hirdetés

Hogyan szerezzünk befektetőt?

A nagy üzlethez nem elég egy világmegváltó ötlet, el is kell azt adni. Sok kiváló üzleti ötlet bukik meg a tulajdonos nem megfelelő hozzáállásán. Az alábbiakban pontokba szedtük, mire érdemes figyelmet fordítani, hogy meggyőzzük az üzleti angyalokat és más befektetőket, hogy az elképzelésünk igenis életképes.
hirdetés

Kép: Flickr

1. Miért érdemes beindítani az üzletet?

Az első és legegyszerűbb: ha tőkét kérünk valakitől az üzletünkhöz, a minimum, amit elvár, hogy elmagyarázzuk neki, miért olyan nagy üzlet az, amin dolgozunk. Ne a hagymázas álmainkat vezessük fel, hanem fejtsük ki, miért is jár jól, ha minket támogat. Magyarázzuk el azt is, miért érezzük olyan jónak az ötletünket, hogy a karrierünket is hajlandóak vagyunk kockára tenni érte

2. Személyes áldozatvállalás

A legtöbb befektető szemében vörös posztó, ha nem látja, hogy az új üzlet tulajdonosa bármiféle (anyagi) kockázatot vállalna a beindítás érdekében. Ez a fajta magatartás egyenlő a befektetők szemében azzal, hogy a vállalkozó irreális célokat fogalmazott meg, és maga sem bízik a sikerben. Márpedig egy jó üzleti befektető nem fogad eleve döglött lóra.

3. Támogatók

A kívülről érkező befektetők szemében kifejezetten jó pontnak számít, ha látják, hogy az új üzletnek már vannak lelkes támogatói, még akkor is, ha a kör csak családtagokból és barátokból áll. Ha egy üzlet elnyerte egy barát elismerését annyira, hogy akár pénzt is volt hajlandó befektetni, ne féljünk ezzel elbüszkélkedni a potenciális újabb befektetőknek. Mindenkinek könnyebb beszállni egy üzlet támogatásába, ha azt látja, hogy nem egyedül kell megtennie azt.

Mit keres a befektető?
Tőkekínálati forradalom van Magyarországon. Vagyis a klasszikus kockázatitőke-alapok mellett magvető és angyal befektetők is keresik a finanszírozható cégeket. A keresleti oldalon azonban még várat magára az átütő változás. A hazai ötletek mögül hiányzik a szakmailag tökéletes csapat, és az üzleti tervek sem kiforrottak.
Azt mondják, a vállalkozás indításhoz 3F kell. Hogy ez mit jelent, itt megtudhatja!

4. A jó prezentáció mindent eldönthet

A jó üzlet bemutatásához elengedhetetlen egy jó prezentáció elkészítése: ha a hallgatóságra sikerül két perc alatt átragasztani a lelkesedésünket, félig már nyert ügyünk van. Csakhogy nem mindegy, milyen prezentációt készítünk. Az iparági szakértők ugyanis mélységbe menő részleteket akarnak majd hallani, míg az egyéb befektetők, akik a szakmai részletekkel nincsenek tisztában, inkább egy általános bemutatót szeretnének hallani. Érdemes tehát több verziót is készíteni a prezentációnkból, attól függően, kinek is adjuk elő.

Itt találja szakértőink tanácsait, hogy hogyan lehet igazán ütős prezentációt tartani!

5. Fel kell készülni a kötekedőkre

Miután jó néhány embernek bemutattuk a terveinket, előbb-utóbb egy komoly érdeklődő is akad, aki még részletesebb előadást is szeretne hallani a terveinkről. Sok kezdő vállalkozó azonban nem készül fel arra, hogy egy jövendőbeli befektető nem a lelkesedésünkre kíváncsi, hanem a buktatókat szeretné elkerülni. Éppen ezért rengeteg aggodalmas pontot fog majd találni az előadásunkban. Ezek egy részére könnyedén fel lehet készülni előre is, például a pénzügyi részeket biztosan komolyan kivesézi egy pénzügyes. Azonban lehetnek olyan helyzetek is, ahol egy iparági specialista köt bele olyan technikai részletekbe, amelyekkel alaposan meg lehet izzasztani bennünket. Készüljünk fel alaposan minden lehetséges kérdés megválaszolására.

Hogyan lesz vonzó egy cég a befektetőknek?
Robbanásszerűen nőtt az elmúlt években a magyarországi kockázati tőkepiac, ám megjelentek azok a befektetők is, amelyek kevésbé megbízhatók. Ugyanakkor a vállalkozásokat viszonylag kényelmes helyzetbe hozza, hogy kínálati piac alakult ki. Ám nem minden vállalkozás vonzó egy pénzügyi befektető számára, és nem is mindegyiknek érdemes innen beszereznie a szükséges forrásokat.
(A cikk a Forbes alábbi írása alapján készült.)
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo