Ilyenre rég volt példa

A BUX tovább száguldott. Január 5-e óta 20%-ot emelkedett az index, ráadásul 8 napja emelkedik egyhuzamban. Ilyenre nagyon rég volt példa. Eközben a relatív erő indexe átlépte a 70 pontot, amire a tavaly áprilisi lokális csúcs óta nem volt példa.

Erste kommentár

Orbán Viktor miniszterelnök ma találkozok az Európai Bizottság elnökével. Valószínűleg meg is egyeznek a kritikus pontok módosításában, legalábbis ezt várja a piac, szóval ez nem is lenne meglepetés. A görög tárgyalások is folynak, s közelednek a megegyezéshez. A Basel III. kritériumrendszere mégsem fog változni a tegnapi német és francia kezdeményezés ellenére. Marad tehát a szigor a bankokkal szemben, de azért valamiféle szabálymódosításon dolgoznak (sic). Szóval lehet örülni, s Európában örültek is a piacok. Amerikában meg kevésbé, miközben Ázsiában inkább a holdújévet ünnepelték a legtöbb piacon. Eközben a BUX tovább száguldott. Január 5-e óta 20%-ot emelkedett az index, ráadásul 8 napja emelkedik egyhuzamban. Ilyenre nagyon rég volt példa. Eközben a relatív erő indexe átlépte a 70 pontot, amire a tavaly áprilisi lokális csúcs óta nem volt példa. Ráadásul közelítünk a 200 napos mozgóátlaghoz, 19.461 ponthoz. S, pszt., de van egy résünk is 19.733 és 19.831 pont között. Persze addig még van kb. 800 pont, vagyis még mindig 4%-ra van. Az OTP-ben még messze (több mint 12% távolságban) van a 200 napos mozgóátlag (4.453 Ft-nál), és valahogy hihetetlennek tűnik, hogy a részvény megnézze még ezt a szintet. A Richter, a MOL és a Magyar Telekom is már a 200 napos mozgóátlag fölött van. Az indexek közül a DAX is megküzdeni látszik ezzel a szinttel, míg az amerikai indexek stabilan ezen mozgóátlagok fölött vannak, sőt a lokális csúcsokat közelítik. A forint is bekukkantott 300 alá, szintre érkezett. Mindent összevetve, összességében nagyon közel vagyunk egy fordulathoz, egy korrekció kezdetéhez. Ugyanis a hosszú távú emelkedésben azért hiszünk.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Az amerikai részvényindexek leadták kezdeti emelkedésüket (Dow -0,1%; S&P +0%; Nasdaq -0,1%), az európai indexek azonban tovább erősödtek a kedvező hírek nyomán.

- Görögország megállapodott a hitelezőivel az adósság-elengedésről és a kötvénycseréről, mondta a Financial Times Deutschland kormányközeli forrásokra hivatkozva. A francia és a német pénzügyminiszter is meg van győződve arról, hogy sikerül megállapodást kötni ezügyben.

- Németország és Franciaország is megszellőztette, hogy a Bázel III szabályok enyhítésére lenne szükség a növekedésösztönzés érdekében.

- Hatalmas rally alakult ki a bankrészvények terén, a Commerzbank és az Unicredit árfolyama 10%-nál nagyobb mértékben emelkedett. A bankrally-t segítette az is, hogy úgy tűnik az Unicredit tőkebevonása meglepően sikeres volt.

- Tegnap találkoztak az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy megvitassák az európai mentőcsomagok kérdését, Görögország ügyét, a német kezdeményezésre indult deficitszabályozást és az Európai Központi Bank tanácsába delegált tagokat. Németország megszellőztette, hogy a két európai mentőalapot (EFSF és ESM) összevonhatnák a nagyobb erő érdekében.

- Tegnap nem érkezett fontosabb makroadat vagy vállalati gyorsjelentés, ma azonban számos vállalat publikálja utolsó negyedéves számait.

Olaj, arany:

- 1,1%-kal, 100 dollár közelébe emelkedett a WTI olaj ára tegnap.

- Döntés született az EU-ban az iráni olaj embargójáról. Új szerződések kötésére azonnali hatállyal bevezetik a szankciókat, a már meglevő szállítások pótlására pedig július 1-ig kapnak haladékot a tagállamok.

- Az arany ára 0,6%-kal emelkedett tegnap, jelenleg 1.677 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

- Az ázsiai piacok többsége holdújév ünnepe miatt továbbra is zárva tart. A japán tőzsdén azonban folytatódott a kereskedés, a kezdeti optimizmus a nap folyamán alábbhagyott, és a nyereség nagy része elolvadt (Nikkei 0,15%).

- Kamatdöntő ülést tartottak ma hajnalban Japánban. Az irányadó rátán nem változtatott a jegybank, az alapkamat 0,1% maradt.

- Indiában szintén kamat-meghatározó ülést tartott a központi bank, az alapkamatot változatlan szinten, 7,5%-on tartotta a testület.

Devizák:

- A forint a tegnapi kereskedésben is erősödni tudott. A nap eleji gyengülést követően a 304,5-ös lokális maximumon megfordult az árfolyam, és a délutáni órákban a 300-as lélektani szint alatt is járt a hazai fizetőeszköz (299,4). A reggeli órákban hajszállal 300 felett tartózkodik az EUR/HUF devizakereszt.

- A dollár tegnap is gyengült az euróval szemben, a jegyzések 1,305 környékén is jártak, zárásra azonban visszasüllyedt 1,30 alá a kurzus. Ha ezt a lélektani ellenállást áttöri az árfolyam, akkor rövid idő alatt 1,315-ig is elmehet.

Határidős piacok:

- Mínuszban tartózkodnak az amerikai és az európai határidős részvényindexek is ma reggel.

Vállalati hírek

- A Nokia és a Siemens közös vállalata, az éppen reorganizációs programját végrehajtó, Nokia-Siemens Networks 1,2 milliárd eurónyi finanszírozást kapott egy 14 bankból álló konzorciumtól. Az összeg felét egyéves lejáratú áthidaló hitel formájában, a fennmaradó 600 millió eurót pedig várhatóan hároméves hitelben kapja meg a cég. A finanszírozás célja a nyár közepén lejáró 2 milliárd eurós hitelkeret pótlása. Jó hír, hogy a bankok bizalmat szavaztak a Nokia-Siemens reorganizációs tervének, melyet még novemberben indított és ennek keretében dolgozói negyedétől, 17 ezer főtől válik meg a cég, 1 milliárd eurós megtakarítást remélve.

- A Siemens első negyedéves eredménye 1,36 euró lett a várt 1,47-tel szemben. A számok 17%-os csökkenést mutatnak, s cég szerint a második negyedév is nehéz lehet. Egyelőre vegyes képet látnak, ugyanakkor megerősítették az éves terveiket. Mindenestre a várttól elmaradó eredmény negatívan hathat az árfolyamra a cég kötelező kincstári optimizmusa ellenére.

- Az MF pénzügyi újság információ szerint a Snam Rete Gas SpA és a belga partnere, a Fluxys közösen tehet ajánlatot az E.On német gázhálózatára. Az újság szerint a Global Infrastructure Partners is csatlakozhat az ajánlathoz.

- Az orosz ZAO Promsvyazbank két főtulajdonosa további 14,4%-os részesedést vásárolna a Commerzbanktól. A német bank így 150 millió euró plusz forráshoz juthat Eric Strutz pénzügyi vezérigazgató-helyettes szerint. A bank összesen 5,3 milliárd euró plusz tőkét kell bevonjon a Basel III szabályok tartása érdekében, amiből 3 milliárd eurót már sikeresen teljesített.

- A ThyssenKrupp jelentős emelkedést produkált tegnap arra a hírre, hogy a rozsdamentes acélt gyártó egysége, az Inoxum összeolvadna a Finn Outokumpu nevű, rozsdamentes acélt gyártó céggel. Az új entitás piaci részesedése 50% lenne Európában, értékesítése pedig elérné a 10 Mrd eurót. Más rozsdamentes acélt gyártók is emelkedtek a hírre.

- A MOL tegnap közleményben tájékoztatott a kurdisztáni fúrások jelenlegi állásáról. Az Akri Bijeel mezőn, a Bijell-1 felfedező kutatófúrástól nem messze megkezdték a lehatároló fúrást. A kitermelt mennyiségből jelenleg 80%-ban részesedik a MOL, de ez később csökken majd: A Shaikan mezőn folyik a Shaikan-4 lehatároló fúrás tesztelése. A Kurra Chine C rétegben elvégzett első rétegvizsgálat kezdeti beáramlási üteme olaj esetében elérte a napi 563 hordót, földgáz esetében pedig a napi 588 hordó egyenértékest. A Kurra Chine B sorozat alsó részének egy vékony rétegében elvégzett, még folyamatban lévő második rétegvizsgálat kezdeti beáramlási üteme olaj esetében elérte a napi 4.970 hordót, míg földgáz esetében a napi 1.128 hordó egyenértékest. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk, hiszen a fúrások a vártnak megfelelően haladnak.

- Kovács Antal OTP FB tag közeli hozzátartozója, ifj. Kovács Antal 2012. január 19-én 3.607 forintos átlagáron 115 darab, 2012. január 20-án 3.780 forintos átlagáron pedig további 300 darab OTP törzsrészvényt értékesített.

Gazdasági hírek

- Orbán Viktor ma José Manuel Barroso-val, az Európai Bizottság elnökével találkozik. A tárgyalásokon az unió által kifogásolt törvények (jegybanktörvény, bírák korai nyugdíjazása, adatvédelem) kerülnek szóba.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo