hirdetés

A terméket az adja el, ha jó minőségű, és megfelelő az ára

Sok magyar cég szívesen betörne a legnagyobb európai ország piacára, azonban komoly hibákat vétenek. Nem tájékozódik, nem beszéli a nyelvet, és nincs tisztában a helyi viszonyokkal a legtöbb Oroszország felé tapogatózó magyar vállalkozó – hangzott el a Piac & Profit KKV Akadémiáján.
hirdetés

Lehet növekedni, csak ismerni kell a viszonyokat – 
Kép: SXC

Oroszország a legnagyobb importpiac Európában, évi csaknem négymilliárd dollár értékben visznek be árut az orosz piacra, miután ott is megjelent a fizetőképes kereslet. Ugyanakkor bár a magyar cégek szívesen exportálnának az orosz piacra, a legnagyobb gátat azt jelenti, hogy nem ismerik a helyi viszonyokat.

„A magyar kkv-k gyakorlatilag piackutatás, megfelelő adatok nélkül indulnak el az orosz piacra, egy ismerős ajánlata alapján, nincsenek tisztában a konkurensekkel, a saját termékük ár–érték arányával” – emelte ki Füzesi Attila, a Creative Expert Consulting ügyvezető igazgatója a Piac & Profit és a BKIK közös KKV -Akadémia-rendezvényén.

Megéri egzotikus tájakra látogatni
Nem egyszerű az arab országokban céget alapítani, ugyanakkor a gyorsan fejlődő piac és nem utolsósorban a több országban is megtalálható gyakorlatilag adómentes környezet csábító célponttá teszi ezeket. A KKV-Akadémián összefoglalták, hol mire kell figyelni.
„Sokan azt sem veszik figyelembe, hogy mennyire korrupt és bürokratikus az ügyintézés. Ezért érdemes olyan helyi partnerrel szövetkezni, aki tudja, hogy mikor, melyik zsebbe kell befizetni” – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint az országban egyszerűen nem lehet más nyelven üzletelni, mint oroszul. „Az is gond, hogy a magyar cégeknek kicsi a marketingbüdzséje  – már ha van egyéltalán –, pedig anélkül esélytelen az indulás egy ilyen óriási piacon. Mindenképpen rendelkezni kell digitális elérhetőséggel – céges weboldallal, méghozzá oroszul és cirill betűkkel” – hangsúlyozta Füzesi Attila.

Kiemelte, hogy terjeszkedésnél számítani kell arra, hogy a teljes termékengedélyeztetésnek neki kell futni. „Ezt nem lehet kikerülni, erre rá kell szánni az időt és a pénzt” – mondta. Az első megjelenésnek a vásári jelenlétet javasolta, Moszkvában vagy Szentpéterváron. Hangsúlyozta, hogy ezekre az eseményekre is kell egy „kísérő” aki ismeri a helyi piacot és viszonyokat. „A tárgyalástechnikában is változott a helyzet, a 40 év alatti üzletemberek szívéhez már nem a vodkán keresztül vezet az út, az ennél idősebbek is visszafogottabbak” – mondta az ügyvezető, aki szerint a tárgyalások esetén érdemes rubelben megadni az árat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy már egyre csökken a magyar gazdaság, a magyar termékek beágyazottsága. „Már nincs Ikarusz, már nincs Glóbusz konzerv, a terméket az fogja eladni, ha jó minőségű és megfelelő az ára” – mondta.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo