hirdetés

Hogyan szerezzünk pénzt egy jó előadással?

A potenciális befektetőket nem csak arról kell meggyőzni, hogy az ötlet életképes, hanem arról is, hogy a lehető legjobb kezekben lesz, amennyiben rendelkezésre áll a megfelelő forrás. A jó előadóképesség tehát kulcsfontosságú lehet egy korai szakaszban lévő vállalkozás számára, de szerencsére ez a tulajdonság fejleszthető.
hirdetés

Kép:Pixabay

A kezdő, feltörekvő vállalkozások életében az egyik legfontosabb pillanat, amikor megpróbálnak tőkét szerezni az ötletük megvalósításához, piacra viteléhez. A jó ötlet azonban önmagában kevés, a befektetőket meg kell győzni arról, hogy ez a legjobb kezekben van. Az üzleti angyalok ugyanis alapvetően a zsokéra fogadnak, nem a lóra - mondta a Piac&Profitnak egy aktív angyal. Ehhez azonban meg is kell győzni az érdeklődőket, lehetőleg egy hatásos előadás keretében. Az alábbiakban összefoglaltuk, mire fókuszál egy jó prezentáció.

1. Legyünk tisztában vele, milyen célt szeretnénk elérni

Sőt, nem elég csak tisztában lenni vele, a hallgatóságot is meg kell győzni erről. Az előadásban feltétlenül ki kell térni arra, mely, a potenciális befektetők számára is fontos pénzügyi és működési eredményeket szeretne elérni a vállalkozás. Egy üzleti angyal például biztosan szeretne meggyőző számokat hallani arról, hol tart majd a vállalkozás öt éven belül, vagy milyen éves hozamot remélhet a befektetésétől.

2. A jó barátság alapja a pontos elszámolás

Legyen pontos tervünk arra, mire is szeretnénk elkölteni a tőkét, amit remélünk a befektetőktől. Senki nem fog súlyos tízmilliókat áldozni néhány vízióra és homályos elképzelésre. Legyenek pontos számításaink, milyen költségeink merülnek fel a fejlődés során, legyen szó forgóeszközről vagy emberi erőforrásról. Mindig tartsuk szem előtt: a befektetők a pontos üzleti terveket szeretik, nem a nagy körvonalakban felvázolt ötleteket.

3. Gondolkodjunk a következő lépésben

És arra is kérjünk forrást. Ne kérjünk túl nagy összegeket hosszabb távú bizonytalan célokra, mert csak elriasztjuk a befektetőket. Inkább fókuszáljunk arra, mi a következő cél és mi az a minimális összegű befektetés, amivel elérhetjük azt. Akárki is fogja szponzorálni a vállalkozásunkat, jó pont lesz a szemében a puritán hozzáállásunk az üzletfejlesztéshez.

Ezen múlik egy prezentáció sikere
Ha valaki hangyabetűkkel teleírt diákról olvassa fel nekünk háttal állva, suttogva a mondandóját, miközben egy tollat pattintgat, magunk sem akarnánk tőle mást, csak hogy minél előbb tűnjön el. Van néhány jó tanácsunk, hogy eredményes és követhető legyen az előadásunk!
4. Beszéljünk személyesen is a hallgatóinkkal az előadás után

Egy új üzlet nem épül fel egyik pillanatról a másikra, rengeteg utánajárás és főleg rengeteg beszélgetés kell hozzá, hogy végül áttörést érhessünk el egy érdeklődő befektetőnél. A legjobb módja, hogy visszajelzést kapjunk, ha beszélgetünk azokkal, akiknek előadtunk: így nem csak az eladás tartalmán, de az előadásunk stílusán is csiszolhatunk. Persze a kritikák elfogadásához általában jó adag türelem és empátia kell, de ha képesek vagyunk elfogadni, hogy nem ellenünk, hanem értünk szól a kritika, máris sokat fejlesztettünk az üzleti képességeinken.

5. Ne számítsunk gyors válaszokra

Akármilyen lelkesnek is hangzik egy befektető elsőre, hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy végül meghozza a döntését. És ennek nem csak a bizonytalanság az oka, néha egyszerűen csak kíváncsiak arra, mennyire vagyunk képesek eladni az ötletünket másoknak, mennyire vagyunk lelkesek és kitartóak. Aki nem készül fel arra, hogy türelemmel viselje a sok "talánt", az végül kénytelen lesz rengeteg "nemmel" szembesülni.

(A cikk a Forbes alábbi írása alapján készült.)

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo