hirdetés

Nagyot ugrottak a gépjárműbiztosítási díjak

Mától hetente frissülő index segítségével követhető nyomon a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíjának alakulása. A szolgáltatás nem csupán a teljes személyautó-állományra, hanem annak bónuszfokozat és teljesítmény alapján meghatározott részterületeire is naprakész adatokat szolgáltat. A Netrisk Kgfb-index aktuális értéke azt mutatja, hogy 2013. január elseje, a díjhirdetési liberalizáció bevezetése óta a személyautók köteleződíja átlagosan 15 százalékkal emelkedett.
hirdetés

Január elseje óta a biztosítóknak nem egyetlen időpontban, egy évvel előre kell meghirdetniük kgfb-tarifáikat: azokon legalább hatvan nappal korábban, de akár naponta módosíthatnak. Az eddigi fejlemények azt mutatják, hogy ezt a lehetőséget a társaságok alaposan ki is használják: az elmúlt hat hónapban több tucat tarifahirdetésre került sor. Volt olyan biztosító, amelyik egymaga öt alkalommal változtatott a díjain. Ez az új gyakorlat jelentősen megnehezítette a kgfb-díjak változásának folyamatos követését - áll a Netrisk témában kiadott közleményében.

„A Netrisk Kgfb-index tanúsága szerint az átlagdíjak az első félévben jelentősen, csaknem 15 százalékos mértékben emelkedtek – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – A korábbi hetek, hónapok adataiból az is kiolvasható, hogy különösen március második felétől volt jelentős az emelkedés: ekkor néhány hét alatt közel kétezer forinttal nőtt az átlagdíj mértéke, hogy aztán gyakorlatilag az új, magasabb szinten álljon be az érték.”

Mivel az egyes személyautó-kategóriák átlagdíjai jelentősen eltérnek egymástól, a Netrisk.hu külön átlagdíjat is közöl kis-, közép-, illetve nagykategóriás járművekre. Szintén a könnyebb eligazodást segíti, hogy mindezt a két leggyakoribb kártörténeti osztályban, B10-ben és A0-ban is számolja. Ebből a bontásból az is kiderül, hogy az elmúlt félévben leginkább a 150 kW feletti teljesítményű autók kötelező díja emelkedett: A0-ban a negyedével, míg B10-ben jelenleg a felével is többet kell fizetni egy ilyen autó kötelezőjéért, mint az év elején.

„A Netrisk.hu-n keresztül megrendelt kgfb-szerződések adatai alapján számított fenti átlagdíjak egy adott személyautó esetében csak tájékozódási értéket jelentenek. Az adott járműre és üzembentartójára vonatkozó díj ugyanis számos más paramétertől (lakhely, életkor, egyéb személyre szabott kedvezmények) is függ – teszi hozzá a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Ugyanakkor megfelelő támpontként szolgálhatnak az autósok számára. Ha ugyanis valaki a biztosítójától az adott értéket jóval meghaladó díjajánlatot kap, számára mindenképpen javasolt az ajánlat elfogadása előtt más biztosítók ajánlatával is megismerkedni.”

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo