hirdetés

Kisvállalkozás is juthat nagy pénzhez

Bővítette tőkeprogramját a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA): olyan hazai mikro- és kisvállalkozások is fogadhatnak be tőkét, amelyek eddig a korábbi szabályok miatt nem pályázhattak visszatérítendő fejlesztési forrásokra, de olyanok is, melyek stabil működésük ellenére nem is gondolták volna, hogy a tőkebevonás az ő szintjükön működőképes megoldás lehet.
hirdetés

Kép:PP archív

Átalakultak az SZTA tőkekihelyezési konstrukciói. Míg a 25 fős foglalkoztatási szinten jóval magasabb tőkeinjekcióhoz lehet jutni, addig a 100-200 ezer eurós fejlesztési forráshoz már a legalább öt főt foglalkoztató (vagy ezt a létszámot 2 éven belül elérő) vállalkozások is hozzáférhetnek. Persze nem kizárt az sem, hogy akár a ma még 5 főnél kisebb létszámmal működő vállalkozások között is találhatók ígéretes befektetési célpontok – nem egy mai sikeres magyar cég állt ugyanezen a lépcsőfokon mindössze néhány éve.

Nem kell fedezet, csak ígéretes üzlet

A csekély összegű tőkekihelyezés esetenként az alsó küszöb 100 ezer euró alatt is lehet, bár a 75 ezer euró értéket el kell érnie. Emellett az SZTA nyújthat tagi kölcsönt is, melynek összege ezen a jogcímen legfeljebb a befektetett összeg kétszerese lehet. Fontos előny más finanszírozási formákhoz képest, hogy a tőkebevonás nem igényel magánforrást, nem igényel fedezetet, vagy más, a tőkebefektetést lehetővé tevő saját pénzügyi eszközt vagy hátteret. Ami számít, az maga a vállalkozás: milyen piaci lehetőségei vannak, ezek hogyan használhatók ki a növekedés érdekében, mennyire felkészült a cég és vezetése a szintugrásra az üzleti életben és a piaci versenyben, milyen piacismerettel és partnerkapcsolati hálóval rendelkezik, és ezekben milyen potenciál rejlik. A célvállalkozás számára továbbra is szerződésben rögzített lehetőség az üzletrész visszavásárlása.

Jól járt, akibe befektettek
A Széchenyi Tőkealap befektetési portfóliójába tartozó cégek több mint fele növelte árbevételét, valamint az általa foglalkoztatottak számát tavaly. A cégek nagyobb része beruházásai miatt magasabb költségekkel működött, azonban a társaságok harmada még így is növelni tudta eredményét, a portfóliócégek 75 százalékánál pedig a foglalkoztatás is bővült. Itt olvashat részleteket.
A csekély összegű tőkebefektetések gyakorlata azt mutatja, hogy a "tipikus" befektetési célpont, amennyiben beszélhetünk ilyenről, több éve stabilan működő, nagyrészt a hagyományos iparágakban tevékenykedő termelő vagy szolgáltató cég, saját termékkel vagy szolgáltatással, meglévő ügyfélkörrel és beszállítói körrel, jelentős piacismerettel. Képes a folyamatos fejlődésre, alkalmazkodásra, újításra, és tőkeigénye is a lehetőségek leghatékonyabb kihasználását jelzi. Célja, hogy néhány tízmillió forintnyi tőke bevonásával kézzelfogható, jövedelemtermelő piacbővítést, ügyfélszerzést vagy kínálatbővítést, innovációs eredményeket érjen el, és be is tudja mutatni, hogy üzleti modellje révén ezt hogyan lenne képes végrehajtani.

A felkészültség rugalmasság ami dönt

A Széchenyi Tőkealapnál az említett biztos alapokkal egyértelműen rendelkező jelentkezők körében is gyakran tapasztalják: a legtöbb cégvezető aggódik, hogy vállalkozása az előkészítő átvilágítás során nem bizonyul tőkebefogadásra alkalmasnak. Azonban a hibák vagy hiányosságok leggyakrabban formai, technikai jellegűek, és mint ilyenek, javíthatók. Ami a befektető szemében sokkal inkább döntő súllyal bír, az a cég és a vezetés felkészültsége, eddigi működése, lehetőségei és rugalmassága, képessége, lendülete és akarása, mert ez általában a legjobb garancia a befektetés megtérülésére.

A leírt konstrukcióval az SZTA már 17 hazai kisvállalkozásba fektetett be. A listából látszik, hogy a vállalkozások a termelő és szolgáltató szektor bármelyikéből érkezhetnek.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo