Tovább csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a piaci várakozásokkal megegyező mértékben, 20 bázisponttal 3,40 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Kép: SXC

A 20 bázispontos csökkentést a határidős piac is beárazta, az elemzői konszenzusnak megfelel, a piaci szereplők így egyre inkább kiszámítható gyakorlatként tekintenek a 2012-ben kezdődött kamatcsökkentési trend óvatos folytatására – olvasható a Nézőpont Intézet Gazdaságkutató Műhelyének közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris lazítását alapvetően az amerikai jegybank szerepét betöltő FED eszközvásárlási programjának további fenntartására vonatkozó várakozások miatti kedvező nemzetközi pénzügyi hangulat, illetve a hazai inflációs környezet teszi lehetővé. E területeket érintő lényegi változás hiányában a kamatcsökkentési trend folytatásának lehetősége továbbra is fennáll, év végére így akár a 3 százalékos jegybanki alapkamatszint is elérhető lehet.

A gazdasági növekedést támogatni hivatott kamatcsökkentési döntések következetesen előremutatnak, hiszen a globális pénzpiaci hangulat esetleges változására a magyar jegybanknak is reagálnia kellene. A jelenleginél kedvezőtlenebb nemzetközi pénzügyi hangulat esetén az MNB épp a kamatcsökkentési trend következtében egy alacsonyabb kamatszintről tudna elmozdulni.

A döntéssel kapcsoltban viszonylag kevés volt a bizonytalanság, hisz a szeptember eleje óta tartó piaci optimizmus a tőkepiacokon kitartani látszik – vélte Bebessy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere.

Vállalati hitelek: nem a kamat a legfontosabb?
A kamat mértéke inkább a betételhelyezésnél kulcsfontosságú, semmint hitelfelvételnél. A hiteligénylés esetében főként annak teljes költsége meghatározó, míg a vállalati betéteknél valóban a betéti kamat határozza meg leginkább, melyik bankot és konstrukciót választják a cégek.
A várakozások szerint egyre inkább kitolódik a FED eszközvásárlási programjának fékeződése. Az amerikai költségvetés leállása miatt elszenvedett reálgazdasági károk miatt a FED feltehetően még később kezdi meg a likviditás bőség mérséklését, a  várakozások ezzel kapcsolatban fokozatosan 2014 elejére tolódtak. A lassabb kivezetéssel kapcsolatos várakozásokat csak erősítette, hogy egyértelművé vált, az amerikai jegybank élén Janet Yellen váltja majd Ben Bernanke-t, így biztosan marad az ösztönző, alacsony kamatokra építő monetáris politika.

A szigorítás várható halasztása újabb lökést adott a kockázatosabb befektetéseknek – így a feltörekvő piaci eszközöknek -, és ez érződik a forint és az állampapír piaci hozamok süllyedésében, amelyek megközelítették a májusi erős szinteket. A forint megítélése a feltörekvő piaci devizák között továbbra is kedvező, elsősorban a többletes folyó fizetési mérleg és az alacsony infláció miatt. A hazai folyamatokban nincsen változás, az infláció továbbra is alacsony, és a folyamatos rezsicsökkentések miatt az is marad, bár az MNB által publikált kereslet érzékeny árindex mérséklődése már megállt. Előretekintve továbbra is úgy gondoljuk, hogy fokozatosan fogy az MNB mozgástere. A globális alap forgatókönyv az utóbbi hetek korrekciója ellenére nem változott, a lassan javuló gazdasági helyzet miatt előbb utóbb szigorít majd a FED. A hazai folyamatokban is inkább romlás várható, jövőre emelkedik majd az infláció, és a Növekedési Hitelprogram miatt biztosan romlik a külső egyensúly is.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo