Ennél olcsóbbak nem lesznek a családi házak

Legalábbis erre lehet következtetni a Duna House legfrissebb elemzéséből. 2008-tól egészen a tavalyi évig folyamatos volt a megvásárolt házak átlagos négyzetméter árának esése, idén azonban – a válság óta először – megállt a trend.

Megállt az árzuhanás - Kép: Pixabay

2008-ban országos szinten még átlag 193 ezer Ft/m2 áron vásároltak családi házat, majd szinte lineáris eséssel 2012-ben már csak 153 ezerért. Ez az árcsökkenési karakter egyébként különbözik a lakások áresésétől, ahol egy erősebb csökkenést lehetett mérni 2009-ben, majd 2010-től napjainkig inkább lassú esést, majd stagnálást. Az idei évben azonban megtört a családi házak áresése és a tavalyi évvel már azonos áron kelnek el ezek az ingatlanok.

A 2008-as és az idei négyzetméter árak közötti különbség 22%-os, vagyis ugyanazt a házat idén már csak a 2008-as 78%-áért lehetne eladni. A Duna House lakásár indexe 80 százalékponton áll, vagyis ha azt feltételezzük, hogy nagyjából ugyanolyan típusú családi házakat vesznek évről-évre, akkor elmondható, hogy a családi házak árait picit mélyebben érintette a válság, mint a lakásokét.

Ezzel egyetemben az a tény, hogy idén nem csökkent tovább az átlagár, némi bizakodásra adhat okot. Ugyanezt erősítheti az a tény is, hogy a tavalyi évben nagyjából 8000 olyan tranzakció történt a piacon, amit EU-s támogatással, egész pontosan a Kombinált Mikrohitel Programból finanszíroztak a kkv-k. Ezek jelentős része családi ház volt, például közkedvelt nyaralóhelyeken. Ugyanez a segítség idén már nem támogatta a családiházas piacot, az idei év ennek ellenére mind áraiban, mind pedig nagyságrendjében a tavalyival azonos méretű. – áll a Duna House elemzésében.

Egyetlen adat van, amely a válságot követően folyamatos növekedésben van, ez pedig a házak értékesítési ideje. 2009-ben még fél évig sem kellett egy családi ház tulajdonosának várnia a vevőre, idénre azonban (folyamatos növekedést követően) harmadával megnyúlt a várakozási idő, egész pontosan 7,7 hónapra országos átlagban. Természetesen mindez már azokra a családi házakra vonatkozik, ahol nem irreális a tulajdonos elképzelése az ingatlanja értékéről, vagyis nem eladhatatlan a ház. (Összehasonlításképp: a lakások átlagos értékesítési ideje 4,5 hónap.)

Kell az adásvételibe az alapterület is?
Az elmúlt alkalommal az ingatlan adásvételi szerződéseket vettük górcső alá és egy olvasónk kifogásolta, hogy az alapterület nem lett a kötelező tartalmi elemek között felsorolva. Kifogását meg is indokolta, mondván az új építésű ingatlanoknál ez kötelező kell, hogy legyen, hiszen a vállalkozó lehet, hogy egyoldalúan változtatni fogja az alapterületet. Szakértőnk válaszol a felvetésre.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo