utólag jó döntésnek tartja, hogy belevágott és ma is a hitelfelvételt választaná (59%), ha hasonló helyzetbe kerülne.

Kép: PP

Senki sem nyugodt teljesen

A hitelfelvevők 4 típusba sorolhatók be aszerint, hogy milyen hangsúllyal jelenik meg a gondolkodásukban a pénz. A pragmatikus csoportba tartozók (30%) szerint a hitel eszköz, amivel nagyobb léptékű célokat lehet elérni, pénzügyeiket igyekeznek kézben tartani, de 39 százalékuk mégsem nyugodt, ha hitelfelvételről van szó. A pénzcentrikusok (28%) azok, akik számára a pénz a hatalom és a presztízs kifejezésének eszköze, tehát ez alapján ítélik meg önmagukat és másokat is, általában jobb anyagi helyzetben vannak és ugyan nem aggódnak annyit a pénzen, mégis elmondható róluk, hogy majdnem ugyanakkora félelemmel vágnak bele a hitelbe, mint az aggódó kategóriába tartozó társaik (24%). Őket a pénz témaköre szorongással tölti el és nem érzik magukat anyagilag biztonságban, amit legtöbb esetben a megtakarítás hiánya okoz. Az utolsó csoport a megfontoltak köre (18%) ők azok, akik a legtudatosabbak a pénzügyek területén, elégedettek pénzügyeikkel, előre terveznek így aggodalmat csekélyebb mértékben (33%) éreznek a pénzzel kapcsolatosan.

Pénzügyi tudatosság és előre tervezés a kulcs

A Cofidis Hitel Monitor eredményei szerint bár a lakosság többsége (61%) igyekszik tudatosan tervezni, mégis csupán 40 százalék rendelkezik legalább háromhavi megélhetéshez szükséges megtakarítással. A megfontolt szegmensbe tartozók (18%) – ők azok, akik kifejezetten törekednek a tudatos pénzügyi tervezésre és akik jobban is tudnak takarékoskodni- 65 százalékának van félretett pénze.

Mivel a megtakarítás kevéssé jellemző, így váratlan helyzetekben a személyi kölcsönre sokan tekintenek úgy, mint az egyetlen lehetőségre, hogy megmaradjon a háztartások bevétel-kiadások egyensúlya. Ugyanakkor az elmúlt évben jelentően csökkent azok száma, akik külső forrásból finanszírozzák mindennapjaikat, ellenben megnőtt azok aránya, akik hosszú távú befektetésként tekintenek a pénzintézetek szolgáltatásaira, és céljaik megvalósítására (pl. lakásfelújítás, autóvásárlás) fordítják a felvett összeget.

Könnyebben kinyögjük a lakás árát
Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése az idén az átlagfizetés 32 százalékát viszi el. Ez az arány öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent - derül ki a BankRáció.hu elemzéséből, amely szerint a nettó reálbérek emelkedése hozzájárulhat a hitelezési fordulathoz.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo