hirdetés

Gazdának lenni jó!?

Aszály, belvíz, fagykár, jégverés – a mezőgazdaságban nem könnyű az élet, de az adatok arról tanúskodnak, hogy az ágazatban határozott fellendülés érzékelhető. Mind több és több cég lép be a területre, és a cégenkénti árbevételük, valamint a nemzetgazdasághoz hozzáadott értékük is jelentősen nőtt az utóbbi évtizedekben. A siker azonban itt sem garantált senkinek.
hirdetés

Kép:sxc

Jól megy a mezőgazdaságnak – az elmúlt időszakban. A szektor várhatóan jelentősen hozzájárul a nemzeti össztermék (GDP) növekedéséhez, ám ez elsősorban annak köszönhető, hogy az időjárás kegyesebb volt hozzá, mint 2012-ben. Pedig 2013-ban is bőven kijutott a szélsőséges időjárásból a gazdáknak: elhúzódó tél, csapadékos tavasz, száraz, aszályos nyár és hűvös szeptember.

Javul, de…

Ennek ellenére a szektor összesített árbevételi adatai stabilan növekedtek az évek során. (Idén a Policy Agenda átlagos évet vár a mezőgazdaságban.) Ráadásul az árbevétel-növekedés nagyobb százalékos értékeket mutatott, mint a cégszám, azaz az ágazat teljesítménye javult összességében. A válság elején az összárbevétel évről évre 50 százalékkal is nőtt, 2011-ről 2012-re ugyan csak 10 százalékos emelkedés történt, ez azonban még mindig szép eredmény. A cégek is megérezték, honnan fúj a szél: míg 2007-ben még kicsivel több, mint 11 ezer vállalkozás tevékenykedett a szektorban, jelenleg közel 13 ezer cég működik valamilyen mezőgazdasági főtevékenységgel.

Nem kényeztet minket az időjárás
Toplistára került 2013: ennél melegebb év még nem sok volt az elmúlt százharminc évben. 2014-ben sem sok jóra számíthatunk: ha idén újra kialakul az El Nino, akkor szomorú szezon lesz a Balatonnál, ha nem, akkor komoly aszály elé nézhetünk. Itt találja a részleteket.
2007-ben a beszámolót leadó mezőgazdasági vállalkozások 450 milliárdos bevételről számoltak be, egy évvel később jóval többről, közel 680 milliárdról. 2012-ben az 1770 milliárd forintot is meghaladta a szektor árbevétele. A stabil forgalomnövekedés az egy cégre jutó bevételben is jól látszik. Míg 2007-ben 56 millió forint volt az egy cégre jutó átlagos bevétel, addig 2012-re ennek háromszorosát is meghaladta közel 175 millió forintos átlagértékével – derül ki a Bisnode céginformációs szolgáltató adataiból.

Első ránézésre tehát minden remekül működik, a helyzetet azonban árnyalja, hogy a magyar mezőgazdaság nagyon kitett az időjárás szeszélyeinek. Ez jól látszik az egyik legfontosabb ipari növény, a kukorica termésadatain: a rendkívül rossz, alig négytonnás hektáronkénti átlagot hozó 2012-es év után idén csaknem 50 százalékkal több kukoricát takarítottak be a több mint 1,2 millió hektáros termőterületről.

– 2007-ben négy, 2011-ben nyolc tonna termett hektáronként. Az évi ingadozás tehát jelentős. A termés az aszályos években jelentősen lecsökken, így nagyon nehéz stabil termésmennyiséget előállítani. Ez magyarázza, hogy az egyik évben behozatalra szorulunk, a másikban értékesítési problémáink vannak – mondta egy konferencián Tóth Csantavéri Szilvia, a Syngenta termékmenedzsere.

Nem védekeznek a gazdák
Az enyhe tél ugyanolyan komoly gond, mint a késő tavaszi fagyok, vagy a nyári szárazságok, monszunszerű esőzések. A gazdálkodóknak ennél komolyabb szélsőségekre is fel kell készülniük, biztosítást mégis kevesen kötnek. Az enyhe tél miatt például várhatóan 2014-ben egyes mezőgazdasági termelőknek – leginkább a gyümölcstermesztőknek és a gabonatermelőknek – lehetnek komolyabb problémái.
Fejleszteni kéne

Ahhoz, hogy stabilan jól működő és fejlődő szektorrá váljon a mezőgazdaság, kiszámítható időjárás kellene, ami a klímaváltozás miatt egyre kevésbé várható, ennek hiányában viszont komoly fejlesztések nélkül ingadozó marad a hazai szektor teljesítménye. A magyar termőterületek elsöprő többsége ugyanis szabadföldi – nem fóliázott vagy üvegházas –, ráadásul a teljes termőterület alig 20 százalékán valósítható meg öntözés. A kiépített modern öntözőrendszerrel ellátott területek aránya 10 százalék alatt van. A fejlesztések mellett az ágazaton az is nagyot lendítene, ha az állattenyésztés teljesítménye is felzárkózhatna a növénytermesztés mellé.

Cégek a mezőgazdaságban

2007-ben alig több mint 11 ezer vállalkozás, 2013-ban közel 13 ezer cég működött.

Az árbevétel 2007-ben 450 milliárd forint volt, 2008-ban közel 680 milliárd, 2012-ben több mint 1770 milliárd forint.

Az egy cégre jutó átlagos árbevétel 2007-ben 56 millió forint volt, 2012-ben közel 175 millió.

(Forrás: Bisnode)

Ám az időjárás miatt befolyásolt terméseredmények csak az érem egyik oldalát jelentik: a mezőgazdaság ugyanis a kiszámíthatatlan termelés miatt szinte állandó értékesítési problémával küszködik. Részben mert erősen függ a világpiaci árak alakulásától, részben a hazai termésmennyiségektől. A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak 2013 szeptemberében csaknem 14 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző évinél, ezen belül a növénytermesztésé 23 százalékot esett, az állattenyésztésé kicsit magasabb volt a tavalyinál. A világpiacon az élelmiszerárak 2007 óta – az első generációs bioüzemanyag-termelés felfutása miatt – igen magas szinten vannak, így valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb bizonyos mértékű korrekcióra sor kerül nálunk is. Középtávon tehát egyáltalán nem garantáltak a jelenlegi árak, ami viszont a cégek mostani árbevételének visszaeséséhez vezethet.

Kockázatos üzlet

A mezőgazdaság tehát az iparnál, a szolgáltatásoknál jóval kockázatosabb üzlet. Ez nem magyar sajátosság, s a kockázat kezelésének is kialakultak már jó gyakorlatai.

– Néhány szolgáltatás – például a határidős ügyletek, a közraktárak – már hazánkban is elérhető, de a gazdálkodók széles köre nem él velük. Inkább egyedi megoldásokkal – időnként szerződésszegésig is elmenő trükkökkel – próbálnak meg védekezni az agrárpiac ingadozásai ellen. Ráadásul a határidős ügyleteket tavaly télen még meg is nehezítette a törvényhozás – mutatott rá Némethné dr. Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató Zrt. munkatársa az ágazatról készített elemzésében.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo