Havi 14 ezret tudunk félrerakni

Ezzel az összeggel Magyarország a régiós középmezőnyben tartózkodik, ám a térségben mi vagyunk a legelégedetlenebbek a megtakarítás mennységével - derül ki az Erste Bank közép-kelet-európai országokban végzett felméréséből. Az Ausztriára, Csehországra, Magyarországra, Romániára, Szerbiára és Ukrajnára kiterjedő vizsgálat eredménye szerint leginkább a magyarok és a románok tartják fontosnak a takarékoskodást.

Az IMAS nemzetközi piackutató cég közreműködésével készült felmérés arra mutat rá elsősorban, hogy a pénzügyi válság hatására a pénzügyi kultúra fejlődésével párhuzamosan a megtakarítások egyre nagyobb szerepet kapnak a régió országaiban, így Magyarországon is - közölte Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. „A lakosság megtakarítási szokásai az Erste országokban" című kutatás eredményei szerint a régió legjobb megtakarítói az osztrákok, akik átlagosan havi 155 eurót (több mint 43 ezer forintot) tesznek félre, míg a legkevesebbet, 43 eurót (12 ezer forintot) a románok.

A felmérés szerint Magyarországon az átlagos havi megtakarítás 14 267 forint, amely a régiós középmezőnybe tartozik. Érdekes, hogy míg a megkérdezettek közül a magyarok és a románok tartják leginkább fontosnak (85, illetve 83 százalék), hogy legyenek megtakarításaik, addig pontosan ezen két ország lakói a legkevésbé elégedettek megtakarításaik nagyságával, azok alakulásával.

A válság segíti a takarékosságot

A kutatás adatai szerint Magyarországon a megkérdezettek 34 százalékának nincs megtakarítása pénzügyi termékben, ami rendkívül magas aránynak mondható annak ellenére, hogy a megtakarítási hajlandóság évre-évre nő. Itthon a nyugdíjpénztári befizetések, az életbiztosítások és a bankbetétek a legnépszerűbb befektetési formák, míg például Csehországban vagy éppen Ausztriában a lakás-előtakarékosság a leggyakoribb.

A pénzügyi válság nagymértékben ráirányította a figyelmet a takarékoskodás, az öngondoskodás fontosságára. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt egy évben Magyarországon a lakossági megtakarítások 900 milliárd forinttal növekedtek. A lakosság megtakarítási hajlandósága várhatóan a következő években is növekedni fog, a felmérés adatai szerint hazánkban a megkérdezettek 70 százaléka az elkövetkező öt évben továbbra is legalább akkora összeget vagy többet kíván félretenni, mint most.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo