Nagyot ugrottak a gépjárműbiztosítási díjak

Mától hetente frissülő index segítségével követhető nyomon a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíjának alakulása. A szolgáltatás nem csupán a teljes személyautó-állományra, hanem annak bónuszfokozat és teljesítmény alapján meghatározott részterületeire is naprakész adatokat szolgáltat. A Netrisk Kgfb-index aktuális értéke azt mutatja, hogy 2013. január elseje, a díjhirdetési liberalizáció bevezetése óta a személyautók köteleződíja átlagosan 15 százalékkal emelkedett.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Január elseje óta a biztosítóknak nem egyetlen időpontban, egy évvel előre kell meghirdetniük kgfb-tarifáikat: azokon legalább hatvan nappal korábban, de akár naponta módosíthatnak. Az eddigi fejlemények azt mutatják, hogy ezt a lehetőséget a társaságok alaposan ki is használják: az elmúlt hat hónapban több tucat tarifahirdetésre került sor. Volt olyan biztosító, amelyik egymaga öt alkalommal változtatott a díjain. Ez az új gyakorlat jelentősen megnehezítette a kgfb-díjak változásának folyamatos követését - áll a Netrisk témában kiadott közleményében.

„A Netrisk Kgfb-index tanúsága szerint az átlagdíjak az első félévben jelentősen, csaknem 15 százalékos mértékben emelkedtek – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – A korábbi hetek, hónapok adataiból az is kiolvasható, hogy különösen március második felétől volt jelentős az emelkedés: ekkor néhány hét alatt közel kétezer forinttal nőtt az átlagdíj mértéke, hogy aztán gyakorlatilag az új, magasabb szinten álljon be az érték.”

Mivel az egyes személyautó-kategóriák átlagdíjai jelentősen eltérnek egymástól, a Netrisk.hu külön átlagdíjat is közöl kis-, közép-, illetve nagykategóriás járművekre. Szintén a könnyebb eligazodást segíti, hogy mindezt a két leggyakoribb kártörténeti osztályban, B10-ben és A0-ban is számolja. Ebből a bontásból az is kiderül, hogy az elmúlt félévben leginkább a 150 kW feletti teljesítményű autók kötelező díja emelkedett: A0-ban a negyedével, míg B10-ben jelenleg a felével is többet kell fizetni egy ilyen autó kötelezőjéért, mint az év elején.

„A Netrisk.hu-n keresztül megrendelt kgfb-szerződések adatai alapján számított fenti átlagdíjak egy adott személyautó esetében csak tájékozódási értéket jelentenek. Az adott járműre és üzembentartójára vonatkozó díj ugyanis számos más paramétertől (lakhely, életkor, egyéb személyre szabott kedvezmények) is függ – teszi hozzá a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Ugyanakkor megfelelő támpontként szolgálhatnak az autósok számára. Ha ugyanis valaki a biztosítójától az adott értéket jóval meghaladó díjajánlatot kap, számára mindenképpen javasolt az ajánlat elfogadása előtt más biztosítók ajánlatával is megismerkedni.”

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo