hirdetés

Tanyasi termelők a Kossuth téren

Újabb standdal bővült a Kossuth téri termelői piac, mostantól a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete is képviselteti magát, így már tanyasi termelők termékei is eljutnak a budapesti fogyasztókhoz. 

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Tanyasi gazdáktól érkezett paradicsommal, nektarinnal, őszibarackkal, szilvával, burgonyával, sárgarépával, póréhagymával is bővült a Vidék Mustra termelői piac választéka a Parlamenttel szemben, a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt. Mostantól a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete is standdal képviselteti magát.

Több mint húszezer látogatónál tart már a nemrég elindított Vidék Mustra program. A kitelepült árusok mindent eladtak, vagyis sokak számára kínálnak lehetőséget a szaporodó termelői piacok.  A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ez a siker azt mutatja, hogy a vidék meghódította a fővárost.


Tanyasi termékek a Vidék Mustrán - Forrás: VM

A szervezők közleménye szerint a programsorozat keretében - a nyár közepén elindított termelői piacon -, eddig mintegy 10.000 liter tejterméket és közel 1.000 kilogramm háztáji húskészítményt vásároltak a bel- és külföldi érdeklődők. Ez messze felülmúlta az előzetes elvárásokat.

 

Sikeres a tanyafejlesztés
A Vidékfejlesztési Minisztérium egyik legsikeresebb programja a Tanyafejlesztési Program, melynek finanszírozására a kormány idén 1,5 milliárd forintot fordít a tavalyi 1 milliárddal szemben, 2013-ban pedig mintegy 2 milliárd forintnyi forrás áll majd a pályázók rendelkezésére. A tanyasi termékek piacra jutásának támogatására 2012-ben mintegy 450 millió forint használható fel. A program kiemelt célja a jó minőségű, egészséges magyar termékek piacra jutásának támogatása, hogy a termelőktől a legrövidebb úton jussanak el a zöldségek, gyümölcsök, különböző termékek a vásárlókhoz.

A Vidéki Mustra első hat vásárnapján hosszú sorok álltak a standok előtt. "Az árusok estig szinte a teljes árukészletüket eladták. Ez is mutatja, hogy a fővárosban is igény van a kiváló minőségű, ízletes vidéki termékekre" - idézi a VM közleménye V. Németh Zsoltot, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkárát. V. Németh Zsolt szerint az ingyenes árusítási lehetőséggel a minisztérium kedvet akar csinálni ahhoz, hogy a termelők részt vegyenek a helyi piacokon.

A termelői piacok létesítését országszerte támogatja az agrártárca a bürokrácia egyszerűsítésével, a működés anyagi támogatásával, a kereskedelmi jogszabályok módosításával. (Erről itt olvashat részletesen.) Jelenleg már hozzávetően 50 termelői piac működik, (termelői piac körképünket itt olvashatja) de akár több 100-nak is lenne létjogosultsága - állítja a mérnök, informatikus végzettségű Szilágyi Zsolt, a Helyi Piac civil mozgalom fő kezdeményezője.  (Augusztusban például Budapest VII. kerületében nyílt új termelői piac.) Számítása szerint ezek az árusítóhelyek évi több 100 milliárd forintos forgalmat bonyolíthatnának, rövidre zárva a termelőtől a vevőig vezető utat. A kereskedői lánc ugyanis gyakran indokolatlanul hosszú, egy szakmai körökben ismert élelmiszerkilométer-mutató szerint például egy csomó sárgarépa átlag csaknem 2000 kilométert utazik a konyhakerttől a háziasszony kosarába, miközben az ára csak emelkedik.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo