Tizedszer is 25

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal 4,50 százalékra csökkentette a kéthetes jegybanki kötvényre érvényes jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén. A grémium zsinórban tizedszer vágta negyed százalékkal az irányadó rátát: tavaly augusztusban 7 százalékról indult a lazítás.

A döntés megfelel a várakozásoknak. A piaci szereplők a folyamat folytatódását várják, amelyet a magyar gazdaságról megjelenő adatok is alátámasztanak, s megerősítette azt Matolcsy György, hónap közepén tett nyilatkozata is.  A jegybankelnök egy konferencián arról beszélt, hogy a kamatcsökkentések fokozatossága, kiszámíthatósága és folyamatossága bevált, jó stratégia.

Tartható az inflációs cél

Az MNB döntés után kiadott közleménye szerint az irányadó kamat akkor csökkenhet tovább, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok.

Az MNB épülete
Fotó: MTI

Az elmúlt hónapban beérkezett adatok a dokumentumban foglaltak alapján megerősítik, hogy a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesül, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni, miközben erősebb munkapiaci alkalmazkodást hajtanak végre.

Ezen kívül, a tanács szerint javult az ország kockázati megítélése. "Az inflációs és reálgazdasági kilátások egyaránt a kamatcsökkentés irányába mutatnak" - fogalmazott közleményében a tanács.

Csak az a kérdés meddig tarthat a lazítás

Az elemzők elsősorban azt találgatják meddig süllyedhet az irányadó ráta. Egyes külföldi elemzők 3,25-3,5 százalékig folytatódhat a lazítás. A hazai elemzőházak ennél konzervatívabbak. Az Equilor a döntést követően is fenntartotta 4,00 százalékos előrejelzését. Az Erste ezt a szintet júliusra várja.

Közel a 285 forintos euró
Nap közben folyamatosan erősödött a forint a bankközi devizapiacon. Kora reggel az eurót 289,22 forinton, a svájci frankot 232,03 forinton, a dollárt 223,88 forinton, a japán jent pedig 2,1955 forinton jegyezték, majd a közös európai fizetőeszköz 286, az alpesi deviza 228,20, a zöldhasú 221,15, a felkelő nap országának pénze pedig 2,1670 forintig erősödött. A döntés utáni percekben érdemi elmozdulás nem volt. A forint euróval szemben ma délelőtt beállított 285,67 forintos kurzusa, az idei legerősebb szint, utoljára tavaly decemberben járt ilyen magasságban a jegyzés.
A Takarékbank azt emelte ki, hogy a piacok a következő három hónapra további összesen 75 bázispontos, hat hónapra 100 bázispontos kamatvágást áraznak. Mindezzel együtt álláspontjuk az, hogy az év közepén, 4 százalékos szintnél szünetet tarthat a monetáris tanács, ám az év végére 3,75 százalékra csökkenthet az alapkamat. Növelheti a monetáris politika mozgásterét, amennyiben a túlzottdeficit- eljárás várható megszüntetése a kockázati felárak további eséséhez vezet. Ez utóbbi kérdésről holnap várható döntés.

 

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo