Nem csak energiaitalokra – Kiterjesztené a kormány a chipsadót

Újabb kkv-k kerülhetnek nehéz helyzetbe, mivel várhatóan nem csak az energiaitalok gyártói szembesülnek majd azzal, hogy újabb díjat vet ki rájuk a kormány. Szócska Miklós államtitkár korábbi nyilatkozata alapján ugyanis más élelmiszeripari termékeket is bevonhatnak a chipsadó hatálya alá.

A júliusban nyújtotta be a Parlamentnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt a törvénytervezetet, amelyben az energiaitalokat is bevonnák a népegészségügyi termékdíj körébe. Az energiaitalok cukortartalmuk alapján már korábban is a „chipsadóként" emlegetett adó hatálya alá tartoztak, azonban a gyártók a receptek megváltoztatásával kikerülték a díjtétel megfizetését.

„Most azokat vonjuk be a termékdíj hatálya alá, akik kitrükközték a díjtétel megfizetését, ilyenek az energiaitalok" - mondta el Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a HírTV Rájátszás című műsorában korábban. „Az egyik összetevőt úgy változtatták meg (taurint), hogy kikerüljenek az adó hatálya alól. Megyünk utána" - fejtette ki az államtitkár, aki azt is elárulta, hogy rövidesen nyilvánosságra kerül az új termékek köre, amelyekkel kibővítenék a chipsadót. "Próbálunk olyan, egészségteherrel járó termékeket bevonni a körbe, ahol a termék fogyasztása és a betegség kialakulása közötti kapcsolat egyértelmű" - nyilatkozta. A kormány az idei költségvetésben 20 milliárd forintos bevételt remél a népegészségügyi termékadóból. Május végéig 7,4 milliárd forint folyt be chipsadóból a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint.

Chipsadó: Kinek kell fizetnie?
Az adót a terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, vagyis a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsőként értékesítőnek kell megfizetnie. Az adót - akár az áfát - az eladó szedi be, majd az adóhivatal felé önadózással számol el. Nem kell adót fizetnie a kereskedőnek, ha évente 50 liternél, illetve 50 kilogrammnál kevesebb adóköteles terméket ad el. Az üdítőitalok adója literenként 5 forint, az energiaitaloké literenként 250 forint, a süteményeké kilogrammonként 100 forint, a snacké és az ételízesítőké pedig kilogrammonként 200 forint. Az adóból becslések szerint mintegy 20 milliárd forint folyhat be a költségvetésbe.

A sajtóban megjelent találgatások szerint olyan termékek is a chipsadó hatálya alá kerülhetnek, mint bizonyos margarinok, illetve az olyan növényi olajakat, zsírokat tartalmazó készítmények, amelyek transzzsírsav-tartalma meghaladja az egy százalékot. A magas transzzsírsav-tartalmat a gyártáshoz felhasznált részlegesen hidrogénezett növényi olajok okozzák. Az ipari gyártásban a növényi olajok részleges hidrogénezése során keletkeznek transzzsírsavak nagyobb mennyiségben. Ma már Magyarországon is kötelező feltüntetni az élelmiszerek címkéin az összetevő listában, hogy tartalmaznak-e részlegesen vagy teljesen hidrogénezett növényi olajat. Olyan javaslat is elhangzott a chipsadó kiterjesztésére, hogy azokra az élelmiszerekre  is kivethetnék, amelyek zsírtartalma (húsfélék, húskészítmények) magasabb egy, a kormány által meghatározott értéknél.

Az új adótétel még nehezebb helyzetbe hozhatja a magyar élelmiszeriparban tevékenykedő  kis- és középvállalkozásokat, pedig már az idei évre vonatkozó adótörvények kihirdetésénél sokan figyelmeztették a kormányzatot, hogy a gazdasági fellendülés motorját adó kkv-szektor rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet.

Többek között ez a felismerés vezethette a kormányt annak a „munkahelyvédelmi akciótervként" emlegetett gazdaságélénkítő csomagnak a meghirdetésére, amelyet július elején jelentett be Orbán Viktor kormányfő.

Milyen termékekre vonatkozik a (most még) a chipsadó
Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után 2011 szeptember 1-től népegészségügyi termékadót - a köznyelvben chipsadót - kell fizetni. Az üdítőitalok esetében a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheli az adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmuk deciliterenként meghaladja a10 milligrammot. nAz előrecsomagolt sütemények akkor adókötelesek, ha 10 dekagrammonként 4 dekánál több cukrot tartalmaznak. A sós snack után akkor fizetendő adó, ha 10 dekagrammonként 1 grammnál több sót tartalmaz. Az ételízesítőknél 10 dekagrammonként 5 gramm só az adózási határ. Az energiaitalokra vonatkozó szabályozás úgy módosulna, hogy nem elég, ha a taurint hagyják ki a gyártók a folyadékból, a viszonylag magas metil-xantin-tartalmú italok után is kell majd adót fizetni.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo