Egyetemre megy a gyerek? Így nem ér pénzügyi meglepetés

Ha volt már egyetemista gyermeked, akkor biztosan tudod, hogy könnyen érkezhet egy telefonhívás tőle, amiben anyagi támogatást kér tőled. Ha megkérdezed, hogy miért is van szüksége pénzre, általában a válasz az, hogy egyetemi dolgokra, jegyzetekre, könyvekre. Miután elutalod neki a pénzt, szinte sosem derül ki, hogy pontosan mire is költötte azt.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gyermeked számára, a legjobb szándékai ellenére is, valószínűleg ez a pénz többet fog jelenteni, mint csupán azt, hogy „iskolai dolgokat” vegyen magának. Éppen ezért nem kell aggódnod, hacsak az egyéni körülményeitek szerint nem látod szükségét. Biztos vesz a pénzből a gyermeked iskolai jegyzetet, könyvet, de egy egyetemi hallgató másra is fog költeni. 1-1 ezres ide-oda, és már el is fogyott a havi keret. Ő nem is veszi észre, hogy milyen gyorsan költi a pénzt, ameddig el nem fogy. Sőt, ez a ciklus nagyon gyorsan ismétlődővé válhat. Ezért a Pénzügyi Tudakozó segítségével adunk néhány tippet, hogy elkerülhessük a kellemetlen meglepetéseket! (A budapesti egyetemi kezdéshez akár az egymillió forint sem számít sok induló tőkének!)

Sokakkal megtörténik ez, így fontos, hogy mielőtt egyetemre megy a gyermeked, és kollégiumba, vagy albérletbe költözik, gondoljátok át a lehetőségeket. Üljetek le, és beszéljétek meg, hogy hogyan tervezitek az anyagiakat a jövőben. Mi az, amit tudtok vállalni, és mi az, ami már nem fér bele, és neki kell megteremtenie az ahhoz szükséges anyagiakat.

Amennyiben egy fedél alatt maradtok, annyival könnyebb lehet a helyzet, hogy látod, és az esetek többségében tudod is, hogy mikor, mit csinál. A tervezés fontos, mind a szülőknek, mind a gyermeknek. Így senkit nem fog váratlanul érni, hogy nincs plusz pénz pl. egy új telefonra, vagy koncertre.

Kép: Pixabay

Tanórán kívüli tevékenységek

A különböző bulik, vagy új hobbik is megdrágíthatják az egyetemista életet. És akkor még nem is beszéltünk a különböző sportokról, étkezésről, mindenféle más szervezetekben való részvételről. Ezek is magas költségekkel járhatnak.

Persze, nehogy félreértés essék, nagyon jó, ha az iskolán kívül kapcsolatot épít, más érdekeltsége, elfoglaltsága is van. Viszont mindenféleképpen meg kell bizonyosodnotok arról, hogy ezek alapján terveztétek-e meg a költségvetést. Ez azért fontos, mert ha nem, akkor még sűrűbben kaphatsz telefonhívásokat, egy kis anyagi támogatást kérve.

Mennyibe kerül a külföldi tanulás?
Hatalmas előnnyel indulnak a munkaerőpiacon azok az egyetemisták, akik tanulmányaik során rövidebb-hosszabb ideig külföldi egyetemeken tanulnak, a tudásszerzéshez azonban először komoly összeget kell befektetnünk.
Last-Minute kiadások

Sokszor előfordul az egyetemisták között, hogy a hónap végén, amikor elfogy az étkezésre szánt összegük, akkor egy pár száz forintos ebédet esznek csupán egész nap, valami ismeretlen gyorsétteremben. Esetleg az orvosra szánt pénzükből inkább egy nagyobb bevásárlást tartanak, mert ha orvoshoz mennének, akkor már nem tudnának bevásárolni. Vagy mi a helyzet azzal, ha az utolsó pillanatban kitalálja, hogy szeretne elmenni egy másik városban lévő meccsre? Persze nem csak a belépőről beszélünk itt, hanem szintén az ételről, italról, utazásról, szállásról is. Mindez felemésztheti a havi költségvetést.

Mindig lesznek olyan dolgok, amivel nem tudtok tervezni. Azt javaslom, legyen egy „egyéb” célra félretett összeg, ami a hirtelen jött kiadásokat fedezi. Itt érdemes lehet különbséget tenni az értelmes, és értelmetlen kiadások között.

Ezek olyan költségek, amiket egy kicsi odafigyeléssel, tervezéssel könnyen el lehet kerülni. Például a legújabb tankönyveket vásárolja meg, pedig a használt könyveknek semmi baja, és sokkal olcsóbban megvásárolhatóak. Érdemes szétnézni a használt piacon, sőt, lehet az egyetemi könyvtárban is minden könyv megtalálható, amire csak szüksége lesz.

A cikk teljes formában itt olvasható!

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo