hirdetés

Lakásbiztosítás: egyelőre a magyarok a legtudatosabbak a régióban

Kelet-Közép-Európában messze Magyarországon biztosítják a legnagyobb arányban a lakásokat – miközben a hasonló fejlettségű biztosítási piaccal rendelkező többi visegrádi országban csak az ingatlanok harmadára-felére kötnek biztosítást, addig ez az arány Magyarországon még mindig eléri a 72 százalékot. A képet azonban árnyalja valamelyest, hogy a Genertel közelmúltbeli felmérése szerint a hazai lakásbiztosítások 53 százalékát öt évnél régebben kötötték.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Tudatosak vagyunk lakásbiztosításban - Kép: Freestock

A Genertel adatai szerint óriási az eltérés a kelet-közép-európai régió lakásbiztosítási piacain: miközben a balkáni régióban gyakorlatilag alig találunk biztosított lakásokat (Szerbiában 10, Bulgáriában 7 százalékos a penetráció), addig Magyarországon a háztartások 72 százaléka rendelkezik ilyen védelemmel, ami mintegy 3,2 millió szerződést jelent.

„A biztosítások aránya jól jellemzi a piac fejlettségét: ebben az értékben egyszerre tükröződik a termékek fejlettsége, a kapcsolódó szolgáltatások színvonala, illetve az értékesítési csatornák száma és minősége – mondta Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Ebben a tekintetben a magyar biztosítási piac egyértelműen az igényesebb szegmensben található.”

Ha lakásbiztosításról van szó, a magyar ügyfelek szívesen nyúlnak mélyebben a zsebükbe, mint régiós társaik: a szlovéneken és a cseheken kívül egy biztosításra átlagosan nálunk fizetik a legmagasabb biztosítási díjat: évi 100 eurót. A képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy ha nem csak a kelet-közép-európai régiót, hanem az EU többi országát is vizsgáljuk, a magyar díjszint inkább az alsó-középkategóriába sorolható.

A magyarok többségénél is több odafigyelésre volna szükség

Drágultak a biztosítások, további emelkedés jöhet
Megállt a korábbi díjcsökkenés a biztosítási piacon. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) átlagdíja 16,2 százalékkal nőtt az idén az első félévben. A casco-é 11, a lakásbiztosításé 5,5, az utasbiztosításé 2 százalékkal emelkedett egy év alatt.
„A fenti adatok ellenére sincs azonban ok arra, hogy elégedetten hátradőljünk – folytatja a vezérigazgató. – Egy közelmúltbeli felmérésünk eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a hazai lakásbiztosítások 53 százalékát öt évnél régebben kötötték, 42 százalékuk esetében pedig nem éltek rendszeresen a biztosító által felkínált értékkövetéssel.”

A hosszú évek óta fennálló lakásbiztosítások esetében gyakori probléma, hogy az értékkövetés elmaradása miatt az ingatlan alulbiztosított lesz, vagyis kár esetén a biztosító csak értéken alul tudja majd a kárt megtéríteni. Sokan elfeledkeznek arról is, hogy egy bővítés, korszerűsítés, vagy értékes szórakoztató elektronikai eszközök beszerzése nyomán az értékváltozást a biztosítás feltételeiben is érdemes nyomon követni.

Az aktuális lakásbiztosítási ajánlatokat emellett akkor is célszerű időnként megvizsgálni, ha a meglévő biztosítás teljesen rendben van. Az elmúlt évek során ugyanis számos olyan új, összetett lakásbiztosítás is megjelent, amely azonos vagy kedvezőbb díj mellett jóval szélesebb körű fedezetet (baleset- és felelősségbiztosítások, új lopáskár-fedezetek, stb.) kínálnak.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo