hirdetés

Minden, amit a kkv-hitelprogram folytatásáról tudni lehet

Az óriási sikerre való tekintettel tovább folytatódik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (nhp). A program keretében összesen 2000 milliárd forint keretet biztosít a jegybank nulla százalékra a hitelintézeteknek 2014 december 31-ig; az első, 500 milliárd forintos keret 2013 október elsején nyílik meg.
hirdetés

Mivel a hitelintézetek, az üzleti szereplők egyaránt nagy sikernek értékelték, folytatódik a Magyar Nemzeti Bank kkv-k számára kiírt Növekedési Hitelprogramja döntően változatlan feltételekkel - mondta Matolcsy György, a jegybank elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 2000 milliárd forintos hitelkeretet szavazott meg 2014 december 31-ig, amely semmilyen körülmények között nem léphető túl. A hitelprogram finanszírozása a korábbi konstrukcióhoz hasonlóan a kéthetes kötvényállomány terhére történik. A jegybank továbbra is nulla százalékos hitelt nyújt a hitelintézeteknek, a hitelintézetek által felszámítható maximális kamatmarzs is marad 2,5, a futamidő szintén 10 év.

Kép:Sxc

Marad a három pillér

A program egy 500 milliárd forintos kerettel október elsején indul újra. Amennyiben ez a keret elfogy, a Monetáris Tanács dönthet a következő 1500 milliárd forint ütemezéséről. Az új program elődjéhez hasonlóan három pillérből áll. Az I. pillért az új hitelek jelentik, melyre a teljes, 2000 milliárd forintos keret 90%-a, azaz 1800 milliárd áll majd rendelkezésre. Az első lépcsőben piacra kerülő 500 milliárdból arányosan 450 milliárd forint ezt a célt szolgálja majd.

A II. pillér a régi hitelek kiváltására szolgál és Matolcsy figyelmeztetett: csak az a hitelintézet vehet részt benne, aki az I. pillérben is jeleskedik. Erre áll rendelkezésre a keret fennmaradó 10 százaléka vagyis 200 milliárd forint (október elsejétől egyelőre 50 milliárd). A III. pillér a külső piacok felőli sebezhetőség csökkentése érdekében már korábban is felajánlott devizacsere ügyleteket takarja a hitelintézetek számára, amelyekkel kitettségük csökkenthető.

Az újságírói kérdésekre csak limitáltan válaszoló Matolcsy előadásából azonban nem volt teljesen világos, hogy a második pillér, forint- vagy devizahitelek kiváltására áll-e rendelkezésre, mint ahogy az sem, új hitelnek számít-e, ha valaki az egyik banknál felvett devizahitelét a másik banknál felvett nhp hitelével törleszti. Ebben az esetben ugyanis a növekedési pálya jelentősen elmaradhat attól, mint amit a jegybankelnök a kötelező kincstári optimizmusával kommunikált.

Most ugrik a pannon puma

A nyári 750 milliárd forintos hitelkeret és a most megszavazott 2000 milliárd ugyanis összesen 1,8-2,4 százalékpontnyi többlet növekedési hatást okozhat a magyar gazdaságnak, természetesen több évre leosztva a jegybankelnök szerint. Ennek egyértelmű jelei 2013-ban még nem, inkább 2015-16-ban jelentkeznek majd - tette hozzá. Mint mondta, Magyarországon a növekedési fordulat már bekövetkezett, ezt mindenki látja, a nhp pedig középtávon visszavonhatatlanná teszi ezt az irányváltást.

Forrás: MTI; fotó: Soós Lajos

Villámgyorsan elfogyott

Mint azt Balog Ádám, az MNB alelnöke elmondta, 90% feletti lesz a felkínált keret felhasználása, bebizonyítva, hogy a pénzintézetek képesek voltak élni a lehetőséggel a rövid, három hónapos határidő ellenére is. Elsősorban a nagyobb középvállalatok jutottak forráshoz a programból, de kis- és mikrovállalkozások is voltak a nyertesek között. (Korábban azt írtuk: a nagyvállalati ügyfélkörért vívott verseny és a garanciadíj elkerülése miatt a hitelkeret első csomagját elsősorban nem a kisvállalkozások fogják kapni.)

A várakozásokkal ellentétben az új hitelek felvétele dominált, ezek aránya 60 százalék körül alakul majd a szeptember végén záruló programban, 40 százalék ment a régi hitelek kiváltására. Szintén némi meglepetést okozott, hogy a hosszabb futamidejű (beruházási) hitelek domináltak, nem az egy éves rövidtávúak.

"A mai magyar gazdasági szerkezetben ilyen olcsó hitelforrással ennyi hiteligényt megmozgatni eddig sosem sikerült" - mondta a jegybankelnök. A pénzintézetek, az üzleti szektor és a jegybank között példás együttműködésnek köszönhetően volt siker a program. Sokan nem jutottak hitelhez, őket várjuk vissza a program folytatásában - tette hozzá.

Íme az apró változások

Az új program lényegében változatlan maradt, ám néhány kisebb paraméterváltoztatás azért várható - mondta Nagy Márton, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató. A régi allokációs mechanizmus a hitelintézetek közt például megszűnik; a jegybanki keret 100 százalékáig vehetnek fel hitelt a szereplők érkezési sorrendben az igényeik szerint. Ha kimerül az első 500 milliárdos keret, a Monetáris tanács dönt a következő 1500 milliárd felhasználásának lehetőségeiről.

Matolcsy nem váltana át minden devizahitelt egy lépésben
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a háztartási devizahitelekkel kapcsolatban várja a kormány javaslatát - mondta Matolcsy újságírói kérdésre válaszolva. Amennyiben a kabinet az MNB-hez fordul egy olyan javaslattal, amely élvezi a frakciószövetség és a kormány támogatását, akkor a jegybank kialakítja álláspontját. Hozzátette, hogy a jegybank álláspontja három pilléren nyugszik: nem sérülhet egyetlen, a jegybanktörvényben megfogalmazott cél sem, így sem az árstabilitás, sem a pénzügyi stabilitás, sem a növekedés.
Az MNB pénzügyi stabilitási szempontból minden olyan megoldást ellenezni fog, amely egyetlen pillanatra összpontosítaná az összes terhet - jelentette ki. Az MNB elnöke hangsúlyozta: a jegybank kész arra, hogy a legszigorúbb pénzügyi stabilitási szabályok betartása mellett felszabadítható devizatartalékából a mindenkori piaci árfolyamon a kormány és a bankszövetség közös programja mellé álljon. Hozzátette, a magyar gazdaság pénzügyi stabilitási szempontból akkor lesz rendben, ha a magyar gazdaságból kiveszik a devizahiteleket, ez szerinte minden szereplőnek érdeke.
Patai Mihály, a bankszövetség elnöke tegnap a bankárreggeli követően úgy nyilatkozott: ha minden bank úgy döntene, hogy átváltja forintra a svájci frank hiteleket, azzal napokon belül szétvernék a forint árfolyamát, ez mindenkinek rossz lenne, a forint árfolyama beláthatatlanul elromlana, ennek pedig direkt hatása lenne az árakra.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo