Fennakadás lehet a gyógyszertárakban az új szabályozás miatt

Komoly gondokat okozhat a szeptember 1-jén életbe lépő, a gyógyszertárakra vonatkozó létszámrendelet. A módosítás számos esetben a gyógyszertárak nyitvatartási idejének csökkenését eredményezheti.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:sxc

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint a 10 nap múlva, 2013. szeptember 1-én életbe lépő létszámrendelet módosítás komoly gondokat okoz majd a gyógyszertáraknak a megnövekedett anyagi és adminisztrációs terhek miatt, és számos esetben a patikák nyitva tartásának csökkenését eredményezheti.

Az EMMI tavasz óta folytatott egyeztetést a HGYSZ és több szakmai szervezet bevonásával, azonban csupán egy hónappal az életbe lépés előtt, 2013. július 31-én hirdette ki a módosított, végleges változatot.

A rendeletmódosítás szerint a gyógyszertárak szaklétszámát 2013. szeptember 1-jétől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a gyógyszertárban befogadott vények száma határozza meg. Az új szabályozásnak megfelelően – amely öt külön kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján – a patikák heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 70 óra felett már 4 gyógyszerészt és emellett 4 szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni. Ezen felül, ha a gyógyszertárban beváltott havi vények átlaga meghaladja a háromezer darabot, akkor háromezer vényeként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezett a patika.

Heti nyitva tartás

Gyógyszerész

Szakasszisztens

Megjegyzés

40 óra alatt

1

41-48 óra

1

1

expediáló szakasszisztens

49-60 óra

2

1

legalább 1 gyógyszerkiadó szakasszisztens

61-70 óra

3

3

legalább 2 gyógyszerkiadó szakasszisztens

70 óra felett

4

4

legalább 2 gyógyszerkiadó szakasszisztens

Ez jelentős többletterhet jelent majd a gyógyszertárak számára, mivel a kötelező statisztikai jelentés alapján a kevesebb mint 40 óra nyitvatartási idővel működő gyógyszertárak (a patikák kicsivel több mint egyötödéről van szó) 68 százaléka egyetlen gyógyszerésszel üzemel. A 40 és 60 óra közötti nyitvatartási idővel rendelkező gyógyszertárak (a patikák 42 százalékát teszi ki) közül 228 gyógyszertárban csak egyetlen gyógyszerész van. A 60 óra feletti nyitvatartási idő esetében (amelybe a gyógytárak több mint egyharmada esik) pedig 44 gyógyszertár működik egyetlen gyógyszerésszel.

dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) elnökének korábban a webbeteg.hu számára adott nyilatkozata szerint a tervezett változások komoly anyagi terheket fognak jelenteni egyes gyógyszertárak részére, amit a jelenlegi árrésből nem lehet kigazdálkodni. Az így nyitvatartási időt csökkenteni, vagy bezárni kényszerülő gyógyszertárak fiókgyógyszertárrá történő átminősítése sem jelent megoldást. A gyógyszerészi gondozáshoz előírt kötelező létszám – a MOSZ meggyőződése szerint – ennek a népegészségügyi szempontból is elismerten fontos tevékenységnek a hátérbe szorítását fogja eredményezni.

A jelenlegi szabályozás nem fogalmaz egyértelműen a helyettesítéseket illetően. A HGYSZ korábban azt javasolta, hogy a számlával, illetve eseti megbízási szerződéssel rendelkező gyógyszerészek is kerüljenek beszámításra legalább részmunkaidős gyógyszerészként, így a teljesítendő létszámnorma lényegesen kisebb terhet jelentett volna a gyógyszertáraknak. A rendelet azonban csak idősávos korlátot állított fel - a helyettesítés éves szinten nem haladhatja meg a gyógyszertár szakmai személyzetének munkaidejének 30 százalékát -, amely nyilvántartási kötelezettséghez kötött, így az adminisztrációs terhek várhatóan jelentősen nőnek majd.

Milliárdokat vesznek el a patikáktól
Jelenleg több milliárd forintos veszteséget könyvelnek el a patikák azzal, hogy folyamatosan szűkül a patikai szektorban forgalmazható termékek köre. A HGYSZ ezért javaslatot tett a versenyhátrány ledolgozására.
„A HGYSZ bízott abban, hogy a tavasszal folytatott szakmai egyeztetéseket követően úgy módosul a rendelet, hogy az jobban illeszkedik a jelenlegi gyógyszertárpiaci körülményekhez. Ezzel szemben a szükségesnél kevesebb pontban tért el a végleges változat az eredeti javaslattól. A rendelet hatása főként azokon a településeken lesz érzékelhető, ahol kevés patika működik, és nehéz gyógyszerészt találni a „megüresedett” pozíciókra. Mivel a gyógyszertárak nagy része komoly forráshiánnyal küzd, az egyetlen megoldás a nyitvatartási idő csökkentése lehet, amely ellátás biztonságát és hatékonyságát veszélyeztetheti” - mondta dr. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo