hirdetés

Elsöprő Fidesz-győzelem várható vasárnap

A Nézőpont Intézet Heti Válasz megrendelésére készült szeptember végi kutatása azt mutatja, hogy a kormánypártok szövetsége továbbra is kétharmados támogatással rendelkezik: az aktív szavazók 61 (az összes megkérdezett 53) százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re. Az MSZP látszólag erősödik ugyan, valójában azonban a rejtőzködő szavazótábora bátorodott csak fel.
hirdetés

A volt kormánypárt bevallott támogatottsága az aktív szavazók körében most is csak 12 százalék. Ráadásul az MSZP a legelutasítottabb párt: a megkérdezettek 40 százaléka soha nem szavazna rá. Az aktív szavazók körében a Jobbik 9, a Lehet Más a Politika 3 százalékon áll (az összes megkérdezett 8, illetve 4 százaléka támogatja őket).

Kormánypárti bónusz
A mindenkori kormánypártok jelöltjei minden önkormányzati választáson magabiztosan érvelnek amellett, hogy megválasztásukkal a település fejlesztési lehetőségei, fejlődési esélyei is nőnek. A most megkérdezettek 60 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy települése számára előnyt jelentene a kormánypárti vezetés. A Fidesz-szimpatizánsok 73 százaléka osztja ezt a véleményt, s ebben az LMP és az MSZP-tábor is támogatja őket (55, illetve 40 százalék). Leginkább a Jobbikkal rokonszenvezők nem értenek egyet a kormánypárti városvezetés előnyeivel (csak 44 százalékuk osztja ezt az állítást).

Az október 3-i önkormányzati választás estéjén így a hírek előreláthatólag a Fidesz elsöprő győzelméről fognak szólni. Igazán érdekesek azok a települések lesznek, ahol a kormánypárt jelöltjei - szemben az országos trenddel - mégsem tudnak felülkerekedni. Országos közvélemény-kutatási adatokból azonban nem lehet a helyi eredményekre következtetni.

Küzdelem a második helyért

Most vasárnap az ellenzéki pártok versenyezni fognak a második helyért is. A szavazatszámok tekintetében vélhetően az MSZP-nek sikerül majd megőriznie az ezüstérmet, a Jobbik viszont több kistelepülésen is állíthat majd polgármestert. Ebbe a küzdelembe az LMP nem nagyon szólhat majd bele, hiszen új és egyelőre szervezetlen pártként sok helyen nem tudott jelölteket állítani. Az országos kutatás lakóhely szerinti (nem reprezentatív) eredményeiből az is kiolvasható, hogy a szocialisták a megyei jogú városokban erősebbek a Jobbiknál (az aktív szavazók 9 százaléka szocialista, 5 százaléka radikális szimpatizáns), a községekben viszont fordított az arány (11 százalék Jobbik, 9 százalék MSZP). A választási rendszer miatt így előfordulhat, hogy több, elsősorban kelet-magyarországi megyei közgyűlésben nem az MSZP, hanem a Jobbik lesz a „második erő". A megyei közgyűlések összetételébe ugyanis a megyei jogú városok polgárai nem szólhatnak bele.

Függetlenek esélyei

Noha a kormánypártok - népszerűségük tudatában - mindent elkövetnek, hogy az önkormányzati választást az országos politikai témák uralják, a helyi szempontok is biztosan fontos befolyással bírnak majd a döntésnél. A jelöltek személyisége, programja, illetve a korábbi ciklus megítélése ugyanis felülírhatja a pártpreferenciát. Ezért érdekes adat, hogy az összes megkérdezett 47 százaléka lát esélyt arra, hogy inkább független vagy civil polgármesterre szavazzon, mint a számára kedves párt jelöltjére. Ez a magas szám nem csak a jelöltek híján a civilekben bízó LMP-támogatókból áll össze, és nem is az utolsó reménységként függetlennek álcázott MSZP-jelöltek szavazótáborából. Az LMP-szimpatizánsok 69, az egyébként a Magyar Szocialista Pártot támogatók 55 százaléka szavazna független jelöltre a településén.

A teljes kutatást elovashatja a Nézpont oldalán.

Szavazás:

Ön kinek drukkol október 3-án?
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo