Ennyi volt a CSOK?

A GKI lakáspiaci indexe (ami az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) értéke a jelen felmérés során Budapestre vonatkozóan mintegy 7, míg az ország egészére vonatkozóan 4 ponttal csökkent idén januárhoz képest. Az egy évvel ezelőttinél a fővárosi index 9, az országos 6 ponttal került lejjebb. A kilátások javuló tendenciája ugyan megtört, de a jelenlegi várakozások még mindig valamivel kedvezőbbek, mint amilyenek ezek a lakáspiaci intézkedés-csomag bejelentése (az új lakások áfájának csökkentése, illetve a CSOK kibővítése) előtt voltak. Budapesten a divatos lokációk esetében nem romlottak a kilátások, ezeken a területeken továbbra is élénk forgalom várható. A külső pesti területek esetében viszont érezhetően romlottak a várakozások, emellett a panelpiacon is jórészt kedvezőtlen irányú változás következett be.

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások kissé romlottak az előző felméréshez képest. E negatív fejlemény megfigyelhető a biztos szándékú körben (tehát, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) és a valószínű szándékú körben egyaránt. Az egy évvel ezelőttihez viszonyítva csak a biztos szándékú körben volt regisztrálható a csökkenés. A lakásfelújításra és -korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttivel lényegében megegyeznek, de az egy évvel ezelőttinél valamivel kevésbé erőteljesek.

Kép: Pixabay

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten átlagosan nem sokat változtak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Idén januárban a válaszadók 47 százaléka számított emelkedő árakra, most 44 százalékuk. A stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 45-ről 50 százalékra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 3 százalékot közelíti. A budai oldalon, illetve a divatos pesti lokációk esetében ennél gyorsabb, 5 százalék körüli árnövekedés valószínű. A keleti régióban az összesített prognózis kissé emelkedett, míg a nyugati országrészben valamelyest csökkent. Az új lakások ára várhatóan 5–7 százalékkal emelkedik.

Építésitelek-piac: stabil derűlátás

A telekpiaci kilátások 2015 első felében vettek lendületet, majd 2016 elején – nyilván nem függetlenül a bejelentett kormányzati intézkedésektől – ismét erősen javultak. Azóta magas szinten stabilizálódtak a várakozások. A GKI telekpiaci indexeinek értéke a jelen felmérés során a fővárosra vonatkozóan 7, az ország egészét illetően 6 ponttal emelkedett az előző felméréshez képest. Az építési telkek ára várhatóan 3–8 százalékkal emelkedik a következő egy esztendőben.

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust
Még mindig az ipari beruházások és a sportlétesítmények viszik a hátukon a tavaly közel 20 százalékos visszaesést produkáló építőipart. Az uniós forrásból épülő beruházások és a lakossági piac fejlődése is kell az idénre várható 5 százalékos piacbővüléshez – derült ki az Assa Abbloy Hungary közleményéből. Az újlakás-építési beruházások legnagyobb gátja még mindig a munkaerőhiány, ami csak új foglalkoztatottak bevonásával oldható meg, addig viszont marad a kötbérek miatti állandó fenyegetettség.
Irodapiac: általános jókedv

A kihasználtság a hazai piacon 2015 óta lényegében folyamatosan emelkedik. Budapesten 2017 első negyedévében az átlagos kihasználtság 87 százalék volt, ami másfél ponttal magasabb az egy negyedévvel és majdnem 3 ponttal nagyobb az egy évvel korábbinál. Kelet-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőtti 76 százalékos kihasználtság 83 százalékra emelkedett, míg Nyugat-Magyarországon most is 80 százalék e mutató értéke. 2017 áprilisában a GKI irodapiaci indexének értéke (ami az ingatlanos cégek, illetve a vállalatok várakozásait sűríti egyetlen számba) a fővárosra és az ország egészére vonatkozóan is 2-2 ponttal emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Mindez éves összevetésben a budapesti jelzőszám esetében 5, az ország egészére vonatkozóan 1 pontos emelkedést jelent. A GKI ugyan korábban a jelenlegieknél magasabb értékeket is mért, a mostani kilátások azért még mindig meglehetősen optimisták. Budapesten és környékén a bérleti díjak 3-4 százalék körüli emelkedésére lehet számítani a következő egy évben, míg vidéken ennél csak kisebb lehet a növekedés mértéke.

Üzlethelyiség-piac: zárult az olló

Az élelmiszer-kereskedelemre egyre súlyosabban nehezedik a kormányzati nyomás. Nagyobb fejlesztések nem, de a meglévő kapacitások korszerűsítése és felújítása több helyszínen is napirenden van. A jelen felmérés során a fővárosi agglomerációra, illetve a Magyarország egészére vonatkozó üzlethelyiség-piaci indexek közötti „olló” mostanra bezárult. Az előző negyedévhez képest az előbbi 3 ponttal csökkent, míg ez utóbbi 1 ponttal emelkedett. Éves összevetésben 9 és 13 pontos a növekedés. A bérleti díjak várhatóan 3 százalék körüli mértékben nőhetnek a következő egy évben.

Logisztikai ingatlanpiac: tízéves csúcson az index

A logisztikai ingatlanok kihasználtsága mind a három vizsgált területen enyhén emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 86 százalék (egy negyedévvel ezelőtt 85 százalékos volt), a nyugati országrészben 84 százalék (januárban 82 százalékos volt), a keleti régióban pedig 83 százalék (januárban 80 százalékos volt). Egy évvel ezelőtt ez a három adat rendre 85, 90 és 70 százalék volt. A GKI raktárpiaci indexei a jelen felmérés során kisebb-nagyobb mértékben emelkedtek: a budapesti 5, míg az ország egészére vonatkozó csaknem 2 ponttal nőtt az előző felméréshez képest. Éves összevetésben az előbbi 8, az utóbbi 12 pontos növekedést jelez. A bérleti díjak a következő egy évben várhatóan 2-3 százalékkal emelkedhetnek.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo