hirdetés

Egyetemre megy a gyerek? Így nem ér pénzügyi meglepetés

Ha volt már egyetemista gyermeked, akkor biztosan tudod, hogy könnyen érkezhet egy telefonhívás tőle, amiben anyagi támogatást kér tőled. Ha megkérdezed, hogy miért is van szüksége pénzre, általában a válasz az, hogy egyetemi dolgokra, jegyzetekre, könyvekre. Miután elutalod neki a pénzt, szinte sosem derül ki, hogy pontosan mire is költötte azt.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A gyermeked számára, a legjobb szándékai ellenére is, valószínűleg ez a pénz többet fog jelenteni, mint csupán azt, hogy „iskolai dolgokat” vegyen magának. Éppen ezért nem kell aggódnod, hacsak az egyéni körülményeitek szerint nem látod szükségét. Biztos vesz a pénzből a gyermeked iskolai jegyzetet, könyvet, de egy egyetemi hallgató másra is fog költeni. 1-1 ezres ide-oda, és már el is fogyott a havi keret. Ő nem is veszi észre, hogy milyen gyorsan költi a pénzt, ameddig el nem fogy. Sőt, ez a ciklus nagyon gyorsan ismétlődővé válhat. Ezért a Pénzügyi Tudakozó segítségével adunk néhány tippet, hogy elkerülhessük a kellemetlen meglepetéseket! (A budapesti egyetemi kezdéshez akár az egymillió forint sem számít sok induló tőkének!)

Sokakkal megtörténik ez, így fontos, hogy mielőtt egyetemre megy a gyermeked, és kollégiumba, vagy albérletbe költözik, gondoljátok át a lehetőségeket. Üljetek le, és beszéljétek meg, hogy hogyan tervezitek az anyagiakat a jövőben. Mi az, amit tudtok vállalni, és mi az, ami már nem fér bele, és neki kell megteremtenie az ahhoz szükséges anyagiakat.

Amennyiben egy fedél alatt maradtok, annyival könnyebb lehet a helyzet, hogy látod, és az esetek többségében tudod is, hogy mikor, mit csinál. A tervezés fontos, mind a szülőknek, mind a gyermeknek. Így senkit nem fog váratlanul érni, hogy nincs plusz pénz pl. egy új telefonra, vagy koncertre.

Kép: Pixabay

Tanórán kívüli tevékenységek

A különböző bulik, vagy új hobbik is megdrágíthatják az egyetemista életet. És akkor még nem is beszéltünk a különböző sportokról, étkezésről, mindenféle más szervezetekben való részvételről. Ezek is magas költségekkel járhatnak.

Persze, nehogy félreértés essék, nagyon jó, ha az iskolán kívül kapcsolatot épít, más érdekeltsége, elfoglaltsága is van. Viszont mindenféleképpen meg kell bizonyosodnotok arról, hogy ezek alapján terveztétek-e meg a költségvetést. Ez azért fontos, mert ha nem, akkor még sűrűbben kaphatsz telefonhívásokat, egy kis anyagi támogatást kérve.

Mennyibe kerül a külföldi tanulás?
Hatalmas előnnyel indulnak a munkaerőpiacon azok az egyetemisták, akik tanulmányaik során rövidebb-hosszabb ideig külföldi egyetemeken tanulnak, a tudásszerzéshez azonban először komoly összeget kell befektetnünk.
Last-Minute kiadások

Sokszor előfordul az egyetemisták között, hogy a hónap végén, amikor elfogy az étkezésre szánt összegük, akkor egy pár száz forintos ebédet esznek csupán egész nap, valami ismeretlen gyorsétteremben. Esetleg az orvosra szánt pénzükből inkább egy nagyobb bevásárlást tartanak, mert ha orvoshoz mennének, akkor már nem tudnának bevásárolni. Vagy mi a helyzet azzal, ha az utolsó pillanatban kitalálja, hogy szeretne elmenni egy másik városban lévő meccsre? Persze nem csak a belépőről beszélünk itt, hanem szintén az ételről, italról, utazásról, szállásról is. Mindez felemésztheti a havi költségvetést.

Mindig lesznek olyan dolgok, amivel nem tudtok tervezni. Azt javaslom, legyen egy „egyéb” célra félretett összeg, ami a hirtelen jött kiadásokat fedezi. Itt érdemes lehet különbséget tenni az értelmes, és értelmetlen kiadások között.

Ezek olyan költségek, amiket egy kicsi odafigyeléssel, tervezéssel könnyen el lehet kerülni. Például a legújabb tankönyveket vásárolja meg, pedig a használt könyveknek semmi baja, és sokkal olcsóbban megvásárolhatóak. Érdemes szétnézni a használt piacon, sőt, lehet az egyetemi könyvtárban is minden könyv megtalálható, amire csak szüksége lesz.

A cikk teljes formában itt olvasható!

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo