Egyre szívesebben nézegetünk sört és macskaeledelt

Sör, puding/tejalapú desszert, valamint szénsavas üdítőital tévéreklámjai jutottak el az élelmiszerek közül a legtöbb tévénézőhöz az idei harmadik negyedévben. Háztartási vegyi árukból és kozmetikumokból női illatszer, mosogatószer valamint arckrém érte el a legnagyobb nézettséget.

Kép: Pixabay

A reklámok által elért nézők aránya – nálunk is elterjedt angol szakmai kifejezéssel a Gross Rating Point (GRP) – azt fejezi ki, hogy egy reklámszpot sugárzásai hány kontaktust értek el a vizsgált célcsoport tagjai körében. Mivel egy-egy nézőt többször is elérhet a reklám, túllépheti a 100 százalékot a GRP mutatójának összege. Számolásánál összeadják a reklám minden egyes sugárzása során elért közönségét.

Sörnél a július–szeptember között regisztrált 20 738 százalékos GRP több mint duplája a tavalyi harmadik negyedévinek. A puding- és tejalapú desszert GRP-je 10 295 százalék, ami másfélszer annyi, mint a múlt évi hasonló periódusban. Szénsavas üdítőitalnál a 10 041 százalékos GRP 35 százalék növekedést jelent.

Az összes élelmiszer, háztartási vegyi és kozmetikai termék hazai tévéreklámjai az idei harmadik negyedévben 187 361 százalékos GRP-t értek el; 11 százalékkal többet, mint a tavalyi hasonló periódus során.

Említést érdemel, hogy a top húsz termékosztály közül több mint háromszorosára nőtt a hajápolási termékek GRP-értéke. Továbbá kétszeresére emelkedett a sör és a macskaeledel esetében is, de kávénál is csaknem a dupláját érte el, egyik harmadik negyedévről a másikra.

Élelmiszerek, háztartási vegyi áruk és kozmetikumok tévéreklámjára idén július–szeptember között a vállalatok listaáron (kedvezmények nélkül) 76 milliárd 170 millió forintot költöttek; 27 százalékkal többet, mint a tavalyi hasonló időszak alatt. A valós költés ennél lényegesen alacsonyabb lehet, mivel a televíziós társaságok különböző mértékű kedvezményeket adnak a hirdetőknek.

Ami nézettség szempontjából a csatornák pozícióját illeti: az általános szórakoztató csatornák részesedése 18 százalékról 20-ra emelkedett, az idei és tavalyi harmadik negyedév összehasonlításában. A film- és a hírcsatornák részesedése kismértékben nőtt, 10, illetve 4 százalékra. A gyerekcsatornák 5 százalékos mutatója nem változott tavaly július–szeptemberhez viszonyítva.

Az idei harmadik negyedév „nyertesei” leginkább a két országos kereskedelmi csatornától (RTL Klub és TV2) vontak el nézőket. Utóbbiak együttes részesedése 28 százalékról 24-re csökkent. Ezzel egy időben a közszolgálati csatornák együttes közönségaránya 17-ről 18 százalékra emelkedett.

Már nem az új vevőkre hajtanak a vállalatok
Új korszakba lépett a vállalatok marketingaktivitása: a hangsúly az ügyfélszerzés felől az ügyfélmegtartás, az ügyfélközpontú szemlélet, a márka jó hírnevének terjesztése felé, a hagyományostól a digitálisra tolódik – derül ki az IBM és a CMO Club közös felméréséből. A mérhetőség jót tesz a költségkeretek alakulásának, a hagyományos eszközök pedig már csak hajszállal vezetnek a költési rangsorban.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo