A sok feladat egyszerre elbutít

Hogy mennyire megváltozott az emberek kommunikációja az interaktív okostelefonok megjelenése óta, nem kell különösebben részletezni. A legtöbb embert halálosan idegesíti, ha olyan emberrel kell beszélgetnie, aki közben folyamatosan a telefonját bámulja. De ha ez nem lenne elég, ez a fajta figyelemmegosztás nem csak embertársainknál húzza ki a gyufát, hanem a munkavégzés képességét is nagyban rontja.

Fotó: SXC

Az átlagos egyetemi diák egyszerre három médiaforrást figyel párhuzamosan, 25 százalékuk pedig négyet vagy annál is többet - ez a Stanford Egyetemen tanító Clifford Nass professzor kutatásából vált nyilvánvalóvá. A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a multitasking, vagyis a feladatok párhuzamosan való végzése nagyban gátolja a releváns információkra való fókuszálás képességét, vagy ha úgy jobban tetszik, a koncentrálókészséget. A legjobb példát erre a tévéműsorok szogláltatják, ahol a képernyő alsó részén hírek futnak. A felmérés kimutatta, hogy aki egyszerre figyeli az alsó sorban a híreket és mellette a műsort, mindkettőből sokkal kevesebbre emlékszik, mint ha csak az egyikre figyelne.

Többen is kimutatták már, hogy aki folyamatosan több dologgal foglalkozik egyszerre, az nehezebben választja el a fontos információkat a kevésbé fontosaktól, és képtelen figyelmen kívül hagyni az irreleváns információkat. A legszomorúbb az egész históriában, hogy azok, akik párhuzamosan dolgoznak több feladaton egyszerre, valójában sokkal kevésbé képesek arra, mint a fókuszált munkatársaik , ugyanis folyton azon jár az eszük, amin éppen nem dolgoznak. Az információk hatékony feldolgozásának hiánya pedig végül kevésbé átgondolt, tehát potenciálisan rossz döntésekhez vezet a menedzserek esetében. A multitask üzemmódban dolgozók például sokkal kevésbé képesek koherensen írni, mint azok, akik csak egy dologra koncentrálnak.

És hogy még elkeserítőbb legyen a helyzet, a fejben párhuzamosan több helyen járó emberek nem csak kevésbé tudnak odafigyelni a munkahelyen, iskolapadban vagy a barátaik körében, hanem a szociális kapcsolattartással is problémáik vannak. Azok akiket beszippantott az új média, rendkívül gyengén teljesítenek abban, hogy átérezzék embertársaik érzéseit, magyarán szólva szociálisan és emocionálisan fejletlenek maradnak. Ékes példája ennek, amikor egyesek SMS-ben vagy chaten intézik el ügyes-bajos dolgaikat, mert félnek a másik szemébe nézni – még akkor is, ha történetesen ugyanabban a szobában tartózkodnak.

Tanulás vagy tudás a karrier titka?
Minél több diploma, számos szakképesítés és még több nyelvvizsga felhalmozása a célja a hazai munkavállalók többségének, holott a túlképzettség sok esetben hátrány. Papírok helyett a kompetenciákra kellene fókuszálni.
Nass rámutatott, hogy azok a munkáltatók, akik elvárják, hogy alkalmazottaik perceken belül válaszoljanak minden e-mailre, tartsanak nyitva csevegőablakot a többi munkatárssal való kapcsolattartásra, és azonnal kapják fel a céges telefont, ha csörög, valójában csak megakadályozzák dolgozóikat abban, hogy végezzék a munkájukat, és különösen, hogy csapatban dolgozzanak. A professzor szerint az efféle céges előírások teljesen átprogramozzák a dolgozók agyát, éppen ezért olyan szabályokat kell alkotni, amelyek egy kicsit jobban támogatják az interaktivitást. Például kikapcsolni a laptopokat a meetingeken.

A gyártóktól természetesen nem várható el, hogy ne gyártsanak újabb és jobb készülékeket, melyek talán még jobban megosztják a felhasználók figyelmét, így még jobban eltávolodnak a többi embertől. A kormányzattól sem lehet elvárni, hogy szabályozza, ki mennyi és milyen kütyüt használhat. Mindenkinek a saját belátására van bízva, hogy a családjában, a beosztottjai, diákjai körében próbálja meg újra felszínre hozni az érzést, milyen kikapcsolni a készülékeket és bekapcsolódni a valódi interakcióba a körülöttünk lévő emberekkel.

A cikk az alábbi blogbejegyzés alapján készült

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo